Krev ve stolici u dospělého. Mám plašit?

13. čer 2024

Ahoj, trochu trapné téma...
Ale třeba někdo poradí.
Sem tam se mi stalo že při utírání jsem měla na toaletním papíře trochu krve, a konečník při tlačení trochu bolel, tak jsem to brala že tam je nějaká trhlinka.
Řepu, boruvky, a pod jsem nejedla
Ale dneska při velké, jsem viděla v záchodě stolici s příměsí jasně červené krve, i jasně červená krev byla i na toaletním papíře. A v konečníku mě jakoby trochu píchá až je to nepříjemné.
Mám plašit a zítra jít k Dr? Něco si na to koupit?

cilkat
13. čer 2024

Pokud jasně červená, je to opravdu problém konečníku. Mě se to stává "pravidelně" a je to rpostě potrhaný konečník od příliš tuhé stolice. Pokud je to "snesitelné", tak se prostě doporučují opatření jako dostatečně pít, dostatek vlákniny a podobně, ale nijak výrazněji to lékař řešit nebude.
Nisméně pokud se ti to objevilo poprvé, máš pocit, ež stolice byla "tak nějak normální", nejsi po porodu, nešetrném análu nebo úrazu v téhle oblasti, tak by to možná doktor vidět měl, jestli nejde třeba o nějaké polypy uvnitř. .. Ale někdy to může udělat i banalita jako "víkend prosezený na tvrdé židli" nebo třeba špatěn sednoucím sedle kola. Tak fakt zkus nejdřív popřemýšlet, jestli nění nějaký "mechanický" důvod.

miryp
13. čer 2024

U jasně červené krve jde nejčastěji o poranění sliznice v oblasti konečníku či samotného konečníku, kdy důvodem bývá nejčastěji tuhá stolice, anální sex a hemoroidy.

gdpr
13. čer 2024

Mne sa to pár krát stalo pri zápche ale spôsobiť to môžu aj napr hemoroidy 🤷🏻‍♀️ pokiaľ to nie je pravidelne a nejak ta to neobmedzuje tak by som to neriešila... Mne pomohlo sa toho zbaviť úpravou stravy a keď som prestala mať zápchy tak odvtedy ani krv som nemala ani raz

martulka88
14. čer 2024

Jasně červená krev není na plašení, pokud ta krev není "čůrání ze zadku". Je to trhlinka, hemeroid, velké tlačení (tím se dá i vytlačit konečník) apod.. Pokud by to bylo přímo v bobku, je to už tlusté střevo a může značit zánět (byl by tam třeba i hlen).
Ale pokud tě píchá v konečníku, nenahmatáš tam bulku? To by mohl být hemeroid a tam je možnost zaléčení mastičkou na hemeroidy a pokud by to stále trvalo, vyříznou ho. Může to být i jen prasklá žilka a na to je dobrý sudocream jako pro miminka.

alice180
14. čer 2024

Pokud by tam byla opakovaně nebo by se to zhoršovalo je lepší si k lékaři skočit. Přes praktického lékaře a nebo jestli máš v okolí proktologa tak tam.

autor
14. čer 2024

Děkuji za odpovědi.