Krční páteř - cvičení. Pomohlo?

optimistic
12. srp 2024

Dobrý den, prosím o radu, zda máte nějaké zaručené cvičení na krční páteř, které vám pomohlo. Děkuji.

felis
12. srp 2024

@optimistic Ahoj, jóga, fitness (kardio i posilka). Krční páteř, a vůbec svaly a úpony, bolí, když jsou přetěžované... což může paradoxně vzniknout tak, že jsou jiné ochablé, takže to chce cvičení, kterým posílíš celé tělo a ne jen tu bolavou oblast, což by sis zadělala ještě na další problémy. Vůbec svaly na zádech jsou často sušinky a přitom odmakají skoro nejvíc práce. Pokud Tě krční páteř bere akutně, tak doporučuju akupunkturu u nějakého fyzio anebo sportovního maséra - tam Ti taky může doporučit jemné cviky. Stačí jedna návštěva a je to úleva. Pokud to není akutní, tak prostě začni cvičit aspoň 3-4x týdně na 30 minut a uvidíš, že do 14 dní se to zlepší. Výborné jsou taky cviky na protažení, které by teda mělo předcházet jakékoliv sportovní aktivitě.

konidana
12. srp 2024

@optimistic pomuze jedine cviceni od fyzioterapeuta na miru. Aby se posilily ochable a zakrnele svaly a odlehcilo se tem pretizenym. A to muze byt problem ve stredu tela, nebo klidne i v chodidlech. Obecne jogou se nic nezkazi.

dura175
12. srp 2024

@optimistic Trpím na ztuhlé trapézy a celkově horní část páteře a zaručené cvičení je pravidelné cvičení. Pracuju v kanceláři a vím, že se různě kroutím, proto musím cvičit prakticky každý den. Pokud nejsi zvyklá cvičit, nejlepší je jít párkrát za fyzio a oni ukážou základní cviky. Pokud už máš trochu zkušenost, na YT si zadej cviky na krční páteř a vyjede ti spousta videí česky. Mně pomohla Zuzka Plíhalová a Still on the way. A pak taky samozřejmě vědomě se rovnat, nehrbit se, nenosit tašku na 1 rameni, protahovat se, střídat polohy při práci. Samozřejmě samotné cvičení na záda nestačí, je důležité zpevnit celé tělo, na to je nejkomplexnější jóga. Můj favorit je B-flow, IMO absolutně nejlepší kompenzační cviky, jediná nevýhoda, že je to Japonka. Takže buď si nejdřív video projet, nebo zapnout titulky.

optimistic
autor
12. srp 2024

@dura175 Mockrát děkuji za konkrétní tipy, moc ráda vyzkouším!

gdpr
12. srp 2024

Zarucene cvicenie nie je ziadne, kazdemu pomoze nieco ine vzhladom na problem aky je... Najlepsie je zajst za fyzioterapeutom + rtg urcite nebude na skodu. Moj fyzio malokedy bere bez toho pacientov

optimistic
autor
12. srp 2024

@konidana @felis @gdpr Bohužel už to budu muset vzít do svých rukou, navštívila jsem velmi vyhlášené a známé fyzio, ortopedy a nějak se to minulo účinkem. Proto mě zajímají přímo konkrétní cvičení zaměřená na krční páteř, se kterými máte zkušenosti.