Kolonoskopie. Co jíst před zákrokem, atd.?

kathrinepierce
24. led 2024

Dobre ráno ,
Chtěla bych se s vámi poradit a podělit o tuto konverzaci.
Nebyl z vás někdo na kolonoskopii,.
Objevil se mi hlen a krev po stolici. Tudíž mě čeká toto vyšetření.
29.ledna 2024 jsem objednana.
Tudíž jsem už v dietě, Tudíž za 4 dny mě to čeká.
Co jste jedli 4 dny před vyšetřením, já zatím jim přesnidavky a polevky, ale jako už jsem slabá.
Protože dohromady mám držet tu dietu bez zrnicek atd, bez těžkých jídel ne týden ale 10 dní kvůli zácpě kterou trpim, abych měla dobře vyčištěna střeva.
Budu ráda za každý komentář
Předem děkuji za odpověď

candat
24. led 2024

Jedla jsem skoro vše. Nejedla jsem co obsahuje zrníčka, celozrné pečivo, chleba, rajčata, borůvky ap. Maso jsme jedla běžně. 2 dny před jsem už nepila žádné barevné pití, vesměs jen vodu a čaj. A den před jsem posnídala, nic těžkého a pak už jen čistý vývar.
Já po stolici měla krev na wc. Mamka po rakovině střev, takže panika. Byl to polyp. Měla jsem jít na kontrolu po 2 letech. Byla jsem loni po 3 a dobrý. Ale z důvodu máminy diagnozy na kontrolu za 5 let. Manžel se raději nechal taky vyšetřit a je ok a kontrola za 10 let.

merope
24. led 2024

Mléčné výrobky nemůžeš? Já na tom žila půlku těhotenství a pak při kojení.

martulka88
24. led 2024

@kathrinepierce Záleží i na tom, jaký máš "čistič".. Pokud fortrans, fosf.soli a jim podobné, tak ta dieta může být slabší. Pokud máš picoprep, moviprep apod., tak tam je striktní dieta týden dopředu. Pokud však trpíš na zácpy, tak musíš držet striktní dietu, tomu se nevyhneš. Můžeš však do 27. jogurty - ale bez zrníček, můžeš brambory těatoviny, omáčky. Ale 28. ráno jen přesnídávku, k obědu jen čistý vývar - prostě jen tu vodu. A pak už jen vody. Pokud by tě honil hlad, můžeš ty klasické bonpari. A důležité je, za ten den, vypít alespoň 4 litry tekutin. A určitě ne kafe, mléko a barevné pití. Pozor i na čaje a džusy. Nejvhodnější je neperlivá voda. Z džusů jen jablečný a hlavně nesmí v něm být dužnina. Dost lidí si fortrans "dochucuje" pivem.

sweetest
24. led 2024

@martulka88 Fortrans je šílený!! 😀 Já před poslední kolono vždy rozdělala do půl litru vody a vypila na ex širokým brčkem 😀 pak zalila další vodou. I tak bych snad příště něco chutnějšího

kathrinepierce
autor
24. led 2024

@candat děkuji moc za reakci.
Jsem moc ráda že jste v pořádku a ať jste všichni okay.
Já jsem právě byla taky na odstranění polypu ale konečníku, tak doufám že vše bude taky v pohodě.
Já mám známou co dodržena dietu a stejně úplně neměla střeva čistá takže musela jít po 2.

kathrinepierce
autor
24. led 2024

@merope pedd kolonoskopii můžeš mlecne výrobky. Jen asi už den před tím to nepit či nejist.

kathrinepierce
autor
24. led 2024

@martulka88 já mám projimadlo Clensia že známých tuhle značku nikdo neměl tak jsem zvědavá má se vypít jen 2litry kvůli tomu že jako nejsem moc vysoká a lehčí postavy.
U mě bohužel ty střeva jsou pomalejší, takže radši tu dietu budu muset poctivě, ale je to děs pro mě, když nejím dostatek zeleniny a bílkovin tak prostě zeslabnu a motá se mi hlava.
Hold vydržet.
Doufám že to projimadlo nebude tak hrozný

kathrinepierce
autor
24. led 2024

@sweetest já mám Clensia tak jsem zvědavá. Jako z toho projimadla jsem víc nejista než že samotný kolonoskopie

martulka88
24. led 2024

@sweetest Já fortrans nedávám. Měla jsem ho jednou a už ne. Nezvládla jsem 2litry, pak jsem měla na mále zvracení. 🤣 Od té doby picoprep a to je jak vitacit ☺️ Ale je tam důležitá dieta.

martulka88
24. led 2024

@kathrinepierce Určitě dodržuj dietu. Alespoň pak nebudeš muset to podsrupovat znovu. Měj připravený jablečný džus, jestli se nepletu, clensia je stejný "kekel" jako fortrans. Sice máš vypít jen 2 litry projímadla, ale je potřeba tam nahnat té vody za den alespoň 4 litry. Jinak ten 1litr projímadla je potřeba vypít do hodiny. První půl litr jde hezky, pak je to horší. A pokud máš fakt pomalou peristaltiku, tak to dodržuj opravdu striktně. A klidně i teď si dej bonpari. Ono ty sacharidy jsou taky potřeba. A jestli ti mohu poradit, snaž se 28. dát ty 4 litry ( 2 projímadla a 2 dalšího), ať jsi opravdu dostatečně vyčistěná.

kathrinepierce
autor
24. led 2024

@martulka88 ok. Dekuju moc za radu, snažím se jist jen kašovita jidla., dnes jsem si dala rohlík, ale zítra už jen tekutá jidla, nechci jít po 2.
A samotný zákrok u tebe proběhl jak? Bolesti? A s analgosedaci či bez ničeho?

sweetest
24. led 2024

@martulka88 No já si příště řeknu o něco jiného 😉

kathrinepierce
autor
24. led 2024

@sweetest není to je asi všechno hnusný

candat
24. led 2024

@sweetest
@martulka88 tak mě třeba fortrans nepřišel chuťové až tak hrozný. Jako je to čistič, to jo. A to množství je taky trochu moc. Mamce doktor říkal, že by ho měli zakázat, že je to týrání organismu 🙂. Já naposledy měla Eziclen a s tím jsem měla chuťově větší problém to vypít. Připadalo mi, jako bych pila Mucosolvan 🙂
@kathrinepierce já dostala "oblbovák", ale na mě to moc nefunguje. Jsem připitomělá jen chviličku a pak koukám na obrazovku, jak to vypadá uvnitř 🙂 U mě vyšetření nebylo nic hrozného, kde to nešlo, tak to trošku přifoukli aby se dostali dál. Manžel byl bez ničeho, říkal, že taky v pohodě. Jen pocit, jako když ti "běhají" větry v břiše.
U nás bylo i z důvodů mamky doporučeno jít i sourozencům na vyšetření. Ségru mi trvalo roky přesvědčit. Je strašný posera, bojí se bolesti a loni konečně byla. Taky to neprospala a zvládla to, že nic hrozného. Jinak mamka s tetou, ty to vždy prochrápou od začátku do konce.

kathrinepierce
autor
24. led 2024

@candat doufám že to moje projimadlo taky pujde.
Tak snad u mě to bude taky dobrý

candat
24. led 2024

@kathrinepierce budu držet pěsti.

kathrinepierce
autor
24. led 2024

@candat dekuju

merope
24. led 2024

@kathrinepierce Tak pokud můžeš mléčné výrobky, doporučila bych ty - dají tělu docela dost živin.

martulka88
24. led 2024

@kathrinepierce První kolonu jsem měla zcela bez ničeho, jelikož dr.si nebyla jistá vyčištěním (dala jsem jen 2litry fortransu 🤣). A ikdyž to stačilo, tak sestra nenašla žílu. No, bylo to jako porod... No a když jsem měla poslední, tak mám 45 minut okno 🤣 Mám crohna, takže kološka a gastro je mé "normální" vyšetření.... Takže scedace je skvělá... A co ti poradím - určitě poslouchej, co ti říká sestřička... Je důležité dobře dýchat - ikdyž to i bolí, tak klidné prodýchávání je velká pomoc. To zvládneš, ono to uteče. Kdy to jako bolí, když máš oblbovák, tak je to povětšinou znát, že je zůžení či velké prokrvení stěn. Snaž se dodržet tu dietu, kup bonpari na energii (fakt to funguje). A den dopředu nezapomeň nepij mléko, kávu, nic barevného.

martulka88
24. led 2024

@candat No fortrans je nehorázně slaný/hořký a to fakt nedávám. Manžel, když byl pár let zpátky, tak první litr hodil do sebe jako nic. Prý pohoda a u třetího už byl problém a 4.vyzvracel.

kathrinepierce
autor
24. led 2024

@merope dekuju moc za radu

kathrinepierce
autor
24. led 2024

@martulka88 dekuju moc za obrovskou radu.
Mám 4 dny do kolono, dietu držím od 19. Tudíž dnes 6.den, a nejím nic co by mi zustavalo dlouho ve střevech.
Dnes ráno rohlik s dětskou šunkou, vývar s nudlemi, banán, a večeře rýže...takže víc jsem ohladu.
Dost by mě naštvalo kdyby ta střeva byla špatně vyčištěna,, protože jist jen tohle, je snad to nejhorší na tom.

kathrinepierce
autor
28. led 2024

@martulka88 dobrý den,chci se ještě zeptat. Právě piju už to projimadlo,a tam píše litr dneska a litr před vyšetřením. Můžu oba dva litry vypít v tenhle jeden den,abych nemusela lit ráno před vyšetřením?

martulka88
29. led 2024

@kathrinepierce Teď už je asi zbytečná odpověď. Ale ono dost i záleží, v kolik je vyšetření. Některé čističe je potřeba pít den dopředu, mají delší nástup. Jinak snad kološka dopadla dobře 🍀

kathrinepierce
autor
29. led 2024

@martulka88 ahoj a díky za odpověď.
Ano už jsem po, bohužel mi našli nález ve střevě nějaké afty a nějaké drobné eroze rekta.
Nevím vůbec co to znamená.
Čekám na histologii, snad bude vše v pořádku,.
Doktor říkal že je možné že to je z toho čističe. Uvidím no. Popřípadě neměl to někdo z vás tady?
Bojím se že to Chrohn. Choroba.