Kolaps z vyčerpaní. Prošel si tím také někdo? Jak to dopadlo?

27. kvě 2023

Ahoj maminky,

Zajímá mě jestli si některá prošla tím stejným a jak to u vás ve finále dopadlo. Preferuji příběhy s dobrým koncem, potřebuji také tak trochu uklidnit.

Mám dceru které budou teď 2 roky. Před 3 měsíci jsem zkolabovala z vyčerpaní (předcházeli tomu 3 noci kdy jsem nemohla vůbec usnout) , kapačky, nutný okamžitý odstav od kojení, váha spadla na 46kg, chodící zombie. Pár týdnů mi ještě potom bylo fyzicky tak zle, že jsem doslova nemohla vztát z postele. U doktora všechny testy dobrý a prý je to psychika. Postupem času se to lepší, energie mám trochu víc, ale pořád to není ono. Nemám ten drive co předtím, žádné nadšení do ničeho. Předtím hlava plná nápadů, plná motivace a pocitu štěstí... Teď stále nic. Ale jsem ráda že už se zvládnu postarat o malou a částečně i o domácnost. Ale nechápu to, nevím proč se to stalo, myslím že až na tu únavu jsem byla šťastná a nic mi nechybělo. Jen dcera byla tedy jako kojená pěkný nespavec no. Vyhlížím dny kdy se budu cítit zase plna energie jako předtím, vrátí se, že?

Děkuji

barmil
27. kvě 2023

Kontrolovali stitnou žlázu? A nemáš náhodou trošku deprese/úzkosti a kolaps byl panicka ataka? Zkusila bych poprosit o hormonalni profil, a když bude ok, šla bych k psychologovi.

autor
27. kvě 2023

@barmil nějaké krevní testy mi dělali ale nevím zda na hormony. Tím by se zjistilo co? Test na štítnou žlázu dělali a ta je v pořádku. Možná to jsou úzkosti nebo deprese ale z čeho, když jsem byla ok, může to být z dlouhodobé spánkové deprivace?

elekthra
27. kvě 2023

Nasadit magnesium a B6 (třeba NATIOS Magnesium Bisglycinate 1000 mg + B6). Tím nic nezkazíš. A občas se stane,že si tělo řekne DOST. Možná ukazuje na něco,čeho by sis normálně nevšimla. V klidu si sedni, zavři oči, pomalu dychej a snaž se vcítit sama do sebe. Jak se cítíš? Co ti to říká? V dnešní době jsme hodně odpojení sami od sebe ...

autor
27. kvě 2023

@elekthra děkuji moc, tento hořčík přesně beru... Zamýšlím se nad sebou celé ty 3 měsíce a na nic nepřicházím... Prostě nevím proč se mi to stalo, co jsem přehlížela...

limali
27. kvě 2023

Kolaps organizmu som prežila niekoľko mesiacov po prvom pôrode a ukázali to aj krvné testy, bolo to čisté fyzického rázu. Pokiaľ je to psychické (aj z toho môže kolaboval organizmus) našla by som si dobrého terapeuta a odborníka aby ste prišli na to, čo ťa trápi. Držím palce 🫶

autor
27. kvě 2023

@limali děkuji, já měla krevní testy v pořádku. Takže to bude psychické. Ale jak nad tím stále přemýšlím, tak nedokážu přijít na příčinu, proč tak najednou ze dne na den... Jak rána z čistého nebe. Asi zkusím toho terapeuta tedy.

odula
27. kvě 2023

Myze to byt ze spankove deprivace. Ty tri noci jsi vůbec nespala?

lenkajan
27. kvě 2023

Také bych doporučila udělat test na vitamin D. Nedostatek může způsobovat podobné stavy, které popisuješ výše. Plus se opravdu snažit co nejvíce odpočívat. Když malá spí, snažit se čas nevyužívat na domácí práce, ale na relaxaci😊

autor
27. kvě 2023

@odula ano vůbec nespala. Bušení srdce, nešlo usnout. Nevím proč. Ona dcera jako kojená se dlouhodobě budila často, cca každou hodinu až dvě. Možná jsem měla nervy z toho že sotva usnu, zas mě vzbudí nebo ani nestihnu usnout... Nevím

autor
27. kvě 2023

@lenkajan ano toho jediného jsem měla méně a poctivě Dčko denně beru. Je mi lépe ale stále ne úplně dobře.

barmil
27. kvě 2023

Podle bušení srdce bych tipovala tu panickou ataku, nebo mánii...člověk jede nonstop, až se úplně vysílí a pak padne

odula
27. kvě 2023

Ty jo. To je strašný. Myslim ze jsi jela na doraz. Ja jsem jednou spala 1h během 48 hodin a měla jsem z toho priserny stavy, halucinace. A to jsem byla mladá a bezdetna takze zadny velký vypeti behem dne. Nedostatek spanku není prca. Jakej mas spankovej rezim ted? Vi co - pises ze jsi byla pozitivni, všechno super - ale mozna jsi to prepalila. I ta neschopnost usnout 3 dny sama o sobě je trochu alarmujici. Nekdy si tělo prostě řekne ze potrebuje odpočívat a je opravdu potřeba zpomalit. Mas ted nekoho kdo by ti pomohl s dcerou? 2 roky uz je dost, může byt klidně i par noci u prarodičů abys mohla skutečně odpočívat?

kakba
28. kvě 2023

Moje kamaradka si tim prosla. Buseni srdce, nemohla spat. Myslela si, ze ma infarkt. V nemocnici lezela 14 dni. Skoro cely tyden jen prospala. Chodi k psychologovi a bere stale prasky a uz jsou to 3 roky. Ale za to co se ji stalo si muze sama a stejne jede zase jako driv. 🤷‍♀️

goovana
28. kvě 2023

Ano 2 měsíce zpět kolaps- bezvědomí...
Následně převoz do nemocnice ..jestli chceš napiš zpravu je to na dlouhé psaní

sayast
28. kvě 2023

Ja kdysi. Samoživitelka, dcera 5 let, dvanactihodinovy smenny provoz v nemocnici, ve tretaku na bakalari. Mesic jsem temer nespala (opravdu treba hodinu denne), mela jsem uz poruchu spanku ze stresu. Psychiatr mi hned chtel psat dlouhou neschopnost, tu jsem z financnich duvodu odmitla. Zmenila jsem práci, skolu pred statnicema prerusila, dostala antidepresiva a postupem casu se z toho dostala. Potkala jsem pak brzo sveho uz manzela, tak to bylo lepsi.
Drzim palce

jannym
28. kvě 2023

Ja si prosla necim podobnym, ale neskoncila jsem v memecnici na kapackach, ale dostala jsem AD, navatevuji psychiatrii a chodim k psycholozce, mam deti starsi, takze pro 9 letou jsem taky nasla psycholozku aby krom vychovnych problemu co jsme mely ji pomohla pobrat co se stalo se mnou a ze to neni jeji vina. Laduju se horcikem a rybim tukem, krome jineho mam i nemocnou stitku a kdyz jsem se slozila tak jsem par dni vynechala leky, takze mam nastavene budiky se vzkazy jake leky si mam kdy brat aby se netloukly a abych je nezapomela brat

konidana
30. kvě 2023

Já měla kolaps z vyčerpání , ale psychický. Ke konci jsem denně brečela , že nic nezvládám, kámoška mne naštěstí dotlačila do CKI. Okamžitě jsem dostala léky a neschopenku (deprese), a za pár dní konzultace, a pak intenzivní psychoterapie asi na měsíc (denně 4h) poté jsem dále docházela k psychiatrovi i psycholožce, brala jsem antidepresiva a chodila na terapie. Po dvou letech už jsem byla ok, bez léků , a zase vysmátá.