Ahoj, od mala mivam často opary. No, do ted jsem to brala jako součást života, ale před 14 dny jsem porodila a hodinu od porodu to začalo. Samy opar. Na rtech. Jeden se zahojí a další začne. Po 14 dnech jsem ještě sve Dítě nepolibila ani ho těsněji nepomazlila :(
Proto vás Prosím o radu. Jak se jich nejlépe zbavit na delší dobu? Nemyslím ted konkretne, jak už hotovy vyléčit, ale spis nejake doplnky stravy, vitamíny, homeo...nebo už je na řadě vyšetření a léky? Ted mam jeden v nose a ještě jsem to nevěděla, poskrabala se a sáhla na děťátko. Tak se modlim, abych jej nenakazila.
Nezabírá ani riboflavin. Opary nejsou zadna tragedie, někdy nejsou ani poradne vidět, spíš to citim, rychle to vždycky podchytim, ale jsou infekční už několik hodin před výsevem, čili u mé snad 14 dni v kuse. Moc se o chlapečka bojim.
Zazila jste některa? Prosím o každou radu.
Dekuji.
Asi mi už nic jiného nezbývá. 🙏
@johnirvingfan opravuji..po porodu (kojici) ne tehotne ;)
@johnirvingfan Pro těhotné a kojící je doporučována z dlouhodobého hlediska hlíva ústřičná, ale čistá (bez rakytníku, echinacei atd.). Může se užívat dlouhodobě.
Malého hlídat, kdyby se cokoliv nezdálo, raději na pohotovost - např. teplota, malátnost, apatie, nezájem o jídlo atd. Lepší jet zbytečně, než něco pronedbat. Pokud jsi na opary trpěla i před těhotenstvím a v těhotenství, měl by mít prcek protilátky cca do 6 měsíců, takže přenos by měl být těžší, ale nedá se na to spoléhat.
@johnirvingfan Taky trpím na opary, ale stejně jako ty jsem se s tím naučila žít. Ovšem letošní zima byla co se oparů týče naprosto šílená a tak jsem v době chřipkové epidemie byla jediný blázen který seděl u lékaře v čekárně s oparem a ne chřipkou. Už jsem fakt nevěděla co s tím a hlavně opar překrýval celé rty včetně částí kůže pod a nad rty. O boleti ani nemluvím - první tři dny byly neskutečně bolestivé, pak už to byl takový ten běžný standart na který jsem byla zvyklá. Lékař mi předepsal léky Provirsan. No neměla jsem pocit že by se opar nějak rychleji hojil, ale jak mi bylo řečeno, tyto léky by se měli užívat od prvního příznaku oparu a já je začla brát až byl opar nesnesitelný. Na příbalovém latáku stojí že se může brát v závažných případech na doporučení lékaře i když se kojí. Takže návštěva lékaře je asi na místě. Od té doby jsem opar neměla (už je to cca 3 měsíce). Taky jsem hodně zjišťovala na netu, jak tomu předcházet, tak poté co jsem značně omezila potraviny které opary můžou vyvolat (u mě hlavně čokoláda, ořechy a pivo), tak jsem se dočetla že aminokyselina Lysin je důležitá v těle aby se opary netvořily. Je to aminokyselina která je živočišného původu, takže jí do těla dostáváme z masa.Ovšem já nejsem žádný velký masožravec, tak věřím že ji v těle moc nemám. Tak jsem si na netu tuto aminokyselinu objednala a když vím že přísun masa není nic moc, tak si ji hold dám v tabletách. Taky jsem už od té doby měla dvakrát pocit že se mi začíná opar dělat, tak jsem si hned dala max. dávku Lysinu v kombinaci s nějakým tím krémem na opary a ani jednou se mi opar nerozjel. Tak nevím jsetli je to až tak účinné, nebo jsem zrovna měla štěstí a opar by se stejně nerozjel. Tak držím palce ať se to zlepší.
@barborka09 prave ten lysin je obsazen v tom Herpenormu..tak mrkni na letak..nebo se porad alespon v lekarne
Virus uz jednou v tele je a ciha na jakoukoli prilezitost v podobe oslabeni imunity, coz porod bezesporu je, vzdyt jste podala vykon jako blazen! Pokud kojite, melo by byt dite chraneno (syn ode mne zatim nikdy nic nechytil, i kdyz opar jsem v prubehu jeho zivota mela aspon desetkrat). U vas hlavne posilovat imunitu plus v pripade podezreni (takove to svedeni, pichani, zarudnuti...) se mi osvedcilo hned nasadit velke davky B-komplexu (treba trikrat denne tri tabletky), ten nicemu neskodi. Masticek uz jsem vyzkousela prehrsle, vetsinou to s ni trva tyden a bez ni sedm dni, takze vyhozene penize. Leda na rychlejsi dohojeni Bepanthen plus (neudela se praskajici strup).
Lysin v tabletách není určen pro těhotné a kojící - na tomto vzorku nikdo nebude dělat studii, takže se neví, zda může uškodit či ne, proto se výrobci kryjí a nedoporučují. Je na zvážení každého, zda to riskne.
Protilátky se předávají v těhotenství a MĚLY BY chránit cca 6 měsíců. Předávání protilátek mateřským mlékem nebylo prokázáno (tím netvrdím, že k tomu nedochází, ale není to jasné).
Důležité je při výsevu zabránit kontaktu - pokud dovolí velikost oparu, přelepit náplastí na opar. Nebo se vyrábí přípravky, které se na opar nanesou a vytvoří ochrannou vrstvu. Při výsevu - důsledně si mýt ruce, ven s sebou brát dezinfekční gel, kdyby se rodič dotkl oparu a potřeboval se dotknout dítěte - hlavně sliznic. Při kojení většího prcka, který šátrá ručičkama, třeba použít roušku.
Opar při prvovýsevu je většinou formou puchýřků v dutině ústní, jako opar na rtu se projeví až při dalším výsevu - k dalšímu výsevu ale u dost lidí nikdy za život už nedojde.
Opar může být nebezpečný pro novorozence, pokud se na něj nepřijde včas. Tím, že si riziko uvědomujete, můžete v případě potřeby upozornit lékaře a zabránit případnému rozvinutí do těžší formy. Spousta rodičů opar vůbec neřeší a pokládá za banalitu.
A jak píše @monaluza, prcek opar vůbec nemusí chytit.
Mně se osvědčilo užívání hlívy - ťuk, ťuk, ťuk - posvěceno gynekologem i pediatrem.
Děkuji moc za rady. Právě dnes jsem si do něho možná sahla, ještě než jsem věděla, že to opar je, a pak jsem sahla na malého. Je to novorozenec. Od myti a dezinfekce mam už ekzém na rukách, to preziju.
Ten lysin jsem si taky chtěla koupit, ale v lékárně neměli ponětí, co to je.
@johnirvingfan pokud v lekarne nevi co to je..sla bych do jine
@kacasa
To jsem tenkrát ještě posilala mojeho😀
@johnirvingfan Pokud jsi malému nesáhla do pusinky nebo do očí, riziko přenosu je minimální 😉.
S těma rukama jsem to měla stejně, co bychom pro ně neudělaly 😉. Jinak dobré bylo dezinfekční mýdlo Sanytol s medem - tolik nevysušuje.
@hanka987
Snad ne, ale občas mi sám smatne rukou po puse. I když kdoví. Jestli se toho vůbec dotkl.
Včera jsem potkala známého lékaře a tak mezi řečí jsem mu to řekla a mávl nad Tim rukou. Je fakt, že i v porodnici ze me dělali hysterii a řekl, ať ho akorát nelibam.
Jinak jsem si objednala tu hlivu a nějaký balzam na rty s lysinem.
Mně pomohlo trvalé užívání napřed B-komplexu, pak jsem přešla na multivitamíny, které vit.B taky obsahují. Dříve jsem mívala opary v průměru tak co dva měsíce, poslední cca 3-4 roky co se dopuju vitamíny tak 1x za rok a v mnohem lehčí formě. Co mám dceru, měla jsem opar asi 1x když jí bylo pár měsíců, byla kojená a v pohodě.
@lenkas1982
Díky moc, Já právě zatím valim B - komplex a zatím nic. Asi se tělo musí trochu zbrachat. Jsem ráda, že aspon vím, že B Kompl.zabira:wink:
Já bych doporučila poradit se s lékařem... ale lze zkusit i léky z lékárny herpenorm..jen nevím, zda je pro těhotné..proto bych se raději poradila.