Zdravíčko, kdy jste šly poprvé ke gynekologovi? Je mi 23 a nikdy jsem tam nebyla. Má cenu tam chodit?🤷♀️
@vlasta1981 prave mam v planu že tam nikdy nepujdu, prijde mi to zbytecne a necitim se komfortne, aby na me nekdo cizi sahal
@aehyk tak je to jen tvé rozhodnutí.
Já po tom co jsem viděla umírat moji mámu na gynekologické onkologické onemocnění svou dceru honím aby chodila a dceru co se teprve narodí honit budu . Sestra rakovina čípku nesmí mít děti ...takže zve rozhodnutí sice respektuji,je tvé ,ale i odsuzuju.
Tyjo, dobrovolně, aby někdo nechodil je pro mě nepochopitelný, ale každého rozhodnutí. Nežijeme v Americe, kde se za všechno platí, když je možnost a péče u nás je tak ano, má to cenu. Až se s tebou bude něco dít, tak zbytečná bude celá takhle diskuze. Mám kamarádky, co už dávno nemají vaječníky, rakovina čípku atd. atd. tvé rozhodnutí, ale za mě 👎
@aehyk tak melo by se chodit na prevenci, od patnacti nebo nejpozdeji od osmnacti, kazdy rok.
Dcera se tam v tomto rozmezi snad dostane. Kdyz jsem ja byla v tomto veku, tak to pred 30 lety nikdo neresil. Sla jsem sama od sebe cca ve 21 letech , kdyz jsem mela prvniho kluka, hlavne kvuli antikoncepci. No a pak samozrejmne kvuli tehotenstvi.
Je to stejne, jako s jinymi doktory. To nechodis kazdorocne na prevenci ani k zubari? Ani 1x za 2 roky k obvodakovi?
Nechápu, proč se tu ptáš. Tak tam nechoď, není to povinné. Je to jen a jen na tobě. Nemusíš k žádnému lékaři. Včera tu byla výživná trollí diskuze na téma jedno z vnoučat nechce jít na pohřeb babičce a tím jí přeje těžkou zem. To si pročti, fakt vývar z krtka.
Nečekala bych že v této době je ještě takovýto názor ,, chodit na gyndu je zbytečné”. Řekla bych že to mělo byla v zájmu i vaší maminky vás vzít v 15 letech na první kontrolu, ne-li spíše v dnešní době jako povinnost. Ale tisíc lidi tisíc chutí ale za mě strašně nezodpovědné jak od vaší maminky tak i od vás. Ale je to vaše volba 🙂
@aehyk Kazďá doba přináší nové nemoci a různé pohnutky o lidském těle 🙂 pokud vás nezajímá vaše zdraví v této oblasti tak je to na prosto v pořádku jen že i lidé s tímto rozhodnutím pak mohou řešit v pozdějších letech problémy a pak lituji toho že kdyby chodili na pravidelné kontroly mohlo byla vše třeba jinak 🙂 jak co se týče třeba otěhotnění tak i třeba zdraví. 🙂 a mamince jsem tedy ukrivdila za to se omlouvám 🙂
Já se vám divím, že tohle krmíte...
@aehyk zubar je dulezitejsi proc nez obvodak? Prevence jako prevence. Gynekologie je take prevence. Jediny rozdil je, ze pripadnou opravu zubu si z vetsi casti musis platit sama a pocitis to financne hned, zatimco ostatni nemoci se leci vetsinou na pojistovnu. Kdyz to zanedbas, muzes mit ale dlouhodobe problemy, snizeny prijem kvuli dlouhodobe neschopence, nebo treba i nevylecitelnou nemoc.
@aehyk nemusíš nikam. Můžeš jít až obtížemi, ale pak léčba příkladně rakoviny už nemusí dopadnout dobře. Kdežto v případě, že se během screeningu přijde na něco včas mnohdy se dá ještě vyléčit. Tudíž na prevenci nechodí jen hlupák, který si neváží svého zdraví a nezalezi mu na rodině a přátelích.
@aehyk Ty to nevíš? Obvoďák si prevenci propíše na pojišťovnu a ty pak čerpáš výhody. Např. ti 1x za rok proplatí dentální hygienu atd. atd. Ale to nebude nic pro tebe, ty po lékařích nechodíš, sahali by na tebe a to je ti nepříjemné. Už se přestaň blbě ptát, jsi trapná. Ptáš se jako malé dítě. Normální člověk ví, proč chodí na prevence.
Je to troll, mám pocit že tenhle nick tady měl tuhle taky další zajímavou diskuzi
Návštěva gynekologie není úplně komfortní, ukazovat někomu svá intimní místa, člověk se stydí, je mu to nepříjemné. Chápu to, proto je fajn vybrat si takového doktora, ke kterému bude mít člověk důvěru, bude mu sedět i lidsky. Já jsem stydlivá, ale nebojím se to o sobě říct a většinou jsem se setkala s doktory, kteří to respektovali a byli empatičtí, citliví. I jestli pohlavně nežiješ, je fajn jednou za čas zkontrolovat, že je vše v pořádku, podobně jako u toho zubaře. Nemusíš chodit každý rok, dají se ty intervaly lehce natahovat. Pokud jsi už někdy styk měla a muž nebyl panic, je o to víc důležité pravidelné sledování, takový virus HPV není vidět a nedělá potíže hned. A klasický lékař? Změří krevní tlak, poslechne srdce, udělá rozbor moči, zeptá se na pár základních otázek. Může si všimnout nějakých odchylek, dá se ho zeptat na cokoliv, co tvoje tělo říká tobě, ale ty tomu nerozumíš. Asi si připadáš mladá a zdravá, ale o zdraví je potřeba pečovat, zdravá nemusíš být pořád, i když bych ti to moc přála.
@aehyk Prevence, ať už na gyndě nebo u obvoďáka, je od toho, aby včas odhalila různá onemocnění. Spousta nemocí nebolí, poznají se jen z laboratorních výsledků nebo z tlaku. Když už bolí, je to často pozdě. I mezi mladými lidmi je spousta lidí s onkologickým onemocněním, i mladé ženy řeší neplodnost kvůli např. syndromu polycystických vaječníků. I mladí lidé mají problémy s tlakem, štítnou žlázou, cukrovkou. Spousta toho, když se odhalí včas na prevenci, se dá léčit. Když se na to přijde pozdě, má po často fatální následky. Pokud nechodíš k zubaři, bude tě to stát zkažené zuby a hromadu peněz na jejich opravu. Když nechodíš na gyndu nebo k obvoďákovi, může tě to stát život.
Je to tvoje zdraví, tvoje zodpovědnost.
Slyšela jsi někdy o tom, co umí viry HPV, o rakovině děložního čípku? Tak to je jeden z důvodů proč se chodí na prevenci.
@aehyk Chodím asi od 15 let. Od doby, co jsem začala sexuálně žít.
Důležitá je prevence.. Takže ano, má smysl tam chodit.
@aehyk na gynekologii bys měla chodit už z důvodu prevence rakoviny atd. Budeš chtít mít někdy děti? Jako je to tvoje volba, ale jestli můžu radit tak prosím běž a choď pravidelně. Pak už může být pozdě...
Jestli to má cenu tam chodit? No jistěže má. Takový virus hpv ti nic neříká? Nebo rakovina prsu? Už možná v 15 bych tam byla.
Já jsem šla poprvé v 17 letech. Je to nutné, protože právě ty preventivní prohlídky ti umí zaručit to, že lékař může zjistit případný zdravotní problém. Pokud ti není tvé zdravě lhostejné, jdi.
@aehyk raději chodím preventivně na kontroly na gynekologii každý rok (na stěry) již od 15ti let, kdy jsem začala sexuální život. K obvodnímu lékaři také chodím každé 2 roky na kontrolu. Protože budu ráda, když lékař nějaký problém objeví zavčas a ne až na poslední chvíli. Jinak je mi 30 let.
@aehyk já jsem byla poprvé až se svým prvním spozdenim a tudíž žehu v 21 letech . A dcera v 17 sla sama ze své iniciativy. Obě jsme byli bez problémů. Já si myslím že je to individuální zda jsou nejsou problémy alenza mne není nic špatného jít po prvních ms