Karanténa. Dá se po příjezdu z Německa udělat test na vlastní náklady?

jana31990
14. dub 2020

Zdravím chtěla bych se zeptat zda jste to někdo měl. Manžel má zhruba za měsíc a půl prijed pracovně z Německa už tam je teď měsíc. A mám problém žijeme v bytě 3+1 do toho máme 2 letou dcerku a já jsem momentálně těhotná. Je nějaká možnost že by mu při příjezdu udělali test na koronavirus? Ikdyby si ho zaplatil? Sice nemá vůbec žádné obtíže ale přeci jen mám strach o sebe a i o dcerku. Bohužel na těch 14 dní co bude v karantene nemáme kam jinam jít. A ani nám popřípadě nemá kdo vozit nákupy atd. Žijeme opravdu na samotě u lesa. Takže jak to udělat když budu muset s ním být v jednom bytě a tím pádem se ta karantena bude asi vztahovat i na mě. A plus jak bych to mohla udělat když teď musím jezdit na pravidelné prohlídky v tehu plus Dia. Díky moc za každou radu

areh
14. dub 2020

@jana31990 ohledně testů je nejlepší zavolat na hygienu nebo lékaři. Jinak pokud má mít karanténu a nemá kam jinam jít, doporučuje se vyčlenit mu jednu místnost a kontakt omezit na minimum. Donést jídlo, on vycházet pouze když vy jste v jiném pokoji... Je to náročné, ale ne nemožné 🙂

kridav
14. dub 2020

Měla jsem syna v karanténě, vrátil se z Rakouska. A byl jen ve svém pokoji, na záchod a koupelnu jsem dala desinfekci, a po každém použití to po sobě aspoň trochu umyl. Ručník měl u sebe v pokoji. Jídlo jsem mu dávala mezi dveřmi. Má pokoj se sestrou, tak ta byla na těch 14 dnů odstěhovaná v obýváku. Naštěstí to byla jen preventivní karanténa, nic mu nebylo.

jana31990
autor
14. dub 2020

@areh bohužel právě že tady je to tak blbě řešené že ikdyz bude třeba jen v ložnici tak na WC koupelna atd.. Musí jít přes celý byt. Jelikož ložnice a dcery pokoj je pouze průchozí přes obývák

martt
14. dub 2020

@jana31990 Pokud bude bez příznaků, tak mu testy pravděpodobně neudělají. Tohle ted řešila manzelova sestřenice, která se vrátila ze zahraničí kvůli pohřbu a chtela si udělat testy a bohužel ji řekli, že pokud nemá žádné příznaky že prý není důvod, že pravděpodobně stejně bude negativní. A ma počkat cca 5 dni a uvidí jestli ji něco bude pak by ji ten test udělali.

zizulka2008
14. dub 2020

S karantenou naporadim teda,tu jsme nijak extra neresili,kdyz se manzel vratil z nemecka,dvouletemu decku nevysvetlim ze nesmi byt u taty ikdyz je doma... ale ohledne testu,tak muze jit jako samoplatce,ale vyjde to na pekny srumec penez teda aspon u nas...bez placeni udelaji test jen pokud bude mit nejaky priznak,jinak ne. Tak nam to rekli jak na hygiene,tak obvodni lekarka.

martt
14. dub 2020

@jana31990 Jediná varianta zavřít manžela do jedné místnosti. Pokud bude potřebovat jít na WC, a pod. Tak roušku, rukavice a kdyz půjde přes obývák na nic nesaht jít rovnou tam kam chce jít. Pak to po něm hned vydesinfikovat. A špinavé prádlo ať rovnou haze do pračky, talíř po jídle hned dát do myčky apod. Sice by o bylo hodně náročné ale dalo by se.

knuffel
14. dub 2020

Ale tak to tolik neprožívejte...

jana31990
autor
14. dub 2020

@knuffel tak samozřejmě tolik to neprožívam. Jen má člověk samozřejmě trochu obavy aby se nedej bože nenakazila dcera a nebo já. Tak jsem se jen ptala jestli to tady někdo řešil

jitushb
14. dub 2020

Něco podobného jsem prozatím čistě hypoteticky řešili s přítelem, je otázkou času kdy bude muset pracovně vycestovat. Taky žijeme ve 3+1 s dvěmi malými dětmi. A jsem rozhodnutá až to přijde zabalit se a odjet s holkama k rodičům. Nedokážu si představit být s ním a dětmi zavřená 14 dní doma.
@jana31990 neměla bys možnost k někomu na tu dobu odjet?

jana31990
autor
14. dub 2020

@jitushb právě že bohužel nemám. Kdybych měla tak to neřeším a pak hned jedu ale jak říkám nemám kam

blondynka400
14. dub 2020

@jana31990 test není problém udělat Cena je myslím 3 tis. Ale výsledek není hned, rychlotesty nejsou zrovna dvakrát spolehlivé, tak je otázka, zda je toto cesta.
Já bych se toho až tak nebála, jestli přijde z DE a nebo by chodil normálně tady do práce, vyjde to nastejno. V případě, že se bojíš, tak jak píšou holky výše, izolace v jednom pokoji (jinak prádlo určitě ne prát dohromady, ale zvlášť, talíře a příbory nedávat do společné myčky a pod...)

konidana
14. dub 2020

@jitushb
@jana31990 tak pokud to je preventivni karantena tak se vztahuje snad jen na nej, ne? on bude v 1 místnosti atd. ... a vy normálně můžete chodit ven, ne?

jana31990
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
lalen1
15. dub 2020

@jana31990 přesně jak píše @konidana, kdyz mu nic nebude, tak se vztahuje jen na nej.. A je to stejné riziko jako, kdyz chodi do práce tady... Taky to budeme resit za 3 tydny.. Ale věřím, ze to bude zase úplně jinak..

jana31990
autor
15. dub 2020

@lalen1 no to doufám taky kord když pořád dělají nějaký změny

marukorinkova
4. srp 2020

ja jsem to taky resila a nastesti jsem narazila na pani nekde ve fnkv a poradila se vsim