Prosim zažil někdo nebo má někdo zkušenosti s nemocí..
HYSTERIE? .... Jsem hysterická.. prý je to psychická porucha. Chci se jit léčit k psychologovi ale jak zmírnit příznaky... Prosim pomozte mi .. Radu🙏🏻 ... Ubližuji svými příznaky rodině a blízkým... Miluju je ale neumim si poradit... máte zkušenosti...? děkuji
@exbordelar ve všem, všechno me okamžitě rozčílí, křičím na děti, žárlím na chlapa, vadí mi snad uz všechno..Ale dokazu byt i v pohodě ale pak stačí trochu a vyletim jak čertík z krabičky.. četla jsem o Bachových essencich...
Chtelo by to trochu konkretnejsi popis. V soucasnosti to neni oficialni diagnoza. Obvykle se pod tento pojem zahrnuji prehnane emocni reakce na okolni deni, lide casto pouzivaji slovo hysterie jako shozeni hodnoty prozitku druheho jedince, jako mene duleziteho, nepostatneho, iracionalniho.
Psychiatr - léky a psycholog, aby tě naučil zvládat situace, stres, tvoje reakce atp.
Hysterické reakce jsou často reakcí na frustraci. Zamysli se obecně nad svými potřebami, na tím, co tě nabíjí, co ti dodává sílu a zjisti, jestli nejsou oblasti, kde se ti to dlouhodobě nedostává. Např. jsi relativně odpočinutá, máš občas čas na sebe nebo si dělat něco "svého", máš typ kontaktu se svými blízkými, který ti vyhovuje? Máš možnost být chvíli sama? Jít si něco zařídit / projít se??
Co se zkusit podívat trochu víc do sebe?
Ono i jde o okolí, které ti to strpí. Pokud by si třeba manžel určil jasné hranice, že takhle teda ne, pokud se nezačneš trochu korigovat, tak konec...šlo by to hned snáze. Evidentně je to ale trpitel no...
Prostě plně si uvědom dopad svého chování i že tím ztrácíš respekt druhých, v budoucnu třeba i dětí...než zareaguješ, třikrát se nadechni. Zní to jako klišé, ale pomáhá to. Člověk se trochu zklidní, hodí tam i rozum ( mimo čistý pocit) a zeptá se sám sebe " Jak dospěle zareagovat"? nebo " Jak tohle vyřešit v klidu"? Atp atp..
Hysterie je svým způsobem nevyzrálá reakce dítěte. Je to vlastně snadné. Ty už jsi ale dospělá. Dospělost se vyznačuje právě tím, že už člověk zná možné následky svých reakcí...zvědomuje si je..a dle toho jedná. (" Když teď zařvu, neovládnu se, budu zase drama queen..kam ta situace dospěje?" " když nahlas vyslovím jak se cítím, třeba že jsem vytočená jak čertík z krabičky, ale udržím to v mezích, udržím si nadhled nad těmi pocity, plus udělám třeba vtipnou grimasu..nedospěje ta vypjatá situace k lepšímu konci?"). Atp atp. Chce to přenastavit pc systém.
Ale je fajn že už se vlastně štveš. Bude tě to motivovat zkoušet věci jinak. A značí to už i určitý vhled.
A nemáš přehnaně emotivní reakce, protože jsi třeba vyčerpaná ze všeho a nejsou ty tvoje reakce jen volání o pomoc, abys měla trochu prostoru a klidu?
Je normální do určité míry prožívat svoje emoce. Pozor na nálepku, kdy ti mohlo dát okolí nálepku hysterka, protože jsi párkrát reagovala emotivněji a už se to s tebou táhne.
Zkus doplňovat hořčík je dobrý pro nervovou soustavu a najdi si psychologa a diagnózu nech na něm.
Někdy v okolí máme lidi, klidně i naše blízké, které nás onálepkují a už se to s námi táhne, nebo se může jednat i o manipulaci, kdy partner sráží tvoje sebevědomí řečmi o hysterii, kritizuje tvoje chování a kritizuje všechny své reakce.
@reeeza ano,to je vse pravda,ja vim ze se chovám špatně, vím to a snazim se stim pracovat..Jenze si v určitých chvílích nedokážu pomoct... Pak me to mrzi a pláču a nakonec se omluvim ... Ale pak se to opakuje zase za par dní znovu..
Jak píše
@helen_h
Ano asi bych se měla zaměřit i na svoje zájmy... Od rana do vecera jsem z detima sama,staram se o domacnost, dům, nákupy,vse v podstatě zarizuji ,,sama,, děti většinou semnou... Babičky hlídají občas ale chodi do práce nebo maji jine zalezitosti.
Potom přijde večer chlap a pohlídá děti abych se umyla a uz slysim at spěchám ze je dcerka nevrla... Takže mam na sebe cas cca 10 minut denne...
Tato "hysterie" te prejde, kdyz si usporadas cas tak, abys na sebe mela vic casu, kdyz si odpocines. Nekdy to je narocne, ale mit na sebe 10min denne na umyti fakt neni k ziti. Alespon jedno puldne tydne, idealne cely den, nebo jednou za cas i cely vikend, bez deti, bez domacnosti, jen tvoje zabava a tvuj odpocinek.
podle toho,co píšeš jsi spíš totálně unavená a přetažená, možná by stačilo ,kdyby chlap víc pomáhal a dal Ti taky nějaký prostor pro Tebe samu. Trochu mě nadzvedlo, že pohlídá děti,aby si se mohla umýt? Jsou to přeci taky jeho děti. Asi by mě taky označil za hysterku, protože já bych tohle už odmítala, být na všechno sama. A kecy o tom,že on vydělává jsou minulýho století
S velkou pravděpodobností jsi opravdu " jen" přetížená a potřebuješ osobní prostor, když nebude máma, kuchařka, uklízečka, učitelka atd, ale prostě zase jen žena, která si může v klidu zajít do obchodu sama, jen tak pro radost. Číst knížku, zacvičit si, projít se,...
Taky jsem měla pocit, že všechno musím zvládnout jako před dítětem a když jsem doma tak všechno zastat. A ono houby. Přišlo psychické vyčerpání a v ten moment si i manžel uvědomil, že potřebuju čas o samotě, kdy si sama určím co chci dělat. Takže moje rada... minimálně jednou týdně pár hodin čistě pro sebe a manžel ať se stará.
Taky jsem hysterická... když je toho na mě moc. Musíš začít sebe vnímat jako prioritu a ne to poslední na seznamu. Proč chlap nemůže po příchodu z práce vzít děcka na hodinku ven, pak jim dát večeři a umýt je? Jsou to i jehod děti
Určitě si vydobij nebo domluv s partnerem čas pro sebe. Jsi přetažená a jak máš dobít baterky když na sebe nemáš čas?? Určitě to pomůže!!
Nevím nakolik bude partner souhlasit, ale pokud nebude, neptej se ho, prostě mu to oznam ( třeba že si jdeš na hoďku na procházku nebo číst knížku nebo se naložit do vany. Tečka. Chlapi jsou v tomhle někdy strašně sobečtí a samozřejmě taky je toho na ně moc v práci atp... ale buď na chvilku taky sobec ;)
Ano máte všechny asi pravdu.. 😔
Bohužel chlap je od 6ti do rana do 4 v práci, přijede domu a jde ven pracovat,mame zemědělství takže zvířata nepockaji az on mi pohlídá...neni na to zemědělství sám... Staršího ven vezme ke zvířatům,traktorem to ano ..ale porad jsem z tou mladší...Opravdu vidim ze toho ma moc a chce vše stihnout.. nedivim se mu ze pak prijde domů a lehne a nic uz se mu nechce...
Pak ale nastává ta situace kdy začnu byt hysterická... lehne...ja litam kolem děti kolem něj..
Zjistim podle jeho nalady ze byl u souseda na pivku, takže mohl prijit i driv a pomoct mi...a to zacinam žárlit,proc on muze za sousedem a proc ja nemuzu za kámoškou... Víkend je následován..prace v zemědělství od rána a vecer zabava,pivo, slivovici, známí... A ja opet s detima doma... Prostě žárlím... Stve me to ze on muze a ja ne... Pak jsem hysterická, křičím, brečím a ve výsledku jsem ja ta stíhačka,potvora co mu nic nedopreje, nemůže nikam jit.... 😔😔 Ja svoje deti miluju a jsem snímá rada.. nevim jak zvládnout tu situaci kdyz vim ze se bavi a ja doma s detma.. je mi z toho smutno..ted v neděli budeme mit 7 let výročí a verim ze budu zase sama ... A zase se akorát pohadame a ja se neovládnu a zase budu taková...zla na partnera, žárlivá....
@jolcap bohuzel,jakmile řeknu ze jsem unavená a ze bych potřebovala pomoct,tak mi rekne ze nema cas,ze ma moc práce,kdyz udelam ,,tu,, scenu ,,hysterickou,, tak mi řekne ze kdyz se mi něco nelíbí,muzu jit ze me tu nikdo nedrží...a to me sejme znovu...Rika mi ze me miluje ze by beze me nemohl žít..ale ja nemám tu odvahu jit..
@junomcgaff neříkám ze mi nepomáhá...pomůže,vykoupe staršího večer kdyz přijde normálně domů...vezme si chvili malou abych uklidila kuchyň,nachystala mu večeři..ale tohle neni ta pomoc..porad litam a něco chystam abych mohla jit uspat dcerku, kolikrát usnu sní....Od malicka ma problémy spat celou noc takže uz pres rok nevim co je spát celou noc...porad k ni stavam ja..
Tva hysterie je jen dusledek tveho vycerpani. Nevyspani, cely den v zaprahu s deckama - to ti pak leze na nervy uplne vse. Moc dobre to znam. A nejhorsi na tom je nepochopeni okoli, obzvlast od toho nejblizsiho - od manzela - ktery ma blbe kecy typu - "Na co si jako stezujes?" To je pak zena hystericka raz dva.
Takze co s tim: jak uz bylo vyse receno, zacni myslet vice na sebe, neptej se, ale oznamuj, odchazej nakoupit zasadne bez decka, vyrizovat urady zasadne bez decka, nenech se trapne popohanet z koupelny, at si pohnes - odpalkovala bych ho, ze moc dobre vis, co znamena nevrle decko, tak at si s nim ted poradi on, a zacni chodit aspon trochu do prace, to je take dobry krok.
A jinak drzim palce. Nenech si nabulikovat, ze jsi spatny clovek/mama. Ty jsi proste vycerpana a toto je naprosto bezny priznak vycerpani.
Materstvi proste neni lehke...
@jannym T hle není hysterie...histriónská porucha osobnosti je sice skutečná diagnóza, ale to, že to, že se někdo snadno rozčílí, nebo že hodně křičí, ještě neznamená, že je to hysterik. Tohle je důsledek přetížení a obrovské únavy, a Tvoje reakce je vlastně úplně přirozená. Chce to řešit příčinu, křik je pouze následek.
Děkuji všem za odpovědi... vesměs jsou stejného typu ze si mam odpočinout a vic koukat i na sebe nez jen na ostatní kolem sebe a na sebe zapomínat... Zapracuji na tom...
I kdyz porad se nemůžu zbavit toho pocitu ze jsem vzteklá a zlá mama a žena...😔😔 Snad to odpočinek upraví...
Na to ze muzes jit, je jedina spravna reakce. Nech mu tam obe deti a jdi. Aspon na hodinu kamkoli. Ven, nakupovat, ke kamaradce, do baru.... Proste mu oznam ok, jdu vratim se (napr. Za 2 h. ) a vypni si telefon, na tu dobu co budes pryc. A pak takhle chod ven bez deti opravdu aspin 1x za tyden.
Zkus byt trochu konkretni - v cem jsi hystericka?