Ahoj holky, jsem 14 dní po porodu (SC) a tak jsem si řekla, že dnes zkusím tlakovou masáž jizvy.. Masírovala jsem dle instrukcí, ale teď mě jizva bolí. Začala jsem s masáží brzy? Kdy jste začaly Vy a kdy jste začaly jizvu mastit sádlem? Ještě se chci zeptat zda je normální vytvoření takové jakoby kožní řasy nad jizvou? Nepřijde mi, že je to pozůstatek po těhu bříšku.. Děkuji za radu!
Děkuji moc!
@inkognita Já jsem začala mazat / masírovat po vyndání stehů, používala jsem měsíčkovou mast na sádelné bázi, podle Dr je nejlepší sádlo. Mazala jsem takto 2x denně (časem jen večer) a fakt ji mám bledou a sotva viditelnou. Kolem jizvy mám podbřišek taky méně citlivý, to už tak asi zůstane. Tu kožní řasu bych neřešila, jsi pouze 2 týdny od CS, tak je předčasné to hodnotit, myslím že zmizne 🙂 Pomoc tomu můžeš poporodním stahujícím pásem
Masírovat se má zlehka co nejdříve, nejlépe mýdlem ve sprše ( doporučili Lactacyd), po úplném zacelení sádlem. Šla jsem po 8 dnech vytahovat stehy a dr. se ptala, proč ještě nemasíruju ( no nikdo mi neřekl), že mi tam zůstalo i trochu zaschlé krve a budu mít ošklivou jizvu - a taky že jo. Zůstala mi hodně červená a vystouplá... proto, že jsem zanedbala začátek. Teď , po roce, už nic nenadelam, jedině plastiku... tak bacha na to
@arte.p Tak je pravda, že mě řekli, před vytažením stehů 3x denně omývat mýdlovou vodou, což jsem dělala, mazala jsem až po vytažení stehů
Já jsem taky nemazala a naštěstí je jizva "jak ze žurnálu" 🙂 ani jsem nečekala, že se tak pěkně zahojí..
Tvorba jizev je genetická záležitost. Mazala jsem od začátku a mám jizvu hnusnou, vystouplou, stejně jako ostatní jizvy na těle, například po vyndání znamínek. Tlaková masáž se provádí kvůli vnitřním jizvám, respektive, aby se netvořily srůsty uvnitř.
Za sebe doporucuji Hemagel, byl mi doporucen a super, nedam na nej dopustit.Nijak extra jsem nemasirovala, jen vtirala 2xdenne..hned po vyndani stehu😉 Hemagel hodne pomaha i proti bolestivosti a zabranuje tvoreni skaredych jizev. Gyn. byl na kontrole po sestinedeli prekvapeny, jak jizva dobre vypada. Ted - 2 roky po porodu- neni v podstate videt😉 Jo a "rasa" mi zmizela, ale trvalo to tak 3 mesice....
Já jsem jizvu nemazala a mam ju krasnou bledou, není skoro vidět. I doktor na kontrole chválil 🙂
Já teda mazala Hemagelem který mi dala sestra, nevím jestli by to bylo dobré i bez něho, možná ano 🙂 ...hlavně schová se pod plavky a kalhotky tak mě to tak zas netrápí 😉
Ahoj, sem po 2 SC (2006 + 2014). Pokud máš jizvu zahojenou tak promazávej a masíruj aspoň 1x denně. Ze začátku stačí masírovat trošku - co sneseš. Jizva bude nějakou dobu citlivá, časem se to zlepší. Já mám kolem jizvy podbřišek jakoby méně citlivý , už od prvního SC. Kožní řasu mám taky, a je to asi normální ?!? Nijak jsem to neřešila. Na mazání je sádlo ideální, ale dobrá je i kalciová mast, Bepanten, měsíčková mast.