Jizva po císařském řezu. Jakou máte zkušenost?

ilema
19. lis 2019

Ahoj holky, chtěla jsem jen poprosit o vaše zkušenosti, jsem devátý den po sekci a zajímá mě, jak jste to měly s jizvou. Jsem už relativně pohyblivá, respektive mi ani nic jiného nezbývá, ale to znáte nejspíš všechny 😉 a teď k mému trápení, jizva je jakž takž zahojena, je ještě hodně červená a necitlivá, v porodnici mi prý jen povrchově trochu hnisala, doma jsem natirala lihem a už je to asi dobrý. Ovšem na konci jizvy, kde končilo šití mě jizva poboliva a paradoxně v těch místech je nejhezčí, ale mám tam pod jizvou několik centimetrů velkou zatvrdlinu, nevím, jestli s tím nějak jít, nebo se ztratí sama, jizvu se snažím v těch místech opatrně masirovat. Měly jste podobnou zkušenost? A otázka na závěr, vím, že je to dost individuální, ale kdy jste začaly bez problémů fungovat, šla jsem dneska na malou procházku a moc dobře mi to neudělalo...

denca033
19. lis 2019

@ilema ahoj mám dva cs za sebou. Co se týče péče o jizvu po jsem nikdy nijak neřešila. Ale ta boulicka co sis nahmatala může být kyla. Pokud tě to bolí nebo vadí dojdi radši na gyndu. A úplně funkční po cs jsem byla asi až po měsíci kdy byla jizva zcela zacelena a zahojena. Ale je to opravdu individuální. Každá to prožíváme jinak.

guinea
19. lis 2019

@ilema Ahoj, myslím, že je to opravdu hodně individuální. S tou bouličkou být tebou bych si určitě někam došla. Já jsem byla po týdnu po CS celkem OK, a po 14 dnech už jsem o jizvě nevěděla... a nevím dodnes. Měla jsem hodně náročného novorozence, takže péče o jizvu byla prakticky nulová, ani jsem se na ní nedívala 😀 Prostě jsem kompletně zapoměla, že tam je...

merope
19. lis 2019

Co se týče té zatvrdliny, tak záleží, zda bolí nebo nebolí. Pokud nebolí, tak bych to případně zmínila na kontrole po šestinedělí, kdyby to bolelo, tahalo nebo jinak zlobilo, tak na gyndu na kontrolu.

Já lítala 2x týdně na převazy a čištění víc jak měsíc po CS a když už tam zůstaly jenom zatvrdliny, které ale nebolely, tak to říkali, že už je ok. Když to bolelo a zvětšovalo se, tak to byla hromadící se tekutina a když neodtíkala sama, musela se čistit (naštěstí je to tam celé po CS tak necitlivé, že to v podstatě vůbec nebolí, cítila jsem jen horko, když se to vymývalo peroxidem, jinak nic).

A mě pustili z nemocnice po deseti dnech a první den jsem zvládla dojít si na internu, pak kousek vedle odnést žádanku k jinému doktorovi a domů. Další den jsem měla na úklid (dítě jsem měla na neonatologickém JIP) a zvládla jsem tak navigovat paní na úklid a víc času jsem ležela než něco dělala. Pak se to postupně lepšilo, po cca 19 dnech od CS jsem nastoupila k malému na intermediál a to jsem chodívala denně odpoledne tak na hodinu i déle na procházku a už v pohodě (ale zase jsem nevařila a i jídlo pro malého mi připravovali).

petulejan
20. lis 2019

Devět dní? Být tebou tak na procházky zatím nespechej. Chce to čas na rekonvalescenci. Mě třeba ten konec poboliva mírně doteď,jsem čtyři měsíce po. A po celém obvodu jsem měla pod kůži tu jizvu zatvrdlou. Chce to jen malinko pomackavat,aby se místo prokrvovalo.

denca033
20. lis 2019

@petulejan já to mám do teď když si sáhnu na jizvu tak takový jako necitlivy v tom místě. A to jsem už 7let po sekci. Ale co nevidět mě čeká další.

ilema
autor
20. lis 2019

@petulejan já bych i odpočívala, ale to už prostě doma nejde, do toho nemocná malá školačka, musím pro ni jezdit do školy, protože nemůže na obědy a do družiny, než bude úplně ok. Muž prostě musí do práce, a já musím fungovat, dneska jsme měli vyřizování na úřadech a s miminkem k paní doktorce, zítra zas musím na pojišťovnu, pořád něco... Jinak děkuji, zkusím teda pokračovat v té masáži, příští týden stejně jdu ke své praktické lékařce kvůli úrazu, tak ji poprosím, aby se mi na tu jizvu mrkla...

petulejan
20. lis 2019

@ilema tak to chápu,ale myslím že to nebude nic hrozného. Přece jen je to velký zásah,tak přeji hodně sil 🍀