Je to splín nebo laktační psychóza?

len81
23. srp 2019

Ahoj chtěla jsem se zeptat jak poznám laktacni psychoza... nebo jestli jde jen o splin v sestinedeli ... jsem hodně podrážděna unavená děťátko nemám ani u sebe je v nemocnici narodilo se ve 33 týdnu odstrikavam mléko odstrikavani mi nevadí jediný s kým se hádám je partner na toho zarlim ... dítě narozené miluju trosku se bojím jak to budu zvládat a je pravda ze často brecim .. mléka nemám moc ale nosím ho do porodnice 3 krát denně ... jsem šťastná ze mám miminko ale fakt jsem často smutná a dneska mi dokonce řekli v nemocnici ze malý začal mé mléko odmítat .. nevíte jestli je to jen běžné rozladeni v sestinedeli nebo jestli už je to nějaká začínající laktacni psychoza?????

svija
23. srp 2019

No psychóza určitě ne, to bys měla halucinace nebo bludy, ale nějaká poporodní deprese možná. Hodně holek má podobné stavy, někdy pomůže probrat to třeba s psychologem. Jak se ty hormony mění, do toho únava, strach o miminko, to je hned.

len81
autor
23. srp 2019

@svija dekuju za radu 🙂

anakolut
23. srp 2019

@len81 určitě jen splín nebo deprese. Psychóza fakt vypadá jinak.

urtica
23. srp 2019

@len81 Myslím, že je to úplně normální reakce na nastalou situaci - na předčasný porod, na to, že miminko není s Tebou a k tomu ještě to šestinedělí. I s donošeným miminkem doma je to po porodu zápřah na psychiku, natož takhle. Jinak lakt. psychóza je poměrně vzácná, poporodní deprese proti tomu se vyskytuje relativně často.

linee
23. srp 2019

@len81 uplne "normalni" prubeh unavene zeny po porodu v tele, kde se snazi dat hormony zase dokupy....deprese urcite ne. Pokud muzes, snaz se co nejvice spat, aby sis oddechla a nabrala silu, nez budes s mimi. Navic budes klidnejsi a pomuze to i podporit laktaci. Lehce se to rika, ale az budes mit mimi u sebe a budes v noci nekolikrat vstavat, bude to na psychiku horsi. A vse je i pro tebe i partnera nove, navic, nemas miminko u sebe, to odsavani je take napor na psychiku. Drzim palce.

svija
23. srp 2019

@len81 - není zač, taky držím palce, ať jste s mimi co nejdřív spolu a oba v pořádku. Ty začátky po porodu jsou prostě záhul...

malinkaelinka
23. srp 2019

Naprosto ti rozumím, taky jsem porodila dříve (ale ne o tolik) a pohled na děťátko, maličké, bezbranne, které třeba moc nebasti... a navíc, když ani nejste spolu... to je masakr... já u Barusky byla od 4.dne a stejně jsem byla úplně rozmr.ana.... Mě strašně pomáhal manžel, chodil za námi co nejčastěji, vodil mě ven ( i cesta k pitomemu automatů na kafe mě dokázala rozptylit)... Vyčistit si hlavu . Chvilku nemyslet na kojení, odsávání, žloutenku.. Ale hormony mě prostě odbouraly, pak ta únava po cisari... Držím pěsti, ať je brzy lépe, tobě i děťátku. Pokud ti partner není oporou, co třeba maminka, kamarádka? Někdo, komu by ses mohla vyplakat a kdo by tě objal?

luckylee
23. srp 2019

Pokud bys chtela vice pomoci,koukni na Usmevmamy.cz tam se muzes na koholi obratit.☺

urtica
23. srp 2019

@luckylee Dobrý tip