Je to alergie na vodu?

makkyv
5. srp 2022

Ahojky holky, zeptám se vás třeba máte zkušenost.
V novém bytě bydlíme už přes půl roku, voda v kuchyni i na wc je v pohodě, ale v koupelně jak do vany, tak do umyvadla je nějaká divná. Smrdí po chlóru, ze začátku problém nebyl, ale poslední měsíce bojuji, vždy když se vykoupu tak vylezu a strašně mě svědí celé tělo.. malá dokonce netrpí na opruzeniny, ale taky byla osypaná hlavně v oblasti plenek, že než ji to zmizelo to trvalo tak 10 dní, bylo to hrozné. Teď už je v pohodě, ale u mě to nepřešlo.

Nevíte co s tím? Zda je to alergie nebo mi nesedí?
V životě jsem toto neměla, na vodu na koupališti nemám vůbec alergii. Popřípadě nevíte čím se mám mazat, aby to nesvědělo?
Hydratační krém nepomáhá 🤦🏽‍♀️ děkuji 🍀

kmarie81
5. srp 2022

@makkyv zkus se myt olejema pro atopiky - ja pouzivam uz roky od biodermy - mela sem sucho svedivou pokozku a prez zimu jsem byka i obsyoana - sem si myslela, ze mam chladovou alergii a stacilo tu kuzi kvalitne promastit a hydratovat - a mam po problemech

odula
5. srp 2022

mit alergii na vodu, jses dead... ne, alergie na vodu to neni, mozna na nejaky komponenty. V tomhle pripade pravdepodobne ten chlor. Syn je atopik, na chlor je precitlivelej, jdem do bazenu, zacne se mu spatne dejchat, svedi ho telo a kdyz je bazen hodne nachlorovanej, tak i zvraci. mno. Asi to zni divne, ale zkus se nesprchovat cela kazdej den, jenom zatezovy mista, a nemydli se (jenom zatezovy mista). a pokozku osetruj necim pro atopiky (jo to uz psala @kmarie81). nam se osvedcil i obyc excipial, z tech drazsich la roche posay lipikar

2hanah
5. srp 2022

@makkyv asi bych si nejdřív hlavně nechala udělat rozbor vody, tuším to dělá hygiena, abych věděla, jestli je tam moc chlóru nebo kde je problém, a pak bych podle toho řešila dál.

makkyv
autor
5. srp 2022

@2hanah Holky, díky🙈

merope
9. srp 2022

Děje se to a alergie na chlor se může objevit. Pak holt sprcha co nejkratší. Tipuji, že ve sprše je nějaká "rozprašovací" baterie, co v kuchyni není, tak to víc cítíš. Pokud je to byt v paneláku, dva rozvody mít nebude. Voda v různých částech ČR je různě (jinak) chlorovaná. Pokud ti to v předchozím bytě nevadilo, zjisti si, odkud měli vodu, odkud máš vodu teď a pokud můžeš, tak se jedině přestěhovat. Ještě mě jedině napadá, že chlor se z vody časem uvolňuje a uvolňuje se i varem, tak jedině napustit vodu, nechat odstát, nějak ohřát a v tom se koupat, ale to už je extrém.

Zajímavé ale, že ti to nevadí na koupališti, ale ony teď často chlorují výrazně méně a mají různé UV lampy a další pomůcky.

teunka
9. srp 2022

Rozbor vody hygiena dělá jen v případech onemocnění, třeba legionářské nemoci @2hanah 🙂 Se ji vysmějou. Ale možná dobře poradí, na koho se obrátit, protože to si musí udělat sama, rozbor třeba u nás dělá Zdravotní ústav. Ale dělá to více labin.

vineta
9. srp 2022

@makkyv A stěhovali jste se i mimo původní úpravnu vody? Já tenhle problém měla vždycky, když jsem se přestěhovala někam jinam. Po příchodu na kolej do Prahy jsem s tím zápasila pár let, než si pleť zvykla na jinou tvrdost a úpravu vody, teď mám naopak stejný problém u našich, kde jsem předtím desetiletí byla v pohodě, a v Praze nic… Pomáhá mi se hodně mazat, ale specifickou přírodní kosmetikou, ty věci pro atopiky z lékáren mi nepomáhají (atopik jsem).

vineta
9. srp 2022

@makkyv Jinak na hydrataci moc doporučuju tělový krém od Eco by Sonya v kombinaci s jejich olejem Glory oil, je to sice vcelku drahá kosmetika, ale s pletí dělá zázraky. Případně mi moc pomáhalo i mandlové tělové mléko Weleda. Lékárnový věci mi naopak vůbec nesedí, ale to asi bude dost individuaĺní.

miia90
9. srp 2022

Ahoj, u nás s covidem začali víc chlórovat a bylo to strašně znám na pokožce. Mě i chlapa po sprše tak půl hodiny všechno svědilo. Nepomohlo nic, akorát se po sprše důkladně a úplně do sucha ihned osušit, pak to tak nesvědilo. Docela jsem to řešila, čekala jsem malou a neuměla si představit ji v tom koupat. Voda už se opět tolik nechlóruje a je to v pohodě, upravili to před porodem. Takže moje rada zní - hned jak vezeš z vody, tak se tím nejvíc savým ručníkem osuš úplně do sucha. Můj na to dlabal, hlavně jak bylo léto a já po sprše ok a on se drbal 🤷‍♀️

martinka0209
9. srp 2022

Já to mám taky a mně vadí i voda v bazéně,za to může chlor ,nejvíc mám červený obličej ,vždy po koupání se namažu jakýkoliv krémem na tělo a obličej a po pár minutách vyrážka zmizí ,i když mám vyrážku tak si v zimě neodpustim naložit do vany

kafr
9. srp 2022

Z domova jsem byla zvyklá na měkkou vodou (ok), studia v Brně (byl horor, Matala jsem se excipialem), teď bydlíme v domku se studnou (ok, ale i tak se po koupání musím namazat), minulý týden dovolená a taky jsem se mohla udrbat.

Rozbor vody si můžeš nechat jako samoplatce udělat.

Na koupališti to obvykle tolik nevadí, protože se člověk pořád maže opalovákem 😉

kafr
9. srp 2022

Z domova jsem byla zvyklá na měkkou vodou (ok), studia v Brně (byl horor, Matala jsem se excipialem), teď bydlíme v domku se studnou (ok, ale i tak se po koupání musím namazat), minulý týden dovolená a taky jsem se mohla udrbat.

Rozbor vody si můžeš nechat jako samoplatce udělat.

Na koupališti to obvykle tolik nevadí, protože se člověk pořád maže opalovákem 😉

makkyv
autor
9. srp 2022

@kafr No holky, tak dnes to bylo nejhorší teď 2 dny v pohodě a dnes silene, ještě jsem si to ani nedrbala a po rukou mi naskakaly takový fleky rudý a teď to svedi jako prase už asi půl hodiny, já fakt už nevím🤦🏽‍♀️

kafr
9. srp 2022

@makkyv heleď tak zajdi raději k Mudr. Normálně k obvodní. Buď něco poradí, nebo pošle na kožní. Oni mají i fajn mastičky, ne jen hned kortikoidy. Babička dostala na recept speciálni denní krém z lékárny, protože ji dráždil respirátor. 😉

makkyv
autor
9. srp 2022

@kafr Super, moc diky ❤️

2hanah
10. srp 2022

@teunka Někdo z mých známých s tím letěl přímo na hygienu, ale samozřejmě si to zaplatil. Však jsem psala, že myslím hygiena, osobní zkušenost nemám.