Ahojte, poslední rok na sobě pociťuji, že jsem hodně nervózní. Hlavně když jsem ve společnosti (mých přátel) a jdeme třeba jen na večeři, po chvíli se mi začne špatně dýchat,motá se mi hlava jsem nervózní, je mi zle a nejraději bych v tu chvíli šla domů a byla sama. Dřív jsem bývala hodně společenská a teď mě to opravdu ničí. Máte s tím někdo zkušenost? Popřípadě nějaké rady? Dekuji
@blabloblu vím kdy to začalo poprvé. Jednou jsem byla u kamarádky na návštěvě a najednou jsem měla pocit že rychle musím pryč. Vadilo mi snad i že hraje televize, chtělo se mi brečet, měla jsem pocit že jsem blázen. Po 10 minutách to přestalo. Ale tohle je trošku jiný, není to tak strašné jako poprvé, ale je to časté. I ráno když se vzbudím, je mi na zvracení a musím radši rychle vstávat abych nad ničím neměla moc čas přemýšlet.
Ahoj trpím panickou poruchou a mám stejné příznaky.
@andryyysssek ahoj mas nějaké zkušenosti jak se s tím srovnat nebo to zmírnit?
@mickey23 prodýchávat, jinak většinou čekám, až to přejde samo 😕
@mickey23 souhlasím s @andryyysssek vypadá to na panickou ataku s nějakou kombinací středně těžký deprese... může bejt na vině vyhoření, únava, kombinace více faktorů... u mě je kritický období před menzes, mám mnohem silnější úzkosti, když jsem nevyspalá a když hůř jím... určitě odborníka, případně aspoň nějakou linku pro začátek, kde nasměrujou, případně nějaký komunitní skupiny... nenechávat, řešit, držim pěsti
@blabloblu mě to začalo v období kdy jsem si začala s přítelem. Začátky s nim byly těžké, porad na mě něco viděl. Na vzhledu a tak.. navíc jsme porad byli ze začátku v trojúhelníku. Porad mě udržoval v nejistotě Teď už spolu par týdnu nejsme. Ale porad mě nechce nechat být.Tak doufám ze se to nějak zlepší. K psychologové jsem se objednala tak uvidím. Chtěla bych se toho zbavit bez AD. Mě se stavy zhoršují po kávě, jídle, byť i malé dávce alkoholu a taky před menstruaci. Zkusila jsem i bachovky ale nepomohly...
@andryyysssek no vždycky si říkám ze to přejde, ze je to v klidu. Ale tím že mám vlnou náladu cely den, a nic mě nebaví je to takové horší no.. :/
Občas když je to všechno nesnesitelný dám si lexaurin, ale vím ze to není řešení a že spíš naopak způsobuje závislost
U mě se takhle začala plíživě rozjíždět panická ataka... Taky jsem si myslela že to zvládnu sama, až jsem zjistila že nemám šanci, rok jsem se léčila, teď je to lepší, ale bez oxazepamu ven nechodím, sice ho většinou nepotřebuji, ale nemít ho je o stres navíc... Zatím jsem od prosince relativně v pohodě, ale je to zákeřná svině a chodí si jak chce a je úplně jedno jestli jsem v pohodě, nebo ve stresu...
@mickey23 mě to "moje" taky kdysi raoidně zhoršil toxický vztah :( úplně chápu... hele já to zvládám bez AD, ale je to běh na dlouhou trať a bez terapie bych to nedala, určitě bych zvážila aspoň tu, protože odborník pozná, zda není stav vážnější a na přechodnou dobu můžou léky pomoct, já mám doma aspoň záchrannou krabičku, když nemůžu dlouho kvůli úzkostem spát... Bachovky... no hele... já jsem z nich rozpačitá, to, na co jsem je brala, jen jaksi odhalily, ale abych to mohla zpracovat, potřebovala jsem je upravit, jenže tím, jak se upravily, tak taky odkryly něco dalšího a tak dokol... a bohužel jsem na některé věci nebyla tehdy připravená, takže já si pomáhám bylinkama. Krátkodobě heřmánek, k tomu stačí mnohdy i přivonět, takže třeba polštářek? Levandule je na mě moc silná. Hodně dobrá je mateřídouška, dělá dobř i bříšku, je jemná, i pro dětičky. Před měsíčkama hodně pomáhá kontryhel a odpočívat. Kontryhel tak nějak všeobecně pro ženy, dá se i dlouhodobě. Dobromysl je super, na tu nedám dopustit. Taky někoho blízkého, komu se svěříš a kdo tě vyslechne bez soudu a nebude chtít vehementně radit a pomáhat a pochválí. Přítele vymaž. Čísla, facebooky, bloknout, odříznout. A buď na sebe hodná. Každej krůček je důležitej a počítá se. A je úplně normální, že někdy uděláš pár kroků zpět, nebo propadneš skepsi. Nenadávej si za to.
Ahoj, trpím panickou poruchou a sociální fobii..a mám tytéž příznaky, pomohly až léky a takové jakoby smíření se s tím že se to může stát ale nic se neděje..
Pokud nechceš AD, doporucuju tryptofan, přírodní lék z lékárny. A doplnit horcik, buď citrat nebo chelat, aby se to dobre vstrebalo. Doplnit becka, obyčejný b komplex forte je na radost ze života uzasny. Na zklidnění je super caj z dm, takový fialový. No a hlavne: nemysli hned na nějakou diagnózu. Je to jen v hlave a mne komplikovaný vztahy taky spustily úzkosti. Ale nejsou na furt!!! Taky doporucuju si něco přečíst, Praska tteba. Ale určitě jsou už i modernější knihy...
Momentálně nic neberu.. Ale mám u sebe vždy když někam jdu sédatif PC. Je to přírodní lék na stres a i deprese. Je volně dostupný v lékárně a nehrozí závislost. Účinek nastupuje max do 5minut.
Ahoj, vypadá to jako panicka porucha. Sama jí trpím. Jediné co na ní zabírá je psychoterapie. Důležité je se ale nevyhýbat místům, kde vás ataka postihla. Zní to sice ne úplně dobře, ale lepší než aby se k panicke poruše přidala i agorafobie. 😃
@elinkamelinka je to tak, ale je to hrozně těžký 🙂 každopádně když to člověk zvládne, má to léčivej efekt @mickey23
@mickey23 taky jsem nechtěla do sebe cpát AD, ale když to začalo být neúnosné až jsem měla šílené pocity (beznaděj, zbytečnost, myšlenky na sebevraždu...), nešlo to vydržet, tak jsem sama zašla pro AD.
@andryyysssek AD je určitě menší zlo než sedativa (lexaurin). Závislost na lexaurinu může být výsledně větší problém než samotná úzkost a vytváří se velice rychle...bohužel mluvím z vlastní zkušenosti.
@urtica tak Lexaurin nejsou AD, zpravidla se předepisuje než AD začnou účinkovat, a navíc se berou při nejhorších stavech.
@andryyysssek Jasně - to bylo hlavně k tomu, že si ho autorka bere na vlastní pěst...
A dá se vystopovat, nebo víš, kdy to začalo poprvý?