Ahojte, poslední dobou kolem mě pořád umírají nějací lidé na rakovinu. Moje babička měla rakovinu prsu, ale sebrali jí ho a potom to bylo v pořádku. Na jaře mi umřel na rakovinu střev otec, metastáze všude, bojoval s ním několik let. Na prázdninách jsme potkali kamarádku manžela, která měla právě rekonvalescenci také po nějaké rakovině. A teď jiná jeho známá, taky mladá cca 35 let, opět umřela na rakovinu. Ty rakoviny mě obecně vždy děsily, přijde se na ně často pozdě, už jsou metastáze třeba a je to dost v háji. Jo, někde je nějaká prevence, třeba děložní čípek nebo prsa, ale doktoři vám nebudou skenovat celé tělo dvakrát ročně. Občas na mě vyskočí nějaké příběhy (i zde na koníkovi) maminek, které mladé bojují s rakovinou, mají rodinu, děti... Je mi z toho prostě zle, když to čtu.
Nemáte někdo nějaké informace, co třeba snižuje riziko rakoviny? Zda nějaké konkrétní vitamíny, minerály, potraviny...? Samozřejmě, zdravý životní styl, nekouřit, hýbat se, to je jasné, a co k tomu? Já se snažím mít i pozitivní přístup k životu a pohodu, ale když někde slyším o rakovině, hned mám špatnou náladu, třeba nyní, když jsem se dozvěděla o té mladé chytré holce s malým dítětem. Nemáte třeba zkušenosti od někoho známého, že by mu třeba doktoři něco doporučili? Díky
Pokud je v rodině rakovina dáji se udělat testy - pokud byla rakovina prsu tak dělají testy na nosiče kmene -na děložní čípek jde udělat HPV test který buď vyjde pozitivní tím pádem se to řeší a dá rychle předejít rakovině když vyjde negativní tak je jasný že cca 5 let je ok pak test udělat jinak z krve jdou udělat markery které ukazují na nějaký náznak jiné řešení není bohužel tato mrcha je všude moje sestra měla 2.5 letech Leukémii rok bojovala a vybojovala si tady místo taky mě to děsí já teď řeším konizaci čípku - pravidelně kontroli a nic neukazovalo že je něco špatně tak že opravdu chce to asi hodně prevenci
Podle mne zdravý životní styl není vsespasny. Známý byl sportovec, abstinent, nejedl maso, jedl hodně zeleniny, nekuřák atd...a už je tam...rakovina jater.
Hodně dělá si myslím stres, u toho je prokázáno že má přímý vliv na vznik rakoviny. Jinak všichni se rodíme s rakovinotvornymi buňkami, jen někomu se to holt nějakým spouštěčem rozjede.
Z kromě již zmíněného mě napadají jen ty preventivní kontroly. Není to sice 2x ročně vše, ale je toho dost. Na něco je nárok v rámci běžné prevence, něco si může člověk zaplatit sám. Už v mladším věku se dá chodit na screening prsu, nejen až později na mamografii (chodím také kvůli výskytu v rodině). Taky mě to dost děsí, ale snažím se soustředit na pozitivní příběhy - statisticky je obecně u rakoviny vysoké procento těch úspěšně vyléčených.
Genetické vyšetření zda jsi nosič ,potom máš nějaká vyšetření navíc. Třeba já mám 2x ročně gyndu se sono spodku, 2x sono prsou a odběry 1x ročně. Po 35 mi mají nějaká vyšetření přidat. Nedávno mi umřela blízká kamarádka na rakovinu, během pár let již třetí. U všech byl spouštět stres brutální....
Jsem měsíc po operaci rakoviny tenkého streva.Myslim, že žiju celkem zdrave, ale.... jsem hroznej stresator. Prostě je to buď a nebo🤔.
@lencaa11 @dandaa Holky, a ty odběry krve na markery, to obecně ukáže, že někde může být nějaký nádor (kdekoli v těle)? Nebo je to třeba na nějakou konkrétní rakovinu/genetické riziko?
A stejně tak to genetické vyšetření - to je na konkrétní rakovinu, jestli chápu dobře? (Vím, že třeba Angelina Jolie si to nechala udělat a nechala si odstranit prsa.)
Zkusím zjistit u své obvoďačky, zda nebo kde se to dělá, až tam půjdu na prevenci.
@klokanka31 @biedronka10 Jo, bohužel se rakovina nevyhýbá ani sportovcům a vyznavačům zdravého životního stylu :-/ I když můj otec si to asi přivodil strašnou stravou, byl rozvedený a neuměl si pořádně vařit, takže jedl dost blafy, možná sice málo červeného masa, ale zase plno éček a přídavných látek.
Jak jsem s ním prožívala poslední měsíce, tak to bylo, skoro jako bych umírala na rakovinu já... člověk tak nějak jinak vnímal svět a čas, přemýšlel, co je potřeba zajistit, hloubal, jaké asi budou mé děti, až vyrostou... Už jsem se z toho dostala, ale na slovo "rakovina" mám nyní ještě větší vztek :-/
Pokud nejsou v rodině nemoce tohoto typu tak si sama testy můžeš nechat udělat na své náklady ano herecka že by mohla v budoucnu mít rakovinu prsu a tak si je preventivně nechala odstranit jeden základní test stojí 3000kc cca ten rozšíření 30.000kc HPV test dělá gynekolog cena do 1500kc ve věku 35 a 45 let je hrazen pojišťovnou jinak ta krev může ukázat ty marky které směřují na tu nemoc to bude vědět lékař ale že by úplně ukázalo že k krve je nárok někde to úplně asi ne
@kattka009 Držím moc palečky a posílám sílu 🍀
Hele myslí pozitivně ti je hlavní. Mám kamarádku, které dávali půl roku života. Mladá, doma 2 děti, rakovina kostí....no a už je to 14 let a je relativně zdravá i když....po vyléčení už nikdy nemáš tu jistotu.
Nedávno na mě vyskočil článek o holce, co žila zdravě, vegansky a měla rakovinu tlustého střeva, kdy byl nález i na játrech. Jen tak tak se z toho dostala. Nejdůležitější jsou fakt ty preventivní prohlídky. Každý máme nárok 1x do roka na kompletní vyšetření, jestli si dobře pamatuji, tak snad i CT. Kdyby do toho byl zařazen i krevní obraz včetně všech markrů, přišlo by se na to dříve, než by bylo vidět.
@biedronka10 ty jo, kost je jedna z nejhorších, tak klobouk dolů, že to poráží
@amazonkajanik 1x za 2 roky,CT neni zarazeno a i je presne stanoveno,co ve kterem veku a od kdy se vysetruje. Takze to neni , jak si lidi mysli ,komplet vse.To ani nelze.Bohuzel casto pacienti si " vymysli" v ramci preventivni prohlidky,co vse chteji vysetrit.Pokud maji nejaky zdravotni problem,tak samozrejme ano,ale jinak se musime ridit predpisy.Ale pokud si pacient chce sam zaplatit,tak lze vse
@amazonkajanik jo je šikovná, dneska už má děti velký a teď ji sejmula borelióza, kterou jí lékaři zanedbali.
@amazonkajanik obávám se že není. Ale mělo by být.
@klokanka31 takhle umřel strejda ale na rakovinu žaludku sportoval, žil zdravě a stejně to bylo k ničemu
Masarykuv onkologicky ustav nabízí preventivni prohlídky se zaměřením na onkologickou prevenci. Stoji to aktualne 7000 a udelaji tam sakumprdum kompletní vysetreni od hlavy k patě.
@jijulka Zajímavé, to bych možná potřebovala 😀 I když do Brna daleko. Zkusím se taky pozeptat doktorky tady v Praze, na nějaké ty markery v krvi a případné CT. Je blbý, že se rakovina může rozvinout celkem rychle. Tamta manželova kamarádka prý měla extrémně rychlou a agresivní. A můj otec byl loni v dubnu na kontole v remisi a celkem dobrý, ale za dva měsíce tam šel, protože cítil zhoršení, a najednou to mega vyrostlo :-/
onkomarkery jsou nespecificke, tj zvyšují se i při jiných potizich nez je jen rakovina. Navíc slouží jen k monitoraci uz známého onemocneni, nikoliv k diagnostice. CT ti preventivne nikdo neudela, je to radiační zatez, bezne CT plic je jako 600 rtg snímku, HRCT ma tu nálož násobne vyssi. To záření neni bez rizika.
Preventivni programy jsou u nas myslim dobre nastaveny. A jaky typ nadoru a jeho případnou agresivitu stejne neovlivnis. To bys musela byt pod monitorem nonstop. Mozna bych navstivila psychologa/ psychiatra, tvoje projevy hranici s kancerofobii. Psychika je mocná, tak dlouho budes přesvědčena ze tu rakovinu mit budes, az si ji vyrobis.
V Masarykově onkologickém ústavu v Brně dělají onkologické prevence celkové. Platíš si to, docela dost. Ale je to od rodinné anamnézy, poultrazvuku, kolonoskopie krevní odběry a podobně. Je to komplexní, a už jsme měli pár pacientů, kterým se díky této prohlídce přišlo na nějaký pidinador, snadno léčitelný 😉
Za me je velmi dulezite porozumet psychosomatickym pricinam nemoci a chovat se tak, abych nesplnovala profil cloveka, ktery ma rakovinu. Na rakovinu mi umrel otec, babicka, tchyne je v recidive, plus dalsi lide v okoli. U vsech z nich musim potvrdit, ze se chovali urcitym zpusobem. Snazila jsem se tomu porozumet a zit jinak. Coz neznamena, ze to treba nebude smerovat k infarktu nebo necemu jinemu 🙂
CT jednou rocne by bylo docela solidni naslapnuti k nejakemu peknemu nadoru 🤦🏻♀️
@amazonkajanik
@martiniquest takze jsme u toho, ze si za to ti chudaci muzou sami. To je fakt odpudivy pristup. Vim, ze jsi to tak asi primarne nemyslela, ale tento rozsireny mytus je fakt nebezpecny
@marge_s Je zvlastni, jak dva lide muzou tutez informaci vnimat tak rozdilne. A vlastne v tom jr ta pointa. Ja v tom naopak vidim velky potencial a sanci delat maximum, abych tuto nemoc v zivote nemusela mit.
@martiniquest za mě je určitě vhodné najít kompromis mezi psychosomatickou (určitě má nepopiratelný vliv) a jak to napsat, klasickou medicínou. Která jde dopředu mílovými kroky.
Já třeba nemám ráda (slabé slovo) Duška s Hnízdila, protože díky jim a jim podobným jsem viděla tolik zničených životů.
Člověk kupříkladu nemůže ignorovat, že má gen BRCA a podobně...
@aguu Ano, souhlasim. Problem je potreba resit komplexne, vcetne vyuziti konvencnich postupu, ale predmetem diskuze je prevence nemoci ne lecba. Ostatne, Hnizdil opakovane v rozhovorech rika, ze nikdy nenavedl cloveka k tomu, aby odmitl lecbu, naopak, ze se maji lecit a zaroven s tim zacit řešit psychosomatiku dane nemoci.
@jijulka Aha, takto CT je tedy dost silná nálož, to pomalu může i něco způsobit :-/
Ani jsem nevěděla, že existuje fobie z rakoviny 😀 Ale oni už asi pojmenovali fobie ze všeho možnýho 🙂 Já se snažím mít pozitivní přístup k životu (takový racionálně pozitivní, ne slepý sluníčkový), hodně neduhů se tak nějak přirozeně snažím léčit i psychosomaticky. Naprostou většinu času na nějaké nemoci ani nemyslím a obecně se považuji za nadprůměrně zdravou. Tátova smrt mě zasáhla, ale beru ji víc tak, že si ji celkem způsobil sám a že už má aspoň něco odžito. Ty dvě kamarádky od manžela, to mě prostě překvapilo. Holky kolem 35 let, děti, život před sebou, chytré, ambice a plány... Možná se v tom taky projevuje můj odpor k nespravedlnosti, že prostě člověk onemocním (čímkoli), i když na za to nemůže a žije "správně". Plus s dětmi jsem na to asi více citlivá, člověk má závazky.
@aguu @martiniquest Jo, taky si myslím, že je fajn si najít kompromis. Věci se musí léčit jak klasicky, tak i psychicky. Celkem věřím, že psychika pak v těle namíchá takový mix hormonů, že to k tomu taky působí. Mně se docela daří brzy vyléčit z rýmiček a kašlíčků a obecně i z dalších nemocí (já tedy moc nemocná nebyla, ani covid, pravá chřipka jen 2x za život). Manžel skuhrá z rýmičky a hrozně jí prožívá a trvá mu díky tomu i déle. Ona asi i homeopatie funguje podobně - jedna paní mi řekla, že tím, že si jenom koupí ty pilulky, tak už se cítí vyléčená a ani je nemusí polykat.
Moje máma vždycky tvrdila, že vitamín C a česnek jsou protirakovinotvorné, sama je jí hodně (obecně jí hodně vitamínů a je celkem nezdolná). Nic se samozřejmě nesmí přehánět.
@marge_s Já souhlasím s @martiniquest, jsem také zastánce psychosomatického přístupu. Podle toho, co mám načteno a odpozorováno/vyzkoušeno na sobě a vidím v okolí, tak to funguje. Velmi zjednodušeně, nemoc beru jako informaci, že nežiju v souladu sama se sebou a mám něco změnit. Navíc v rámci prevence je to docela levné a neinvazivní řešení. Když jsi k tomu přístupná, tak se snažíš si zpracovat danou věc na terapii. Pro mě je osvobozující vědět, že nemusím dopadnout jako někdo v rodině s rakovinou, infarktem. Samozřejmě nepopírám vliv genů, mají určitý vliv, ale nemusí se nakonec projevit a já mám dost karet, co můžu změnit. Takže nebudu brečet nad geny, ty neovlivním, ale můžu zpracovat svoje pocity úzkosti, strachu, sebelítosti atp. Můžu ovlivnit to, jestli se mi při slově smrt, rakovina stáhne žaludek a v hlavě pojedou katastrofické scénáře nebo to ve mě vzbudí tolik emocí asi jako slovo ponožky.
Tím neříkám, že člověk nemá chodit na preventivní prohlídky a vzdát se moderní léčby, to je rozumný přístup využívat všech znalostí západní medicíny, ale není od věci prozkoumat vzorce chování, myšlení, nezpracovaná a potlačená traumata. Možná tomu nezabráním, ale pokud si zpracuju nějakou svou potlačenou bolest na terapii, můj život bude díky tomu kvalitnější.
Sport je určitě super, ale pokud někdo sportuje tak, že jede po hraně a nedává prostor pro regeneraci, tak to tělo je unavené a vysílené, i když má daný člověk super vysekanou figuru. Při setkání s nádorovou buňkou ji tělo nedokáže zničit, i když to normálně umí. Ale zase se není potřeba sportu vyhýbat, naše společnost má teda spíš problém, že pohybu má málo.
Autorko sama vidíš, že když věříš svému tělu a víš, že se umíš dostat z rýmy relativně rychle, tak tě za a) moc nechytá b), když už ji máš, tak jsi relativně rychle zdravá. Manžel se v tom patlá, lituje, myšlenkově se programuje, že zas bude dlouho trpět, tak holt trpí déle.
Jinak bych ty tvoje pocity zkusila zpracovat na terapii, ono prožívat umírání blízkého člověka takto blízko a intenzivně, je zátěž. Život a smrt k sobě patří jako světlo a stín.
Já myslím že kdyby něco na prevenci bylo, tak by to bylo a nebylo by tolik rakoviny. Znám chlapa co zdravě žil, nekouřil, nepil, jedl vitamíny, sportoval, a stejně měl rakovinu plic.