Ahoj. Včera jsem byla u praktické dr. a řekla jsem jí, že si u prsa hmatám ‘něco’ co tam ještě před dvěma měsíci nebylo a že mě poslední dobou často trápí bolest souhlasné ruky přes rameno až po lopatku a svědění dané oblasti od podpaží přes žebra. Vše jsem přisuzovala poponášení dcery, špatnému spaní a tomu, že jsem prostě atopik a alergik a věčně mě svědí kde co. Preventivní utz z ledna jako samoplátce mám v pořádku. To, co si tam hmatám, bych rozhodně nepopsala jako bulku, vlastně klidně spíš jako třeba ‘šlachu’ co mi tam tak jako přeskakuje. Dr mě včera prohmatala a bez komentáře vypsala žádanku na akutní utz prsou a do popisu tam napsala, že hmatá bulku. To můj stres vystřelilo prakticky z 0 na asi tak milion. Termín jsem dostala ve středu a asi mi do té doby hrábne. Já nejsem panikářka, naopak jsem možná až moc laxní ke svému zdraví, na preventivky chodím, ale vše si jinak tak nějak léčím sama a vždy se dám nějak do pořádku. S problémem jsem u doktora nebyla snad v životě, včera to byla též prevence a poprvé jsem si vlastně na ‘něco postěžovala’. Vím, že to nemusí nic být, ale taky vím, že třeba může. Maminka měla rakovinu prsu rok po druhém porodu, bylo jí 33. Táhlo se to s ní dlouho ale nakonec boj vyhrála. Genetické to prý nebylo, takže nijak zvlášť sledovaná nejsem. Je mi 28 a od porodu mám rok a půl. Jak říkám, obvykle nepanikařím, ale toto mě prostě úplně sejmulo a nemůžu to dostat z hlavy. Můžete mi prosím napsat nějaké vaše zkušenosti s dobrým koncem?
V rodině máme rakovinu prsu. Babička ale žila 20 let po vyléčení rakoviny prsu. Ale tím nechci říct, že u tebe je to rakovina! Hlavně když se co nejdřív zjistí, co to je. Čas hraje velkou roli. Preventivně bych jedla zdravou stravu - třeba zeleninové a ovocné šťávy. Tím určitě nic nepokazíš. Pil to např. známý s rakovinou prostaty a pořád žije. Samozřejmě podstoupil i klasickou léčbu (chemoterapie...).
https://www.zdravickoboskovice.cz/co-je-na-co/p...
No i když ta dieta popsaná v článku mi přijde trochu extrémní - zvlášť když ještě ani člověk neví přesnou diagnózu. Každopádně zdravá rozumná strava by škodit neměla...
Pokud máte rakovinu prsu u některého z předků v rodině, natož v mladém věku, doporučila bych genetiku test na brca1 a 2. Dr vás zřejmě z preventivních důvodů raději poslala na urgentní utz. Nic to být nemusí a zřejmě ani nebude. Ale je dobře že tam jdete.
@adelisss Protirakovinova dieta. 🤦 A pekne platte, blbecci, vzdyt je to jen 150 Kc za pul litru zeleninove stavy! My vime, ze se chytate stebla a nez umrete, tak vas pekne obereme!
No ty woe, dej to pryc, dela se mi z toho mdlo.
@lichozroutsudy 😂 mam stejny názor.
@lichozroutsudy Známý si ty šťávy dělal sám, má doma odšťavňovač. Ale nevím o tom, že by nejedl...
To kdybys viděla moje prso. Boule jako vlašský ořech 5x5cm. Žlázu jsem dala pryč teda její kus .Histologie negativní. Tak neboj nemusí to být katastrofa, ale prevence je namístě.
Pravděpodobně banalita typu cysta, tuková bulka nebo cosi s mlékovodem nepamatuju si přesně co. Je fajn to dovyšetřit pro klid duše, ale je více banálních než fatálních diagnóz. Ale chápu ten strach a držím palečky 🍀