Jak se chovat k člověku s OCD? Máte zkušenost?

16. zář 2021

Ahoj všem,
na OCD u manžela jsem měla podezření už cca 3 roky, ale tak nějak jsem si to nepřipouštěla. Bohužel poslední rok, covid na tom má bohužel taky podíl, se jeho problém stával markantnější a rozhodli jsme se proto to řešit. Psychiatr OCD potvrdil a nasadil medikamenty. Já bych se ráda zeptala vás, kteří mají v řadách svých blízkých nějakého člověka s OCD, jak se k takovému člověku nejlépe chovat abych ho v jeho rituálech nepodporovala, ale zároveň mu neublížila.

Děkuji za každou radu i zkušenost.

alokina
16. zář 2021

A proč ho v tom nechceš podporovat?

zelenaesmolda
16. zář 2021

@alokina
treba protoze to omezuje jeho samotneho a lidi kolem nej?

ondul
16. zář 2021

@alokina Co? Jako kdyz chlap srovna pribory po desate, tak ma zakladatelka za nim jit, jestli by je nesrovnal jeste jednou? Nebo jak to myslis?

cikitkapb
16. zář 2021

Když ono těch forem je víc, v různých stádiích. Hele asi ti neporadím konkrétně… Co se zeptat manžela? Co bys pro něj mohla udělat, aby se mu to snáze zvládalo?

cilkat
16. zář 2021

Většina dospělých má své neurózy už nějak zpracované do běžného života a umí s nimi fungovat. Což platí přesně do chvíle, kdy psychický tlak stoupne nad běžnou mez (třeba kvůli Covidu). Když se octneme v přetlaku, začneme zdrhat do svých způsobů uklidnění obvykle dříve, než si uvědomíme, co se vlastně děje (někdo rovná skleničky na poličce, já luxuju lednici). Myslím, že první, s čím může okolí pomoct je, že když si všimne, že člověk nadužívá nějaký uklidnovaci rituál, tak ho zastaví, upozorní ho a zkusí s ním vypátrat příčinu stresu. Je-li odstranitelná, tak ji odstraní, není-li zkusí najít jiný ventil a nebo holt přežije tenhle, no... Ale základ je podle mě právě hledání spoustecu a rozšiřování strategií k uklidnění.