Dobre rano, prosim, mate nejaky figl jak poznat ktery zub dela neplechu? boli me cela strana tvare, vystreluje to obcass do ucha, do spanku, ale na skus neboli zadny, kdyz jim sladke tak bych se zblaznila.. Byla jsem na pohotovosti, nechtela mi nic vrtat, kdyz mi trochu ibalgin zabira, pry si mam zajit k zubari - jenze ta moje tam 3 tydny ted nebude a pujdu k zastupu, rtg mi delat asi nebudou - jeste neuplynula doba 2 let, aby mi ho na pojistovnu mohli udelat... a ja si marne lamu hlavu tim, kdyz uz tam budu otravovat, jak poznat ktery to je... mate nejaky tip? mam 4 adepty (6,7 nahore a 6,7 dole) diky
@petramana Nebudeš otravovat, protože trpíš, nejdeš tam na kafe, ale řešit svůj problém. Není ty 2 roky doba rtg na pojišťovnu z preventivních důvodů? Zubař mi dělal rtg (OPG) zubů a pak jsem cca za rok jsem řešila, že mě začala bolet jeden zub a udělal jen malý rtg toho daného zubu. Pokud by rtg dělat nechtěl, tak se zeptej, kolik by tě to stálo jako samoplátce, protože rtg je podle mě docela důležitý nástroj v diagnostice a zjistit, co ti je, za to určitě stojí.
Zubař mi kdysi testoval citlivost/bolestivost zubů, že je potřel nějakou "vodičkou" a ptal se, jestli mě to bolí.
na pohotovosti mi zkousela na vaticce, ktery to muze byt, ale jen nahore... no bolela me 6 i 7 nahore, ale ted me napada, jestli to neni od spodni celisti, tak nevim... zkusim az prestane pusobit prasek, prilozit kousek ledu na jednotlive zuby a vysledovat to
@petramana Seber odvahu a ráno naklusej k zubaři zástupu, on si s tím nějak poradí.
samozrejme rano jdu, zubaru ani vrtani trhani se nebojim, spis me stve, ze nevin krery zub to je
Bolest se často u zubů stěhuje. Lepší je si udělat rentgen
@petramana To pozná často jen zubař. Já měla velké bolesti zubu pod korunkou. Přísahala bych, že tě bolí ten zub, ale byl to zánět na kořeni vedlejšího zubu, který přitom nebolel. Kde přesně je zánět lze poznat jen rentgenem. Jednou za 2 roky je preventivní rentgen. Pokud máš akutní potíže, rentgen lze udělat kdykoli.
Udělá rtg, citlivost na teplé a studené, poklepe... Neboj, nebudeš první ani poslední
Tak jsem rano byla u zubarky - zkousela zub po zubu, zadny na tuknuti nebolel, na studene sestka dole nereagovala - odvrtala plombu a procistila kanalky - pry zanet, nechala otevrene, ve stredu da vlozku a uzavre. Bolest uz neni takova porad, ale treba 1x za hodinu chvilkova poradna bolest - a porad nejsem schopna urcit od kama to jde, jestli to nahodou neni z horni 6 nebo 7. Z toho otevreneho zubu citim ze jde nejaky hnis. Muze to takto bolet po vycisteni kanalku?
a citim v puse, jak asi neco z toho zubu vyteka, protoze jsem par dni zpet (nez me zacala bolet pulka tvare) nejaky takovy zapach v puse zaregistrovala
jeste takova uvaha, kdyz mi zkousela tim sprejem na vaticce horni 6 a 7, tak jsem to citila, u te 6 dole vubec nic. Rikala, ze ty 2 nahore jsou zive, sestka dole mrtva. Na poklep ani skus zadny zub nereaguje... takze muze to tedy opravdu byt ta 6 dole ten zanet, kdyz je mrtva? ja si porad nejsem jista ktery zub to muze byt, kdyz ta bolest je nahore i dole, dasen otekla neni, vacek zadny...
tak mam vyvoj - ode dneska me neskutecne boli horni sedmicka na skus, kdyz zapomenu, tak malem vyletim z kuze - i pres leky od bolesti.. zitra mam jit k zubarce uzavrit tu sestku dole, tak jsem zvedava co s tou sedmickou nahore - je ziva, zkouseli na pohotovosti i u zubarky tim sprejem na vaticce. Proste celou dobu me boli pulka tvare a az dnes se ten zub konecne projevi a aspon uz vim, ktery to je.. Netusite co mi bude delat, kdyz je to zivy zub, bolest na skus neskutecna, uz plombovany... Prijdu o nej?
@petramana Dneska se dá zachránit i to, co se v minulosti hned trhalo. Záleží, jak špatně na tom ten zub je. Ale nic neslibuji, nejsem zubař.
Ty si teda se zuby slušně "užíváš".
takze asi vyvrtat a zaplombovat nepomuze?
@levandule_k chodim na prevenci i dentalni hygienu 2x rocne a ted se mi to posledni dobou zacina sypat... nevim cim to je, cistim rano vecer, mezizubni kartacky, jednosvazkovy, dentalni nit
Takze, vcera odpo jsem byla u zubarky s tou sedmickou nahore - od rana me nic nebolelo - odvrtala plombu a zanet - zub asi odumrel, protoze uz nereagoval na studene ani nebolel, ale zanet tam byl, cistila kanalky, konecne se prislo na to, ktery zub to delal... tak snad konec meho pribehu 🍀
@petramana Snad to bude dobré.
Já vždy dam něco studeného na jednotlivý zub a čekám na reakci 😃
Teď mám nového zubaře, který děla rentgen pokaždé, takže naštěstí mi tohle odpadlo, ale u starého zubare jsem to takhle zjišťovali a chtěla jsem tam dojít s tím, abych mu řekla, který zub mě bolí, protože u něho to byl taky už pokus omyl, byl borok už starý 😃🙈