Jak jste zvádly dojet na kolonoskopii? 🙂

4. pro 2022

Dobrý den, v lednu mě čeká kolonoskopie. Všude čtu, že se po vypití roztoku nemám vzdalovat od WC. Budu ho pít nadvakrát, jednou večer a jednou ve 4 ráno. V 8.30 jdu na vyšetření. Pojedu autem cca 30 minut. Ono to nutkání na stolici po nějaké době odezní? Přemýšlím, jak tam dojedu a jak to tam přežiju v čekárně. A nebo to funguje tak, že jakmile vyloučí tělo ty +- 4 l tekutiny, tak peristaltika ustane? Omlouvám se za možná hloupý dotaz, ale neznám nikoho, kdo kolonoskopii podstoupil. Díky

mari90
4. pro 2022

Já tam nebyla, nicméně předpokládám že jakmile se vyloučí to co se vyloučit má, nebude nutkání na WC

hojda
4. pro 2022

To budeš řídit? Měl by být doprovod a řídit bys neměla.

martina8084
4. pro 2022

byla jsem na vyšetření v osm ráno a pila jsem roztok jen v průběhu odpoledne a večera. Nedovedu si představit ho pít ve čtyři ráno a být v 8:30 na vyšetření. Toho bych se dost bála. Ale zase nevím, jaký roztok máte. Píši jen vlastní zkušenost.

odula
4. pro 2022

No ono uz potom jaksi nemáš co, takze ano, ustane to. Resp ja stim problém neměla. Otazka je, jak se dostaneš zpátky. - máš někoho kdo by pro tebe přijel? Já jsem byla nesmírně vděčná za oblbovak při vyšetření, a po něm se určitě řídit nesmí a to docela dlouho. Leda bys to zvládla bez něj.

mom140
4. pro 2022

Byla jsem v lednu.. první roztok jsem pila nějak v 20 a druhý o půlnoci.. do jedné jsem nějak běhala na WC a pak usnula..plus myslím ještě po probuzení že jsem šla a vyšetření někdy na 8 jsem měla taky.. vezl mě manžel skrz oblbovak bych nemohla řídit..

drep
4. pro 2022

Já jsem teda dost ranařka, ale na kolonoskopii i z kolonoskopie bych se nechala odvézt. Obvykle se nějak seduje, takže řídit nesmíš a ani bych v tom neviděla smysl. Na gastroskopii jsem dostala “jen” miligram midazolamu a prospala jsem 3 hodiny na lékařáku a až pak jsem odjela domů

autor
4. pro 2022

@hojda no pokud to zvládnu bez oblbováku,tak řídit budu.kazdopadne i kdyz by mě vezl manžel,nic to nezmění na tom,ze nevim,kam budu z auta odbihat v případě potřeby😁

autor
4. pro 2022

@odula Jj mam,s tím není problém.problém je spis s tím,ze mi hooodne vadí být jakkoliv omamena a mít věci mimo kontrolu.obzvlášť,kdyz při tom někdo něco dela s mym tělem.takze to primárně zkusim bez léku,pripadne jen s rajský plynem,který si muzu kontrolovat sama.

hojda
4. pro 2022

Tomu moc nerozumím, to musíš mít přece vyřešené předem, ne? Jak to uděláš, když ten oblbovák budeš potřebovat? Pak budeš volat manžela?

autor
4. pro 2022

@hojda manžel je kousek odtamtud v praci,pokud bude třeba, prijde a odveze mě i s autem,to mame vyřešené.dela na sebe,muze odejit,kdy chce.čeká mě to až v lednu,třeba to do te doby poresime jinak.to ted uplne neresim.

hojda
4. pro 2022

aha, tak teď to už smysl dává🙂

kattka009
4. pro 2022

Já jsem jela s doprovodem, ale zpátky jsem řídila, bylo to na pohodu. (oblbovak jsem měla). Jen si neumím představit, pít to ještě ráno. Já jsem dopila ráno ještě zbytek, jak mi řekla sestra a teda málem jsem se po.....! A to jsem byla na 11h.

rencinka87
4. pro 2022

Taky jsem to mela vypit vsechno do pulnoci snad a sla jsem brzy rano. Pak uz z tebe nejde vubec nic (v idealnim pripade jsou ty streva komplet “vymyty”, prave aby bylo po tom pri vysetreni vsechno dobre videt), takze toho se bat nemusis. Ja to teda nedopila, nedalo se to pak uz, bylo to hnusny a jak toho bylo moc a nesmela jsem pak uz ani nicim zapijet, uz bych to zvracela.
Kazdopadne (tehdy mi teda bylo asi 16, tak to byly urcite i hormony) bych rozhodne sama nikam nedojela - bylo mi strasne zle z hladu - mama me musela zvedat z postele a pridrzovat, jak jsem byla zeslabla. Pak to teda trochu povolilo, ale klepala jsem se pekne (a po navratu domu jsem kompletne vybilila lednici, nedalo se to vydrzet 😁).

Kazdopadne pokud dodrzis to piti a davky, jak mas predepsany, nemusis se bat toho, ze bys potrebovala jeste na zachod 😉

nita1984
5. pro 2022

Manžel byl v září. Cesta na vyšetření 70 minut. Jel sam. Po zákroku s oblbovakem si tam dvě hodiny pospal a jel domu. Ja před pěti lety stejne.

martulka88
5. pro 2022

@nita1984 V papírech je jasně napsané, že po zákroku (kdy je analgoscedace) se nesmí ten den řídit a vykonávat věci, co potřebují pozornost. Pokud by byla nehoda, vše jde na triko toho pacienta 😉

martulka88
5. pro 2022

Nemáš náhodou napsaný picoprep? Ten se takto užívá a u něj je potřeba hodně pít. Pokud máš fortrans (nejlepší vyprazdňovák, ale chuťově očistec) nebála bych se ho vypít do půlnoci. Jinak se neboj, lítat po cestě nebudeš. Důležitá je předpříprava - několik dnů dopředu jíst bezetbytkově. A v den pití projímadla si dát ke snídani max. čistý vývar (vodu). Pokud budeš mít přes den hlad, dej si bonpari originál.
Jinak kološka, pokud je střevo defakto zdravé, tak se dá vydrżet i bez analgoscedace. Jen je potřeba poslouchat pokyny. Ale pokud budeš mít nějaké.neduhy (zánět, srůsty apod.), očekávej, že bez oblbnutí se to nedá uvládnout. Leda by jsi byla masochistka.

handulkak
5. pro 2022

Měla jsem na dvakrát. Ale po dohodě jsem začala dřív. Tak aby to vyšlo, ze druhou část si dam o půlnoci a ne ve čtyři. 🙂
Abych i něco naspala.
Bez oblbovaku v pohodě. Měla jsem v zaloze entonox, dala jsem si ho jen dvakrát. 😁 já musela bez kvůli kojení.

nita1984
5. pro 2022

@martulka88 v papírech to napsané být muže. Ale když proste doprovod nemas, tak si ho z prstu nevycucas. Na sanitku nárok není. Takže asi tak. Paní se ptá na zkušenosti. Ne na to, co je napsané v papírech.
BTW: když způsobíš nehodu, tak to jde vždycky na tvoje triko.

martulka88
5. pro 2022

@nita1984 Je něco jiného, když vědomě ohrožuješ okolí 😉

autor
5. pro 2022

@martulka88 diky moc,mam fortrans.zeptam se ještě sestry na dietologii,jestli to muzu vypít najednou.snad to bude Ok.

pampeliska1313
5. pro 2022

Co vím, manzel mi rikal ze tím se proste čistí střeva,
musí byt proste všechno pruchodny. Co muže jít ven, vyjde, pak když není co, stolice a nutkání nebude.

martulka88
5. pro 2022

Doporučuji k fortransu jabl.džus. Já fortrans nezvládám. Musíš vypít min. 3litry, ale lepší jsou 4. Jinak je potřeba 1litr vypít do hodiny (ono se to nezdá, ale u 2.litru je problém). Jak ti řekli, jaký máš mít rozestup? Jinak se všeobecně říká, že když jde z tebe voda (bez příměsy), nemusíš už nic pít. Ale upřímně bych to neriskovala a vypila vše. Jinak si ho můžeš naředit trošku míň a dopít vodou. A čím více vypiješ vody, tím lepší. A doporučuji den před vyprazdňováním nejíst maso, zelen.saláty a nic těžkého

autor
5. pro 2022

@martulka88 ještě nabízeli eziclen,je to lepsi?vsechno mi pry řeknou tyden předem na poučení.ale sestra rikala,ze to budu pít na dvakrat.

martulka88
5. pro 2022

Tak to slyším prvně. Fortrans (co vím za ty roky) byl vždy 4litry - 4 sáčky. Já ho nezvládám a je pro mne nejhorší ze všech možných variant, co se týče chuti - slaný jako fakt hodně a to nedávám. Pokud jde o vyčištění, je nejlepší. Já eziclen neměla. Měla jsem kdysi fortrans (2pytlíky a začala jsem skoro zvracet a 3.litr jsem dala s odřenýma ušima a 4 nedala vůbec. Muž před rokem vypil 1.na ex, to jsem vyvalila oči a prý, to se dá.. 4 litr vyzvracel 😂). Pak jsem měla soli, které jsem zvládla o něco lépe, ale hitparáda to nebyla. Tak mi od té doby (mám crohna, takže gastro je můj další domov) píší picoprep. Chutná jako pom.vitacit a nemá pachuť. Ale moc ho nechtějí psát, protože lidi nedokáží dodržet přísnou dietu týden dopředu + v den vyprazdňování je potřeba vypít min.5l tekutin...

marselina
5. pro 2022

Také jsem byla, roztok jsem pila jen den předem a v pohodě. Dovezla jsem se tam i odvezla zpět. Jela se mnou mamka ale ta neřídí.
Vše bylo v pohodě, jen jsem měla šílený hlad.
Cestu jsem měla též cca 30minut.

autor
6. pro 2022

@martulka88 rozumim.no mozna jsem to spletla a na dvakrat bych pila ten eziclen,jak rikam,navod se pry dozvím na dietologii tyden před.