Endometrióza. Jak jednoduše ji lze poznat?

15. dub 2020

Ahojte milá děvčata,

chtěla jsem se zeptat, jestli některá z vás neví třeba z vlastní zkušenosti, jak "jednoduše" se pozná endometrióza? Například při gyn. vyšetření? Jde mi o to, jestli to doktor na ultrazvuku je schopný poznat, i když tam nejdete s tímto problémem. Případně během operace? Byla jsem minulý rok o prázdninách na odstranění cysty v děloze. Kdyby tam něco bylo, předpokládám, že by mi to doktorka sdělila.

Děkuji za případnou pomoc.

cikitkapb
15. dub 2020

Spíš není, moje bývalá gynekoložka to nepoznala. Našli to až později na Gennetu a fakt ne přes utz.

katkatomaskova
15. dub 2020

Endometrioza, hlavně ta pokročilá, se dá krásně poznat z vlastního zdravotního stavu - pánevní bolesti (a to nejen při menstruaci), velké bolesti břicha při menstruaci, při vyprazdňování a při sezení (to hlavně ložiska mezi pochvou a konečníkem), bolestivý sexuální styk,
únava a slabost (vychází z nedostatku železa které se postupně ztrácí), silné a prodloužené menstruační krvácení

A co se vyšetření týče, nejjistější je laparoskopie (při té se pozná tíže onemocnění), ale dá se poznat i na ultrazvuku - jsou vidět tzv. čokoládové cysty, a pohmatem, pokud jsou v Douglasově prostoru ložiska a srůsty. Vyšetření je navíc velmi nepříjemné a bolestivé.

Toliko z vlastní zkušenosti, mám velmi pokročilou endometriozu

apple_tree
15. dub 2020

Mam endometriozu 3.–4. stupne a na utz poznat nebyla. Jedinym priznakem u me byla velmi bolestiva ms. Ze mam endometriozu se zjistilo, az kdyz jsem dlouho nemohla otehotnet. Endometrioza se nejlip pozna laparoskopii, pak na specialnim utz, ktery bezne na gynde nemaji, ukazatelem muze byt i zvysena hodnota markeru CA 125, na ten se dela test z krve, ale neni smerodatny.

zdravuska1989
16. dub 2020

Ahoj, u mě se nic nepoznalo, az při operaci kýly se našly ložiska, která se mi potom začala dělat v pupíku😬 ale jsem teď dva měsíce po porodu a ložisko v pupíku se scvrklo jak vysuseny hrozen a při MS mě břicho bolí minimálně oproti před tehu, takže něco pravdy na tom že tehu pomáhá asi bude 👏🤗

lachtanice86
16. dub 2020

Mam endo 4.stupne a na utz nic poznat nebylo, až tedy do okamžiku kdy doktor viděl cystu o velikosti 9x10cm. Až při laparo a určitý ukazatel může u někoho být tumor markery v krvi CA 125.
Ale jinak nesnesitelné bolesti při ms, při návštěvě toalety, průjmy, bolesti v celém břichu, při chůzi, sportu, sexu. Krvácení mimo cyklus.

autor
16. dub 2020

Takže myslíte, že ani z hysteroskopie by to nešlo poznat? Říkám si, že když jsem byla na hysteroskopii s polypem v děloze, něco by tam mohli vidět. Menstruaci si myslím, že mám v posledních letech bolestivou jen jeden max. 2 dny během menstruace a to jen někdy během dne. Ne třeba celý den. Jen se snažíme už přes půl roku a dočetla jsem se, že příčina by mohla být endometrióza.

lucifervlkova
16. dub 2020

Ahoj, já endometriozu mám a zjistili mi ji u laparoskopiie a z odběru krve. Mám šílené bolesti před během a po menzes. Z hysteroskopie poznat jde

katkatomaskova
17. dub 2020

Endometrioza je stav, kdy se částečky děložní sliznice dostávají mimo dělohu - na vaječníky, na střevo, na pobřišnici, už jsou popsány případy i kdy se dostala na pohrudnici a játra. Ty částečky sliznice se při menstruaci chovají úplně stejně jako v děloze - začnou krvácet a tím vytváří cysty, srůsty a zánětlivá ložiska, což zákonitě vede právě k těm bolestem.

Pokud se vám nedaří otěhotnět, těch příčin může být hrozně moc - nepravidelný cyklus, anovulační cykly, hormonální nerovnováha, zakloněná děloha, nedostatečně ti dorůstá děložní sliznice, i ta endometrioza, nedostatek vitamínů, atd. Problém může být i na straně partnera - málo spermií, pomalé spermie, změna v jejich stavbě.

Pokud se ti do roka nepodaří, gynekolog tě nasměruje na centrum asistované reprodukce a tam se bude pátrat, proč. Do roka se to nechává volně na přírodě, protože ne každý cyklus žena ovuluje