Intolerance - laktóza, lepek. Jak probíhá vyšetření?

3. zář 2024

Ahoj. Prosim o radu. Je mi 35 a poslednich 14 dni mam vetsi bolesti bricha az krece. Nejdrive jsem si myslela, ze dietni chyba-typu vietnamske nudle, Endiaron me zachranil tak na pul dne, potom i tyden uzivani Hylaku. Ale obtize se opet vraceji, na zachode klidne 3x denne, nekdy je mi vazne spatne az na zvraceni. Mlecne vyrobky jim-bily jogurt, zerve, smetanu v omacce, mleko nepiju, sladky moc nemusim. Pecivo jim vetsinou rano nebo k veceri s necim. Nikdy jsem takove obtize nemela, ani nikdo z rodiny. Mam doktorku, ktera se moc nezajima, nad vsim jen mavne rukou, nic moc nevyresi. Kdybych k ni sla, jak prosim probiha vysetreni na intoleranci lepku, laktozy? Krevni testy?
Dekuji za radu.

dashyyy
3. zář 2024

řeším to samé teďka u dítěte a dr začala krevním obrazem, chtěla vyloučit mononukleozu, žloutenku apod. věci, které by mohly mít takové příznaky. Dále dělala výtěr z konečníku, aby vyvrátila bakterie a až pak přijdou na řadu testy intolerance. Máme v laborce sérum, takže případně dodělá testy prý z toho a mezitím tedy bezlaktozovou dietu.. určitě bych okamžitě vysadila laktozu, prý by po týdnu měl být vidět rozdíl

autor
3. zář 2024

@dashyyy dobre, dekuji
Zkusim tedy vysadit mlecne, jestli se mi aspon trochu ulevi

autor
3. zář 2024

Je vhodne koupit si treba bezlaktozovy bily jogurt? 💁‍♀️

dashyyy
3. zář 2024

ano, říkala dr., že bezlaktozový jogurt může být.. taky budu zkoušet, jestli si ho dá místo klasiky

kacka1994
3. zář 2024

Ja jsem sama zacala drzet bez laktozy a bez lepku. Geneticky mi pak byla potvrzena intolerance laktozy, lepek ne. Aby mi to mohli prokazat z krve pomoci nejakych markeru, nebo i gastro/kolono, tak bych musela lepek zaradit plne na tri mesice a ja nezvladnu ani tyden 🙂 takze proste drzim dietu bez laktozy a lepku a je mi dobre 🙂 Jinak mi pri dietni chybe pomaha nejlip tasectan a neni navykovy 🙂

malytlustyhroch
3. zář 2024

Jestli je to nahle az poslefnich 14 dni, tak to chce resit vic. Utz, gynda atd. muze to pry zpusobovat treba prekazka ve strevech, gynekologickek problem atp. Urcite to res s dr. 14 dni je dlouho na virozu ale dost malo na intoleranci.

autor
3. zář 2024

@malytlustyhroch dekuji za odpoved

aedoss
3. zář 2024

Intoleranci na laktozu zjistis jednoduse. Aspon na tyden nejist nic, v cem je laktoza. Uvidis, jak ti bude. Mne ji z krve nezjistili, ale po dlouhodobejsich obtizich jsem ji vyradila a bylo mi dobre. Zradne je, ze kazdy snese jinou davku bezlaktozovych potravin, nekdo treba i neco malo laktozoveho. Musi se to vychytat. S lepkem je to slozitejsi.

martulka88
4. zář 2024

Tohle je na gastro - můžeš mít zánět, reflux nebo klidně i lepek, který se dg. krví + je potřeba na to gastroskopie, kde odeberou vzorky. Na laktozu to zjistíš tak, že vysadíš na určitou dobu ml.výrobky, v krvi to není průkazné.