Ahoj. Prosim o radu. Je mi 35 a poslednich 14 dni mam vetsi bolesti bricha az krece. Nejdrive jsem si myslela, ze dietni chyba-typu vietnamske nudle, Endiaron me zachranil tak na pul dne, potom i tyden uzivani Hylaku. Ale obtize se opet vraceji, na zachode klidne 3x denne, nekdy je mi vazne spatne az na zvraceni. Mlecne vyrobky jim-bily jogurt, zerve, smetanu v omacce, mleko nepiju, sladky moc nemusim. Pecivo jim vetsinou rano nebo k veceri s necim. Nikdy jsem takove obtize nemela, ani nikdo z rodiny. Mam doktorku, ktera se moc nezajima, nad vsim jen mavne rukou, nic moc nevyresi. Kdybych k ni sla, jak prosim probiha vysetreni na intoleranci lepku, laktozy? Krevni testy?
Dekuji za radu.
@dashyyy dobre, dekuji
Zkusim tedy vysadit mlecne, jestli se mi aspon trochu ulevi
Je vhodne koupit si treba bezlaktozovy bily jogurt? 💁♀️
ano, říkala dr., že bezlaktozový jogurt může být.. taky budu zkoušet, jestli si ho dá místo klasiky
Ja jsem sama zacala drzet bez laktozy a bez lepku. Geneticky mi pak byla potvrzena intolerance laktozy, lepek ne. Aby mi to mohli prokazat z krve pomoci nejakych markeru, nebo i gastro/kolono, tak bych musela lepek zaradit plne na tri mesice a ja nezvladnu ani tyden 🙂 takze proste drzim dietu bez laktozy a lepku a je mi dobre 🙂 Jinak mi pri dietni chybe pomaha nejlip tasectan a neni navykovy 🙂
Jestli je to nahle az poslefnich 14 dni, tak to chce resit vic. Utz, gynda atd. muze to pry zpusobovat treba prekazka ve strevech, gynekologickek problem atp. Urcite to res s dr. 14 dni je dlouho na virozu ale dost malo na intoleranci.
@malytlustyhroch dekuji za odpoved
Intoleranci na laktozu zjistis jednoduse. Aspon na tyden nejist nic, v cem je laktoza. Uvidis, jak ti bude. Mne ji z krve nezjistili, ale po dlouhodobejsich obtizich jsem ji vyradila a bylo mi dobre. Zradne je, ze kazdy snese jinou davku bezlaktozovych potravin, nekdo treba i neco malo laktozoveho. Musi se to vychytat. S lepkem je to slozitejsi.
Tohle je na gastro - můžeš mít zánět, reflux nebo klidně i lepek, který se dg. krví + je potřeba na to gastroskopie, kde odeberou vzorky. Na laktozu to zjistíš tak, že vysadíš na určitou dobu ml.výrobky, v krvi to není průkazné.
řeším to samé teďka u dítěte a dr začala krevním obrazem, chtěla vyloučit mononukleozu, žloutenku apod. věci, které by mohly mít takové příznaky. Dále dělala výtěr z konečníku, aby vyvrátila bakterie a až pak přijdou na řadu testy intolerance. Máme v laborce sérum, takže případně dodělá testy prý z toho a mezitím tedy bezlaktozovou dietu.. určitě bych okamžitě vysadila laktozu, prý by po týdnu měl být vidět rozdíl