Hyperfunkce štítné žlázy. Zkušenosti?

ela2
2. čer 2021

Ahojte. S partnerem se snažíme rok o miminko. Navštívili jsme tedy IVF centrum, kde mi udělali hormonální profil a zjistili, že mám zvýšenou funkci štítné žlázy. Dnes jsme byli s partnerem u endokrinoložky, která udělala sono, vyšetřila, a mám prý opravdu jen zvýšenou tvorbu hormonů, žádnou strumu ani jiné další komplikace. Doktorka mi předepsala tabletky a varovala, že léčba potrvá 2 roky, takže po tu dobu nesmím otěhotnět. Byl někdo z Vás v podobné situaci? Opravdu musíme čekat se snažením 2 roky? Na můj dotaz, pokud jsem náhodou momentálně tento měsíc otěhotněla, musela bych prý na potrat...

ela90
2. čer 2021

V rodině máme osobu, která měla tuto formu nemoci od obvoďáka zanedbanou i když si stěžovala s příznaky. a do rukou odborných se dostala až za vteřinu dvanáct a léčba trvala mnohem déle... nevím kolik ti je, touhu po dítěti chápu, ale pokud dítě, tak zdravá matka. Viděla jsme člověka na pokraji sil s neléčenou šz.

dixi86
2. čer 2021

Štítná žláza není sranda, i když ji spousta lidí podceňuje. Neriskovala bych. Zdravé miminko a maminka je základ. Litovala by jste. Ona v těhotenství dost často se i zblázní, takže je to risk, který za to nestojí.

lilian2111
2. čer 2021

@ela90 Mohu potvrdit. Z 90% ji mám (čekám na výsledky krve) a můžou říct že mi to během měsíce obrátilo život vzhůru nohama a jsem měsíc zavřená doma a trpím 🙄🤦🏻‍♀️

Autorko, opravdu to chce zaléčit. Není to žádná sranda a starost o děti s rozjetou a nevyléčenou šz není žádná sranda, mám dny, kdy nemít manžela tak bych se zbláznila.

nase_mimi
2. čer 2021

Mela jsem hyperfunkci, leky, ktere jsem na to dostala, nebyly vhodne pri tehotenstvi. Lecba smerovala ke snizeni hodnot a k operaci - odstraneni stitne zlazy.

flyhigh
3. čer 2021

@ela2 Asi tři měsíce po porodu se mi začala projevovat hyperfunkce š.z.,další tři měsíce trvalo, než mi došlo, o co se jedná a zašla jsem k lékaři a začala s léčbou. V té době jsem kojila, a brala jsem Propicyl. Hodnoty hormonů š.z. se jen pomalu vracely do normálních mezí. Nicméně jsem za další půlrok otěhotněla,z čehož tedy má endokrinoložka nebyla nadšená, ale o potratu nepadlo ani slovo. Dítě už je rok na světě a je v pořádku. Léky na š.z. jsem brala celé těhotenství a beru stále. Ale je to jen můj příklad, určitě je lepší nejprve š.z. vyřešit a pak řešit těhotenství.

bublinkakocicka
3. čer 2021

@ela2 ahoj napis sz ja se lecila a vlastne jeste lecim.rada si s stebou neco napisu o tom.

klea81
3. čer 2021

Ano, poslechnout lékaře, záleží na diagnóze, já brala asi rok propycil a po zaleceni jsem musela na odstranění celé š. ž. Se svolením lékaře jsem otěhotněla 5 měsíců od operace. Pokud nejsou hormony š. ž v normě dítě může být vážně mentálně postižené. I během těhotenství a kojení budete muset na časté odběry krve a úpravu léků.

klea81
3. čer 2021

@flyhigh propycil jsi brala v těhotenství?

korinkou
3. čer 2021

Krásné odpoledne, připojuji svou zkušenost. Hyperfunkci jsem zjistila díky své gynekoložce během druhého těhotenství. Štítnou žlázu jsem měla viditelně vystouplou, krásně hmatnou, takže se na mně chodili medici vzdělávat. Zachránila život mému synovi, když si na kontrole ve třetím měsíci všimla vystupující ŠŽ a obratem mě odeslala na endokrinologii. Tam zjištěna hyperfunkce skrz autoimunitní onemocnění GravesBasedovovy choroby ve vrcholné fázi, takže celé těhotenství bylo tlumeno thyrozolem, následně i kojení. Ani po dvou letech choroba neustoupila, a tak jsem přistoupila na úplné odstranění ŠŽ. Během celkové substituce euthyroxem jsem otěhotněla potřetí a porodila zdravou dceru. Nyní po pěti letech od propuknutí nemoci už je organismus na hladinách normy dodávaných hormonů.
Držím palce, ať vše dobře dopadne!

flyhigh
3. čer 2021

@klea81 ano,celé těhotenství,Propicyl 50mg, jednu tabletku ráno,jednu večer.

terezia10
3. čer 2021

Ja bych to neviděla tak černé pokud budeš mít dobře hodnoty po praskach nevidím problém proč čekat 2 roky

klea81
4. čer 2021

@flyhigh zvláštní, mě s tím lékaři otěhotnět nedovolili, asi i kvůli mnohem vyšší dávce

flyhigh
4. čer 2021

@klea81 asi ano,po zjištění, že jsem těhotná,mi doktorka dávku snížila, naštěstí jsem už měla hodnoty hormonů během prvního trimestru téměř v normě,takže šlo jen o udržovací dávku leku

loylii
4. čer 2021

@ela2 a jaký to jsou tablety? Pokud Letrox nebo Tyroxin, tak ten se bere běžne a hlavně v tehu, aby bylo vše ok

snahnah
4. čer 2021

@loylii Letrox je na hypofunkci- sníženou funkci, to je něco jiného, než se zadavatelka ptá 😉

ela2
autor
7. čer 2021

@loylii Ahoj, je to Thyrozol. Mám vysoké dávky, a je mi po tom lépe. 🙂

ela2
autor
7. čer 2021

@klea81 Mám Thyrozol a těhotenství mám s tímto zakázáno.

ela2
autor
7. čer 2021

@terezia10 Díky za podporu. Přes víkend jsem se nastavila do extrému, že bych šla i na odstranění šz, když mi hodnoty nepůjdou dolů. Takové smíření. Po tabletkách se mi totiž udělalo lépe.🙂 Takže zaléčit, vydržet a jít si pak za naším snem oba zdraví. 🙂