Histaminová intolerance. Jak jste řešili?

veroniquecz
11. srp 2022

Máte někdo zkušenost? Jak jste řešili? Pomůže imunolog, když alergolog řekl, ze se s ní nedá nic dělat?

marge_s
11. srp 2022

@veroniquecz da, dieta. Vic ne 🙂

veroniquecz
autor
11. srp 2022

@marge_s mě totiž přijde, ze všude řeší následky, ale nikdo příčinu 🤷🏻‍♀️

baris
11. srp 2022

@veroniquecz ale s ní se nedá nic dělat 🤷. Jen dodržovat dietu (v rámci možností, protože na 100% to nejde nikdy).

Zkoumat, co nejvíce vadí (holkám třeba nevadí banán, ale suchý salám je jako jed), nakoupit Daosin. Holky mají histaminovou i bezlepkovou dietu a jídelníček se mi taaaaak smrknul 🙈. A o ceně ani nemluvím 🙊.

baris
11. srp 2022

@veroniquecz příčina je, že tělo netvoří dostatečné množství enzymů na zpracování daosinu. Neumí to a nikdy umět nebude. Jen částečně a podle toho se odvíjejí problémy konkrétního člověka. Někomu stačí vynechat pár jídel, někdo nesmí vůbec nic.

veroniquecz
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
baris
11. srp 2022

@veroniquecz na netu je už o tom více info. Ale všeobecně vše čerstvé, ne ohřívané, dlouho skladované - hermelín, niva, kysané zelí, vše zavařené, zrající, papriky, rajčata, citrusy, luštěniny, vlašske ořechy ....

Histamin je všude. Někde je ho straaaaaaašně moc a tyto potraviny by se neměly při této dietě jíst. Tělo to neumí všechno zpracovat a pak to dělá paseku - migréna, vyrážka průjem/zácpa ....

Kup Daosin (umělý enzym, který zpracuje histamin). Dávám ho holkám před zakázaným jídlem (což je téměř každý den ve škole, protože jídelny miluji luštěniny, omáčky s protlakem 😠). Léky proti bolestem holkám dávám (Ibalgin). Chce to jen zkoušet. Seznam zakázaných jídel není dogma. U každého to funguje jinak.

marge_s
11. srp 2022

@baris funguje ten daosin dobre? Nebo tak trochu placebo? jsem se k nemu jeste nerozhoupala, takovych penez 😱

hani_na
11. srp 2022

@veroniquecz Dieta, mám seznam nízkohistaminových potravin od výživového poradce - je to doktor kmenových buněk a hodně se tím zabývá, pošlu do zprávy😉

priefi
11. srp 2022

@hani_na můžu taky poprosit SZ?

baris
11. srp 2022

@marge_s levné to zrovna není a kdyby spočítala, kolik jsem jich už koupila za těch cca 9 let, měla bych už hezké ojeté auto 😖

U holek funguje. Mohou sníst rajskou (mega histaminovou bombu) a dobrý. Ale je pravda, že si ten den a nejlépe i další den více hlídám, to co holky jí.

veroniquecz
autor
11. srp 2022

@hani_na moc děkuji 🍀

veroniquecz
autor
11. srp 2022

@baris dekuju 🍀

marge_s
11. srp 2022

@baris ja nekolik let nemela spagety s rajcaty a parmezanem a biftek ze zraleho hoveziho 😢 tak se mozna odhodlam a prubnu, zatim sbiram hlasy a ohlasy 😂 dik moc

marge_s
11. srp 2022

jinak obecne doporucuju ten svycarsky seznam, prisel mi nejkomplexnejsi + si procist a pohledat dalsi informace. Protoze: nekdy se napise, ze se treba nesmi jahody - a pak zjistite, ze problem je ve skutecnosti obecne v prezralem ovoci a ty jahody se casto prodavaji ve stavu, kdy je z nich histaminova bomba. Nebo arasidy - cerstve by nemely byt problem, problem je, ze k nam cestuji dlouho, skladuji se kdovijak a pak to mnozstvi histaminu stoupa. Cloveku z toho chodi hlava okolo kolem.

https://aspoonofhistamine.com/
https://www.mastzellaktivierung.info/downloads/...

baris
12. srp 2022

@marge_s když máš 2 děti školkou a později školou povinné, tak aby neumřely hladem 🙂 jsem musela začít používat DAOSIN. Sice jim vaří bezlepkově, ale do histaminové diety odmítají všichni jít. I tak jsou cca 1-2x týdně bez oběda, protože to nesmí a navíc to ani nejí. A školní jídelny milují luštěniny, ryby, rajčata, papriky, protlaky, nakládané okurky, povidla ... , takže každý oběd je s práškem, pokud nemám vyloženě napsané bramborová kaše + kuřecí řízek. Ty jejich názvy - kuře po burgunsku, litevsku, krkonošsku, provensálsku, alá čína ... snesou hodně a já nevím, co to obsahuje.

@veroniquecz a ještě hodně záleží, jaké výsledky vyšly manželovi. Histaminová intolerance může být opravdu jen minimální a nebo velká, kdy tělo neumí zpracovat téměř nic.

@marge_s holky mají problém i s čerstvě utrženými jahody se zahrady, ale přezrálý banán nevadí 🙈. A suchý salám - klobásky - ani se na to nemůžou podívat. A to starší dcera je velký labužník po tatínkovi.

marge_s
12. srp 2022

@baris jj klobasky - fermentovane maso 🤦🏻‍♀️🥲
Je to strasne individualni, cetla jsem, ze se ty hladiny v potravinach obtizne meri…,holek je mi lito, to maji fakt tezky, mne to stihlo az v dospelosti, to je pak o dost jednodussi