Máte někdo zkušenost? Jak jste řešili? Pomůže imunolog, když alergolog řekl, ze se s ní nedá nic dělat?
@marge_s mě totiž přijde, ze všude řeší následky, ale nikdo příčinu 🤷🏻♀️
@veroniquecz ale s ní se nedá nic dělat 🤷. Jen dodržovat dietu (v rámci možností, protože na 100% to nejde nikdy).
Zkoumat, co nejvíce vadí (holkám třeba nevadí banán, ale suchý salám je jako jed), nakoupit Daosin. Holky mají histaminovou i bezlepkovou dietu a jídelníček se mi taaaaak smrknul 🙈. A o ceně ani nemluvím 🙊.
@veroniquecz příčina je, že tělo netvoří dostatečné množství enzymů na zpracování daosinu. Neumí to a nikdy umět nebude. Jen částečně a podle toho se odvíjejí problémy konkrétního člověka. Někomu stačí vynechat pár jídel, někdo nesmí vůbec nic.
@veroniquecz na netu je už o tom více info. Ale všeobecně vše čerstvé, ne ohřívané, dlouho skladované - hermelín, niva, kysané zelí, vše zavařené, zrající, papriky, rajčata, citrusy, luštěniny, vlašske ořechy ....
Histamin je všude. Někde je ho straaaaaaašně moc a tyto potraviny by se neměly při této dietě jíst. Tělo to neumí všechno zpracovat a pak to dělá paseku - migréna, vyrážka průjem/zácpa ....
Kup Daosin (umělý enzym, který zpracuje histamin). Dávám ho holkám před zakázaným jídlem (což je téměř každý den ve škole, protože jídelny miluji luštěniny, omáčky s protlakem 😠). Léky proti bolestem holkám dávám (Ibalgin). Chce to jen zkoušet. Seznam zakázaných jídel není dogma. U každého to funguje jinak.
@veroniquecz Dieta, mám seznam nízkohistaminových potravin od výživového poradce - je to doktor kmenových buněk a hodně se tím zabývá, pošlu do zprávy😉
@hani_na moc děkuji 🍀
@baris dekuju 🍀
jinak obecne doporucuju ten svycarsky seznam, prisel mi nejkomplexnejsi + si procist a pohledat dalsi informace. Protoze: nekdy se napise, ze se treba nesmi jahody - a pak zjistite, ze problem je ve skutecnosti obecne v prezralem ovoci a ty jahody se casto prodavaji ve stavu, kdy je z nich histaminova bomba. Nebo arasidy - cerstve by nemely byt problem, problem je, ze k nam cestuji dlouho, skladuji se kdovijak a pak to mnozstvi histaminu stoupa. Cloveku z toho chodi hlava okolo kolem.
https://aspoonofhistamine.com/
https://www.mastzellaktivierung.info/downloads/...
@marge_s když máš 2 děti školkou a později školou povinné, tak aby neumřely hladem 🙂 jsem musela začít používat DAOSIN. Sice jim vaří bezlepkově, ale do histaminové diety odmítají všichni jít. I tak jsou cca 1-2x týdně bez oběda, protože to nesmí a navíc to ani nejí. A školní jídelny milují luštěniny, ryby, rajčata, papriky, protlaky, nakládané okurky, povidla ... , takže každý oběd je s práškem, pokud nemám vyloženě napsané bramborová kaše + kuřecí řízek. Ty jejich názvy - kuře po burgunsku, litevsku, krkonošsku, provensálsku, alá čína ... snesou hodně a já nevím, co to obsahuje.
@veroniquecz a ještě hodně záleží, jaké výsledky vyšly manželovi. Histaminová intolerance může být opravdu jen minimální a nebo velká, kdy tělo neumí zpracovat téměř nic.
@marge_s holky mají problém i s čerstvě utrženými jahody se zahrady, ale přezrálý banán nevadí 🙈. A suchý salám - klobásky - ani se na to nemůžou podívat. A to starší dcera je velký labužník po tatínkovi.
@veroniquecz da, dieta. Vic ne 🙂