Gynekologie v 15 letech kvůli bolestivé MS. Je to důvod navštívit?

nagojka
4. led 2024

Ahoj holky.Prosim zkušenosti...Mám sestru její 15 let...od doby co má menstruaci s tím vždycky dost trpí...má to hrozně bolestivé,teď je jí i špatně od žaludku bolí ji celé břicho i kolem pupíku...není schopna vstát ani z postele..A tak mě napadlo jestli třeba není čas zajít poprvé na gynekologii.🤔jak probíhá vyšetření i dívek co jsou ještě panny.?já s menstruaci neměla nikdy takové problémy jak se tohle řeší?

gigi09
4. led 2024

@nagojka já byla poprvé ve 12 letech , měla jsem šílené problémy s menstruací nejen ,že mi bylo šíleně zle , i jsem při ní zvracela jak mě bolelo břicho .. tak jsem ji měla i celkem častou ( cca 2-3 do měsíce - byla třeba 3 dny pak týden nic pak zase atd ..) tak mě tam Mamka vzala , prohlídka normální řekla bych že pořád stejná jako teď když jsem po porodu , dostala jsem Antikoncepci ( což jsem nechtěla a ani Mamka ale nebyla jiná šance jak ,,srovnat” cyklus ) ale od bolesti to nepomohlo , ty mám do dnes že trpím … a je mi zle .. prý to některé takhle mají ..

almara2
4. led 2024

Od patnácti již může slečna na gynekologii, kam chodí dospělé ženy. Do 15 let se musí k dětskému gynekologovi. Udělá se registrace, anamnéza: choroby v rodině,...SONO přes břicho. A může se domluvit na léčbě. Měla by mít s sebou zákonného zástupce, když není plnoletá.

levandule_k
4. led 2024

Když jsem si hledala nového gynekologa, tak na jedné stránce psali, že pokud ti není 18 let měla bys přijít se zákonným zástupcem, ale asi by to mělo jít i bez něj.

Já byla na gyndě, když jsem byla ještě panna, protože jsem měla výtok. Tak mi dělali stěr, ale nepoužívali gyn. zrcátko. Jinak jí určitě udělají ultrazvuk přes břicho. Pokud gyn. usoudí, že je potřeba znát k diagnóze hormonální profil, tak půjde na odběry. A ještě jsem byla před 15 rokem na dětské gynekologii, protože výtok a tam mi při jedné návštěvě chtěla udělat vyšetření přes konečník, aby nějak prohmatala dělohu, ale já se nějak sekla a stáhla, že to bylo nemožné.

Záleží, co se najde za problém, jestli je tam třeba cysta, myom, endometrióza, nebo je vše "ok".

Pokud bude vše "ok", pravděpodobně jí nabídne gynekolog HA. Nicméně asi bych v tomhle věku do toho nešla, pokud ji nepotřebuje kvůli styku, ale zkusila bylinky, bylinnou nápařku, cvičení, nicméně napřed to chce diagnózu, ne každá bylinka je na všechno.

bunicka
4. led 2024

Já i moje dcera bereme na bolest při MS Algifen, já mohu i Nalgesin S ;)

lencaa11
5. led 2024

@nagojka to by mohlo značit endometriozu ,cystu ,myom určitě zajít k lékaři ať se na sestru podívá hlavně neodejit stim že je to v pořádku

lencaa11
5. led 2024

@bunicka pokud berete tak silně léky určitě to není ok

sarihy
5. led 2024

Dle mého Dr. by holka měla v těch 15L na gynekologii tak jako tak...takže není na co čekat a vypravit se. A jinak UTZ dělají přes břicho, dokud je dívka panna, takže to je v klidu, vyšetření vaginální se dělá jen při nějakých potížích, a to velice šetrně.

bunicka
5. led 2024

@lencaa11 Bylo nam dovoleno lekarem u dcery 14 let 15 kapek Algifenu. Sama nam je napsala a ja je jako nactileta taky brala na krece.

jana_a_jan
5. led 2024

@lencaa11 dcera má 15 a taky ji dr napsal algifen 20 kapek při bolesti ..

pavicka
5. led 2024

Ja brala drive Nalgesin, mivala jsem silene bolesti
A pomohl v pohode

smokemom
6. led 2024

Ale bolest není ok a nestačí ji potlacit lekem. Taky jsem si to myslela a teď ziju už tři roky v umělém přechodu, vše "rozežrané" endometriózou. Kdybych neměla děti,tak teď už bych žádné neměla určitě. HA to trochu zbrzdí,ale já bych u svého dcery trvala na laparoskopickem vyšetření.

lencaa11
6. led 2024

@smokemom moje slova Ms nemá bejt taková že tak to mladé holky mají brát tak silne léky aby mohly vůbec fungovat i žena ne oni lekari řeknou vše je ok vem si kapky a hotovo pak za 10-12 let přijde holka už žena nemůžu otěhotnět a Ms hrůza bolesti atd....lékař ji teda pošle do endo centra s šup endometrioza po celém břiše atd...dnes a denně čtu jak to ženy řeší jak mladší tak starší ...

levandule_k
6. led 2024

@nagojka Některé příspěvky nejsou úplně optimistické, ale nemusí to nutně znamenat, že i když je tvojí sestře blbě, tak bude mít nějakou drsnou diagnózu, ale je potřeba to vyloučit. Pamatuj nejhorší je smrt z vyděšení. A i ta případná endometrióza nemusí znamenat, že jí budou vyvolávat přechod. Tady je rozhovor s ženou, co tu endometriózu prodělala, taky jí chtěli vyvolávat umělý přechod nebo ho možná vyvolávali, už si to nepamatuji přesně. Děti nikdy mít neměla. Dostala se z toho pomocí psychosomatiky a bylinek, dneska děti má a předává své zkušenosti jiným ženám.

https://www.youtube.com/watch?v=1iqOywIAkUw
smokemom
6. led 2024

@levandule_k věř že nechceš dva týdny v kuse mít obrovské kusy sliznice, krve jak blázen, křeče že se nemůžeš pohnout. Pak ti jsou nějaké bylinky upřímně úplně někde, zlatý hormony. A riskovat že to další měsíc bude zas? Nebo možná bylinka zabere

lencaa11
6. led 2024

@levandule_k ono hodně záleží na tom kde jsou ložiska endo bylinky pri tom to onemocnění hodně opatrně jelikož jsou některé hodně špatně jsou ženy které drží endo dietu ,nekouří ,alkohol nepijou ,různé formy vitamunu ji atd ..cvičení ,činska medicína ,jinak hormony se berou většinou když se neplánuje TT nebo se to řeší antikoncepci ,operaci laparo ,těhotenství je možné někdy je to na dlouho a někdy se musí na umělé oplodnění ..

levandule_k
6. led 2024

@smokemom Za a) nevím diagnózu, takže nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko, endometriózu mít nemusí nebo ji nemusí mít v takovém rozsahu, že je to na vyvolání umělého přechodu b) v 15 nebo za pár let fakt nechceš mít vyvolávaný přechod a můžeš zkusit něco, ano nemusí ti to zabrat, takže se můžeš vždy vrátit ke léčbě navrhované lékaři. Ta žena si tím sama prošla a měla to hodně rozjeté a dostala se z toho, což je pro mě inspirující.

@lencaa11 On příspěvek smokemom vypadal, že jediným řešením je umělý přechod, což si přečíst tuhle diskuzi, tak se vysrabím a nikam nejdu, což je asi to nejhorší, co může nagojky sestra udělat. Takže jsem jí chtěla dát trochu pozitivní inspirace, že vše se dá řešit, i když to vypadá beznadějně. Problém je ten, že spoustu lidí nezná účinky bylinek a vezmou si je ve stylu, kámoška si to brala na křeče při ms a pomohlo jí to, tak si to vezmu taky.... jenže ženy mají rozdílné diagnózy. Kontryhel je sice skvělý a hodně doporučovaný na kde co, tak není vůbec vhodný při endometrióze, protože podporuje nárůst děložní slizce a to je nežádoucí. Tak autorka v tom videu, ví, které bylinky jsou vhodné a které ne při endometrióze.

lencaa11
6. led 2024

@levandule_k tu paní z videa vím oč jde jsem na skupince přímo endometriózy a i sledují různé skupinky a organizace na to zaměřené a právě oni hodně řeší že lékaři pomalu každe ženě ,divce řeknou bolestivá Ms kterou nedáte ani treba 2-3 dny ve škole ,při studiu je úplně ok vem si prášek taky na tuto diagnózu slečny,ženy čekají i 10 let než vůbec jim někdo řekne máte třeba endometriózu ona hodně i roznáší ložiska mimo dělohu na střeva ,mocak ,vaječníky atd....a ne vždy se dávají léky na přechod většinou se dává jiná slozkova antikoncepce a aby třeba ji ženy brát x let v kuse tak se snaží hledat alternativy endo dieta ,bez lepku ,bez mleka ,masáže ,různé kapky a přesně různé bylinky které právě jsou vhodné což přesně kotryhel není proto si myslím že když má tak to mladá holka problém nechala bych si dát zadanku do Edno centra kde na to mají lepší vyšetření a třeba i pošlou na lepší dovysetreni a ví hned zda tam něco je není než si říct že je to v pořádku ...samohrejme to není to že hned to slečna má to je jasný že lékař ji dá jasnější odpověď ...https://facebook.com/groups/1381878202123373/ https://www.facebook.com/endotalks.cz

levandule_k
6. led 2024

@lencaa11 Já to vidím občas tady na MK, že žena má bolestivou ms a doktor jí řekne, že je to ok, to mě taky vytáčí, protože to není ok. Normální ms, přece nemůže člověka paralyzovat. A ani nepovažuji za správné, aby při každé ms brala léky na bolest. Vždy to chce najít příčinu a s tím pracovat.

lencaa11
6. led 2024

@levandule_k přesně já jsem třeba x let měla silnou Ms že jsem 2 dny v noci byla ve vaně a přišlo mi ok měla jsem za to že když to měla moje mamka je to v pořádku a před konizaci čípku se zjistilo že mám křečové žíly na děloze , ademyozu ( jeden druh endo) a bylo jasné proč to bylo a proto jsem hledala na fb skupinky atd ...a tam jsou mladé holky ,ženy které dnes a denně tohle právě řeší že jim lékař řekne že to nic není a když už si zažádají o konzultaci v endo centru nestačí se divit ...

nagojka
autor
6. led 2024

Děkuju všem za reakce názory a zkušenosti...sestru jsme v noci odvezli na pohotovost .začala se tak svírat a plakát bolesti že jsme dostali i podezření na zánět slepého střeva ..udělali sono,ultrazvuk odebrali krev ale na nic se nepřišlo.nechali si ji tam na pozorování takže leží na JIP na infuzích proti bolesti a nikdo nic neví Dneska prý měla další vyšetření od gynekologa a v tomto směru je prý v pořádku...přece ji neboli břicho takovým stylem jen tak pro nic...vždycky mi a menstruaci ať koncem měsíce a teď to má najednou takhle brzy..to se nikdy nestalo.si říkám jestli to vůbec je menstruace...ale tak když jí dělají různá vyšetření tak kdyby s ní bylo něco vážného tak na to přece přijdou ne?

levandule_k
7. led 2024

@nagojka to je drsné, držím palce, ať se jí uleví. Někdy je to martýrium než člověk získá diagnózu. Pokud gynekolog shledal, že je "ok" a na nic se nepřijde, asi bych zkusila Endo centrum. Nevím, jestli UTZ stačí na najití ložisek děložní sliznice mimo dělohu, jestli to nechce laparoskopické vyšetření, ale já tuhle diagnózu nikdy neměla.

lencaa11
7. led 2024

@nagojka na vašem místě bych pozadala udělat expertní ultrazvuk ,možná MR tam by se aspoň ukázalo zda opravdu nemá nějaké ložisko v těle nebo důvod bolesti ,klasický gynekologický ultrazvuk to málo kdy ukáže nebo to může bejt taky třeba od střev atd...jako když leží na Jipu asi úplně ok to nebude držím palce

nagojka
autor
7. led 2024

Je to prostě v prdeli já nevím no...ani máme nic neřekli jenom to že výsledky má všechny v pořádku ale protože je to břicho ji pořád bolí dost domu ji nepustí...takže ji dávají akorát kapacky proti bolesti nic víc..padl takový názor že má ne akutní ale chronicky zánět slepého střeva a snaží se to téma kapackama rozehnat..proč to ale neřeknou?oni neřekli ani žádný tip nebo možnost z čeho by to bylo přijde mi oni sami neví co s ní dělat.😔děkuji holky za podporu no snad to dobře dopadne a bolest se začne a bude léčit a ne ji jen potlacovat

levandule_k
8. led 2024

Držím pěsti, někdy je to velmi náročné a někdy lékaři prostě neví, co ti je, tobě je zle, tak podstupuješ testy, ale ty nepotvrzují diagnózu, je to velmi na palici....

Od známé měl syn nějaké zdravotní problémy, ležel týden v nemocnici, podezření na neprůchodnost střev. Měli to snad operovat, jestli si dobře vzpomínám. Ona ho vzala na konzultaci jinam, tam tuhle diagnózu vyloučili a prý zánět ledvin. (Nicméně já jsem u toho nebyla a mám to pouze zprostředkovaně.)

nagojka
autor
8. led 2024

Holky tak si představte že sestra byla už 2x na sonu ultrazvuku a oni ji vůbec nenašli slepé střevo...jakoby ho snad vůbec neměli...jediné co se ukázalo že má lehce větší pravý vaječník...🤷ale od toho prý nebude protože jakmile něco sní tak je hned špatně od žaludku...domu ji prej nepustej dokavad nepřijdou na to co jí je..pořád ji dělaj odběry...

levandule_k
11. led 2024

@nagojka Ahoj, tak to je divné, mají pro ten chybějící slepák nějaké vysvětlení? Už je sestře lépe, nebo pořád blbý?

lencaa11
11. led 2024

@nagojka 🤔 nebyla už na nějake operaci divne ne že nenašli slepák asi bych se poradila jinde a vaječníky zvětšení no může to bejt od toho klidně 🫣 ach jo jak to vypadá ?

nagojka
autor
11. led 2024

Holky pořád je v nemocnici..slepák našli na CT a prý je v pořádku jenom je hrozně blbě uložený někde ..bolesti má pořád velike ale veškerá vyšetření jsou v pořádku ..jsme už bezradní...😔

leymea
11. led 2024

@nagojka to je hrozny ☹ uz aby se zjistilo proc ma takove bolesti 🍀🍀

levandule_k
11. led 2024

@nagojka To mě mrzí, ono to může mít hodně příčin. Jakou má ta nemocnice pověst, kde je? A komunikují s vámi lékaři aspoň dobře?❤🍀