Gynekolog MUDr. Machač byl ONLINE: Zjistěte, co vás zajímá

machacs
15. pro 2015

Ahojte. Jmenuji se Štěpán Machač, jsem gynekolog a porodník. Dnes (15.12.2015) jsem tady s vámi, připravený odpovídat na otázky a poradit vám.

Jestli máte jakoukoli otázku o těhotenství, porodu či umělém oplodnění, přidejte prosím nový příspěvek do této diskuze. Klikněte na “+ Přidej příspěvek”, napište svůj dotaz a odešlete. Odpovím vám přímo tady.

Protože je "Chat s oborníkem" na Modrém koníku poměrně nový formát, budu online jen dnes mezi 8:00 a 10:00. O to více se budu snažit, abych pomohl každému, kdo se bude ptát. Neváhejte položit otázku, jsem tu s vámi. 🙂

Přeji všem pěkný den,

MUDr. Štěpán Machač, Ph.D.
gynekolog, porodník a odborník na léčbu neplodnosti
Reprofit International s.r.o.

roseofnight
15. pro 2015

Dobrý den, zajímalo by mě, jaký máte pohled na cvičení s Aniballem(Epi-nem jako prevence nástřihu hráze. Máte zkušenosti s rodičkami, které se takto připravovaly? Děkuji

eeen
15. pro 2015

Dobrý den, jsem 15+1 a minulý týden mi bylo zjištěno zvýšené množství leukocytů v moči, přesnou hodnotu nevím. Dělali mi nový odběr a posílali na nějaký další vyšetření, výsledky zatím nemám. Zajímalo by mě, co to pro mě vlastně znamená a jestli je nějaké ohrožení miminka. Děkuji.

texetka
15. pro 2015

Dobrý den,
chodím na Vaši kliniku již rok a bohužel se stále nevede otěhotnět. Poslední verdikt byl, že jedině s IVF , což nechceme. Mám otázku, je šance, že s PCO ( Clostilbegid zabral jen dvakrát, pak již ne ) , kdy nemám přirozeně MS - pouze s Utrogestanem, se podaří otěhotnět přirozeně? Případně jak dlouho se dá tento lék brát . Nechci brát HA, ale také chci mít alespon nějaký cyklus.

xmele004
15. pro 2015

Dobrý den, jak dlouho trvá otěhotnění u průměrného zdravého páru? Brala jsem 10 let antikoncepci, teď je to půl roku, co jsem vysadila prášky a stále nic. Neberu žádné podpůrné vitamíny a necháváme to na přírodě. Jen se chci zeptat, jak dlouho čekat, než to začít řešit s odborníkem? Rok? Dva?
Děkuji.

machacs
autor
15. pro 2015

@roseofnight
Dobré ráno, moc zkušeností nemám, ale z podstaty věci bych byl spíše optimista a cvičení doporučil

machacs
autor
15. pro 2015

@eeen
dobré ráno, vyšší počet leukocytů znamená pravděpodobně infekci močových cest a určitě se to musí v těhotenství dovyšetřit a event. přeléčit. Vaše dítko v současné době v ohrožení není

machacs
autor
15. pro 2015

@texetka
dobré ráno, pokud máte OPCOS a neuvolňujete vajíčko (neovulujete) tak otěhotnět nelze a Utrogestan nepomůže. Pokud pro Vás není IVF metodou volby ještě bych zkusil užívání Metforminu a jiných preparátů než Clostilbegyt. Někdy to ale bez IVF opravdu nejde. Držím palce

machacs
autor
15. pro 2015

@xmele004
Dobrý den moc záleží na tom kolik je Vám let pokud jste do 35 tak můžete čekat m více než rok, pokud jste nad 35 tak maximálně 12 měsíců
S pozdravem

aaanicka85
15. pro 2015

Dobrý den,
jsem v 35. týdnu těhotenství, vše od začátku probíhá bez komplikací, miminko je zdravé. Chodila jsem do práce až do 7. měsíce. Pan doktor mě poslal na OGGT, který byl také v pořádku. Protože pracuji přímo v laboratoři, kde byl test dělán, zarazila mě diagnóza Z35. Zarazilo to i našeho doktora, co kontroluje výsledky, který ví, že od začátku moje těhotenství je bez komplikací. Většina maminek má vždy Dg 34. Když jsem se následně ptala, proč mi napsal tuto diagnózu byl strašně naštvaný, nechtěl mi to vůbec vysvětlit. O 2 týdny později mi sdělil,že až budu chtít neschopenku, bude mi ji muset na něco napsat, tak že se to takto dělá. Jsem absolutně nekonfliktní člověk a teď se bojím svého doktora vůbec na něco zeptat .
A pak ještě jedna otázka. Kdy rozhoduje o délce mateřské dovolené?Ke konci těhotenství už jsem s břiškem nemohla dojíždět, tak jsem prosila, jestli by nemohl napsat mateřskou na 8 týdnu. Řekl, že on píše jen na 6 týdnu. Všechny moje kamarádky měly na 8.týdnů. Omlouvám se za šíleně dlouhý dotaz , ale leží mi to pořád v hlavě a přeji hezký den🙂

leilinkaa
15. pro 2015

Dobrý den, mám na Vás dotaz, v záři jsem přestala brát antikoncepci (brala jsem ji cca 8 let). Nyní je mi 28 let a snažíme se o mimino, dle paní doktorky by neměl být problém. Co mě trápí, nevím zda je to "normální". Menstruaci mám pravidelnou cca 26 - 28 dní. kdy vždy před začátkem menstruace cca 3 - 4 dny špiním (velmi slabě), poté mám 2 dny silnější menstruaci a poté zhruba 1 den špinění. Děkuji za odpověď.

machacs
autor
15. pro 2015

@aaanicka85
dobrý den, vidím, že jste se do toho trochu zamotala, diagnoza Z34 je dohled nad normálním těhotenstvím Z35 nad těhotenstvím rizikovým, proč Vás tak Váš pan doktor ohodnotil to nevím, ale ani pro Vás ani pro miminko to nic neznamená. Já osobně dávám mateřskou od 34+0, před tím dávám PN
Tak ať vše dobře dopadne

balzhi
15. pro 2015

Dobry den, jsem v 15. tydnu a podeziram ze mozna mam nejakou lehkou formu hemoroidy (mozna jenom velke nadymani 🙂 ), obcas tak silne pichne nekde ve strevech ze potrebuji pockat minutku, protoze nemuzu nic delat ani obcas chodit. Bolest casto byla od mista pupku do zadku pred tehotenstvim, ted to trosku jinak. Mam to uz davno, lekare jsem zapomela na to zeptat, a priste k nemu jdu az 7.01. Jak myslite jestli to bude nejaka hemoroida muze to potom ovlivnit porod? Dekuji

machacs
autor
15. pro 2015

@leilinkaa
dobrý den, špinění před menzes popisuje cca 20% pacientek a podle mne to až tak závažné není, pro otěhotnění je mnohem důležitější jestli ovulujete, ale vzhledem k delce cyklu 26-28 dní si myslím, že ano

machacs
autor
15. pro 2015

@balzhi
dobrý den, hemeroidy a píchání v podbřišku nebo břichu spolu nesouvisí, pokud nejsou bolesti kruté a pravidelné tak je to pravděpodobně v souvislosti s těhotenstvím a více bych se zaměřil na úpravu stravy

leilinkaa
15. pro 2015

@machacs děkuji za odpověď. Jestli ovuluji, to nevím, zatím to nesleduji, nebo nepoznám. Necháváme tomu volný průběh. Přeji krásný den

barumat
15. pro 2015

Dobré ráno, poslední týden mívám občas pocit, jako by se mi vracel bakteriální poševní zánět (v minulosti jsem ho několikrát měla). Jsou to však jen slabé náznaky a jen občas, proto čekám na pravidelnou prohlídku u gynekologa, kde samozřejmě lékaři vše řeknu. Zajímalo by mě jen, jestli takový zánět nemůže případně ohrozit plod. Nejde mi o léčbu a antibiotika, spíš o to, že takto relativně blízko plodu, byť za plodovými obaly a hlenovou zátkou, se možná děje něco "nekalého". Nemůže se zánět případně rozšířit do děložní dutiny a ovlivnit i plod? Moc děkuji za Váš názor, využívám Vaší přítomnosti, nechci svého gynekologa zdržovat v ordinační době ustrašenými hypotetickými dotazy 🙂 Ještě doplňuji, že jsem na konci 19.tt.

machacs
autor
15. pro 2015

@barumat
Dobrý den, neléčený poševní zánět se dává do souvislosti s předčasným porodem a to je to co může ohrozit Vaše miminko, že by mírná infekce přešla až do plodového vejce je velmi nepravděpodobné a strach bych neměl. Prosím poraďte se se svým lékařem

barumat
15. pro 2015

@machacs Moc děkuji za odpověď, s lékařem samozřejmě vše řešit budu. Přeji krásný den.

eelenka
15. pro 2015

Dobrý den,
zdravím Vás a chtěla bych se zeptat. Mám 3 děti, první jsem porodila normálně, druhé akutní císař, třetí normálně. U třetího jsem měla placentu přirostlou k jizvě po císaři. Po porodu jsem dostala krevní transfuzi, celkem dva litry. Na konci šestinedělí jsem začala hodně krvácet z vytvořeného hematomu, zvažovalo se odebrání dělohy, ale nakonec se děloha zachránila.
Chtěla bych se zeptat, jaké je riziko, kdybych měla další miminko, že placenta opět přiroste k jizvě?
Je v takovém případě reálné donosit miminko?
Setkal jste se někdy s takovým případem, že po výše uvedené komplikaci, probíhalo další těhotenství v pořádku? Je hrozba prasknutí dělohy veliká?
Samozřejmě chápu, že radit takto po internetu se moc nedá 🙂
Děkuji.

koncita
15. pro 2015

@machacs Dobrý den pane doktore, jaký je váš názor na vaginální porod po předchozí sekci?

machacs
autor
15. pro 2015

@eelenka
Dobrý den
myslím, že Vaše další těhotenství by možné bylo i když by bylo určitě vedeno jako rizikové a bylo ukončeno plánovaným Císařským řezem. Riziko vrůstu placenty do dělohy tam je stejně jako riziko, že po porodu bude nutno dělohu odebrat. Výšku rizika stanovit neumím, protože Váš případ neznám
S pozdravem

machacs
autor
15. pro 2015

@koncita
Vždy záleží na důvodu k provedení předchozího Císařského řezu, určitě bych se spont. porodu nebránil, ale rozhodnutí bych nechal na vedoucím lékaři gynekologie tam kde budete rodit

kterezsk
15. pro 2015

Dobrý den , pane doktore čekáme dvojčata a termín máme 23.6.2016 to je prý 40 týden ,ale můj doktor mi řekl že nás nechá max 38 týden . A pokud prý vydržíme do 34 týdnu bude rád . Podle kterého tydne si mám vybrat porodnici ? Praha má registrace 14+0 to už moc času nemám .děkuji

samaber
15. pro 2015

Dobrý den pane doktore,
chtěla bych se zeptat
1) kolik cm musí být placenta od porodních cest,aby byl bezpečný přirozený porod
2) jak vidítě rizikové další těhotenství, pokud první jsem měla císař placenta previa, druhý přirozený a třetí zatím s nízkopoloženou placentou. Mám namysli, pokud nepřijdu o dělohu u tohoto těhotenství. Nechápu, proč bylo bylo druhé těhotenství naprosto v pořáku a nyní se defakto opakuje problém s placentou, jen není zcela v porodních cestách jako před tím.

dasakla
15. pro 2015

Dobry den pane doktore, jiz od 6.mesice tehotenstvi jsem mela krece v brise,v trislech a nohach,na kterych se mi objevily varixy.Rodila jsem o mesic drive,po 20.hodinovem trapeni mi byl udelan cisarsky rez.Po sestinedeli jsem byla na kontrole,pry vse v poradku.Nezdalo se mi to,proto jsem nyni zmenila gynekologa a bylo mi az ted po 10mesicich po porodu receno,ze mam varixy i v deloze zasahujici az k mocovemu mechyri,ale ze se s tim neda zatim nic delat,ze mi je teprve 35let.S pritelem jsme nemeli uz pres rok sexualni styk,jelikoz se diky velike bolesti do me ani nedostane.Jsme bezradni a mame oba strach,aby mi treba varixy nepraskly apod.Prosim o radu,co delat dal nebo zda existuje nejaky zakrok na odstraneni nebo vyleceni varixu.Velice dekuji Dana S.

machacs
autor
15. pro 2015

@kterezsk
Dobrý den, já bych šel za cílem aspoň 36 týdnů a vzhledem k rizikovosti dvojčat bych si vybral nějaké perinatologické centrum s dobrou neonatologickou intenzivní péčí - jen pro jistotu
Držím palce

veronikamiluskova
15. pro 2015

Dobrý den.
Jsem zatím jednonásobná maminka a druhé miminko se nám už klube v bříšku ( 22 tt.)
Měla bych pár krátkých dotazů.
Jak už jsem psala viz. nahoře, jsem v 22tt. a pokud srovnám těhotenství první s tímto je to úplný obrat o 360°, což mě je samozřejmě jasné že to nebude vždy na 1* 😉 .
K otázkám:
- Začínám mít strašné ( ale opravdu hrozné ) bolesti stydké kosti - ( při ležení, procházkách, milovaní s mužem, dlouhém stání apod..) , už nevím co mám dělat abych alespoň malinko předešla pichlavé bolesti, zas nechci hned brát prášek proti bolesti ( toho se varuji) . Poraďte děkuji.
- S čeho jsem tedy nesvá, je množství poševního hlenu které ze mě odchází a to nejen při močení ale i sprchování, kolikrát i na spodním prádle ( vložce) - dlouhé bílo průhledné hleny. Nemusím se bát že se něco děje ?
Zatím Vám děkuji za rady a případnou pomoc, pokud mne napadne další otázka, napíši si o radu.

evusk
15. pro 2015

Dobrý den, ráda bych se zeptala na hematom v těhotenství- trápil mne až do 17. týdne při prvním dítěti. Ráda bych se zeptala, zda je zvýšená pravděpodobnost výskytu při těhotenství druhém. Děkuju a přeju hezké Vánoce.

machacs
autor
15. pro 2015

@samaber
dobré ráno
placenta nesmí překrývat branku, samozřejmě že i pokud je 1-2 cm od ní tak to může krvácet. Já osobně bych se u Vaší nízkonasedající placenty klonil k Císařskému řezu a Váš druhý přirozený porod bych bral jako velké štěstí. S pozdravem

machacs
autor
15. pro 2015

@dasakla
dobrý den
podle mne se jedná o vnitřní varixy v oblasti dělohy a ty prasknout nemohou - nebojte a bolesti při pohlavním styku bych určitě v přítomnosti varixů nehledal, příčina bude spíše jinde. Pokud je situace jaká píšete tak by se měla určitě řešit