Fyzioperapeut - mobilizace kostrče. Pomohla vám?

kevi1
19. led 2021

Ahoj, 2 mesiace dozadu som spadla na kostrc, plus mam dlhodobo bolestivu MS a plus sa aj neuspesne snazime o mimi, tak mi bolo doporucene cvicit podla Mojzisovej. Fyzio mi ukazala cviky, vraj teda mam dole vsetko bloknute, tak ma caka mobilizacia vsetkeho mozneho vratane tej kostrce. Na jednej strane sa tesim, lebo v praci de facto nemozem sediet bez bolesti od toho padu na zadok, ale trochu sa toho samozrejme bojim. Podstupila ste to niektora? Je to bolestive, ako dlho to trva? Pripadne pomohlo vam to aj k mimi? Alebo ste "aspon" vdaka tomu mali menej bolestivu MS? Vraj sa tam dole uklada stres a toho ja som mala za posledne 3 roky neurekom, tak moja fyzio do toho vklada velke nadeje.. k tomu aj poctivo cvicim, lebo ta bolest kostrce a pocas MS je teda hrozna.

yvarp
20. led 2021

@kevi1 byla jsem na tom, taky jsem cvičila Mojžíšovou pro podporu otěhotnění. Nebolí to, trvá to chvilku, vůbec se neboj

malenka3
20. led 2021

Mám za sebou už dvakrát cvičení Mojžíšové a dvakrát mobilizaci a dvě děti díky tomu. Cvičení je důležité, bez něj nemá mobilizace smysl, dokud nezpevníš svaly, bude se kostrč vracet zpět, musíš posílit správně svaly, aby to po té mobilizaci vydrželo.
Mobilizace sama o sobě je chvilka, prakticky to nebolí. Je to jen nepříjemné to vědomí toho, že ti někdo strčí prst do zadku a hýbe tam s nimi. Zkus se od toho strachu oprostit, v těhotenství to taky není žádný med, ale stojí to za to.
Co se týče menstruace, i v tom mi to pomohlo. Měla jsem celé pánevní dno a svaly neustále v křeči, patrně ze stresu. Díky tomu se tam udržovala menstruační krev déle a šla ze mě prakticky vždy hnědá. Celý léta jsem si myslela, že to je normální, až po mobilizaci jsem zjistila, že není, že i menstruační krev je jasně červená. Díky té křeči dělohy se taky vajíčko nebylo schopné usadit.
Takže za mě je to cvičení a mobilizace zázrak, doporučuji to, kudy chodím. Neboj se toho, je to mnohem méně zatěžující pro organismus než třeba ivf.

majili
20. led 2021

Taky jsem byla, ale já jsem teda s kostrčí žádné problémy neměla a fyzioterapeutka mi říkala, že to tam mám celkem uvolněné a v pořádku. Moje kamarádka, která měla úraz kostrče, tak na tom byla taky a tu to teda bolelo hodně moc, takže asi záleží v jakém stavu ta kostrč je.
U mě to bylo spíš jenom o tom pocitu, že tam někdo rejdí prstem v zadku, ale nic co by se nedalo přežít.
Cvičení bohužel docela zanedbávám, protože jsem momentálně totálně vyšťavněná kvůli práci, takže nemůžu posoudit jaké účinky to na mě má nebo mělo. Menstruaci mám bolestivou stále, jen o malinko to možná lepší je. K otěhotnění to nijak nepomohlo, ale já mám důvod neplodnosti s tímhle nesouvisející, takže cvičím spíš abych to trochu ještě podpořila.

danulka04
20. led 2021

Jak už zaznělo, není se čeho bát, je to trošku nepříjemné, ale vůbec to nebolí a je to chvilka. Já mobilizaci kostrče absolvovala několikrát a musím říct, že třeba takové vrtání zubů u zubaře je pro mě mnohem horší než toto 🙂

kevi1
autor
20. led 2021

@malenka3 ano, mne tiez hovorila ze musim poctivo cvicit, je to narocne teda pri malom dietati a praci, ale vzdy si na to tych 40 minut najdem, lebo uprimne bez toho ma tak boli ta kostrc ze koniec 🤦🏻‍♀️ A hovorila aj ze mozno si to budem musiet zopakovat, tu mobilizaciu myslim, lebo prave este nemam extra nacvicene, ale vraj ked ma to boli a prave sme sa trafili do cyklu, tak ju skusi mobilizovat zajtra. Je to dvojhodinovka, kde ma odblokuje celu, tak som zvedava, dik za povzbudenie 🙂
Inak my sme boli aj na vysetreniach a hormony, spermio, UTZ v pohode vsetko, takze si hovorim, ze mozno je fakt aj v tomto zakopany pes a pomoze to otehotneniu..

malenka3
20. led 2021

@kevi1 u prvního dítěte (před ním) jsem cvičila 70 minut každý večer. Po práci. Nebyla jsem schopná cvičit 2x denně, jak by bylo optimální. Před druhým otěhotněním jsem měla jinou fyzio a říkala jí, že nejsem schopná s dítětem tomu už dát to, co prve. Tak mi říkala, že není už třeba dělat tolik opakování těch cviků, že radši kvalitně 20 minut, než nic. A ani u nás nebyl žádný jiný důvod. Já měla teda ještě jednu komplikaci, ale ta je trochu jinde. Pro mě byla před prvním těhotenstvím Mojžíšová a mobilizace poslední pokus před ivf. A díky bohu za to 🙏
Držím palce, ať to pomůže i u tebe.

kevi1
autor
20. led 2021

@malenka3 tyjo tak to si ma dost povzbudila. My sa nesnazime dlho takze IVF este nijak realne neuvazujem (teda respektive hovorim si ze ked sa dovtedy a dovtedy nepodari, tak pojdeme na umele, ale myslim ze predtym by nam aj tak robili este dalsie testy a navrhli IUI), ale priznavam, ze som dost nestastna, lebo ani antiku som nikdy nebrala, ovulka v poriadku, spermie v poriadku, sex pravidelny a aj tak sa nedari... prave ta fyzioterapeutka hovorila, ze u mna to moze byt naozaj bloknute dole a mobilizacia chrbtice, panvy a kostrce spolu s cvicenim by mohla priniest ovocie, tak som rada, ze pocujem aj nejake kladne nazory. Mne tiez hovorila ze radsej cvicit 30-40 minut poctivo ako 2 hodiny "len tak" a hlavne podla youtubu.

malenka3
20. led 2021

@kevi1 Já jsem nejdřív mojžíšovou zkoušela Podle internetu. Pak mi to ale nedalo a zaplatila jsem si kurz. A bohužel musím říct, že to správné dýchání, které je neskutečně podstatné pro tu mojžíšovou, to fakt z internetu nepochopím. Pokud máš problémy s kostrčí, tak tam klidně může být zakopaný pes.

kevi1
autor
20. led 2021

@malenka3 ja som asi mesiac po tom, co sme sa zacali snazit prave na tu kostrc spadla a musim povedat ze odvtedy ma aj sex celkom boli, tak hovorila, ze samozrejme aj to s tym suvisi. Vyhladala som to najma kvoli bolestivej MS, lebo uz mam stres ze je to endometrioza, ktoru nevidiet na gynde, ale ze je niekde v slepom creve alebo tak. Inak moja fyzio hovorila prave ze tym dychanim sa nemam stresovat az tak vela, lebo ze jak sa tym zenske stresuju, tak to cvicenie stoji za nic, takze tak, jak je mi prirodzene... asi co fyzio to nazor. Je pravda ze ta moja je mladsia generacia a hovorila ze uz sa od mojzisovky trochu odpusta, lebo vraj ona trvala na navysovani cvikov a kto ma v dnesnej dobe cas nakoniec 3 hodiny denne cvicit a vraj sa dba teraz aj na cviky na panvove dno, tak ze mi ich nabuduce ukaze. Co obdornik to iny nazor ako na vsetko 🙂 ale musim povedat ze co cvicim, tak ta kostrc je lepsia, takze urcite to svoj vyznam ma, minimalne to neuskodi ze..

te_reza
20. led 2021

Byla jsem dvakrát a dá se to přežít, když spolkneš fakt, že máš cizí prst v zádeli. Ulevilo mi to fest.

jednaholkaa
20. led 2021

@kevi1 Byla jsem. Fyzio rekl, ze cvicit nemusim k tomu, tak nevim. Bolelo to strasne, rvala jsem jak tur, vubec jsem to necekala, ale dlouho to netrvalo. Pak jsem celkem rychle otehotnela. Po porodu uz bez MS bolesti..

kevi1
autor
20. led 2021

@jednaholkaa dakujem, som zvedava, zacinam sa fakt bat.. inak ja som uz rodila a bolesti rovnake :( dufam ze s druhym to odide lebo inak neviem.. mam skor pocit ze sa to zhorsuje

jednaholkaa
21. led 2021

@kevi1 Nebo zkusit jeste cinskou medicinu, ta taky MS bolesti dost resi

kevi1
autor
21. led 2021

@jednaholkaa joo uvidime ci toto pomohlo a pomoze a inak mam prave cinsku medicinu este v zalohe 🙂 dakujem

danvitka
27. bře 2021

Ještě přidám zkušenost. Zkuste si koupit kostrční polštář. Pokud sedíte často a špatně, bude se to vracet. My máme jen dobrou zkušenost. A taky ještě existuje cvičení, ne podle Mojžíšové. Taková první pomoc. Já to vždy najdu pod názvem coccyx therapy na youtube 😉

hojda
27. bře 2021

švagrová, měla jít na operaci s kostrčí, ale našla si na to speciální rehabilitaci někde na praze 4 a tam jí to srovnali.