Ahoj, už delší dobu pozoruji silné reakce na některé cukry. Můžou to být cukry v ovoci - meruňky, hrozny. Často nějaké cukry v rádoby hrozně zdravých potravinách, tyčinkách, co se dají koupit ve zdravé výživě. Jediné, co jsem zvládla vypozorovat, že mi dělá zle čekanka, maltitol. Po sněžení potraviny obsahující jedno z toho mě do pár hodin rozbolí břicho, nafoukne se a nastupuje šílená plynatost, ale opravdu neskutečná. Máte někdo podobné problémy? Řešili jste to nějak? Je to nějaký druh alergie nebo potravinové intolerance? Ráda bych se vyhýbala všemu, co mi dělá zle, ale pořád si nejsem jistá, co vše tam vlastně patří. Nevím, jestli to někde řešit u doktora, zní to dost banálně, ale je to velmi nepříjemné.
Nesnesu čekankový sirup, nemůžu pak mezi lidi. Co vím, tak stejné problémy mají i ostatní. Stejnou paseku mi dělají i náhradní ( umělá ) sladidla. Cukr mi nevadí.
Me teda cekankovy sirup silene nadyma. A nadyma spoustu lidi,co jsem tak vycetla. Obsahuje hodne vlakniny,takze se s nim musi opatrne. Kor kdyz clovek neni zvykly. Takze si myslim,ze hodne vlakniny ti dela problem. Proto i to ovoce. Merunky me i prohani a treba hroznove vino vseobecne nadyma... A v tech zdravych tycinkach muze byt oves,ovesne vlocky. To je to same. Maji cysoky obsah vlakniny. Me to dela i vetsi mnozstvi zitneho chleba.
Čekankový sirup je založený na opravdu veliké dávce vlákniny. Nadýmá velmi často. vlastěn podobná situace je i hroznové víno: cukr a vláknina... Je možné, že ti vadí právě tahle kombinace rychlého cukru a vlákniny (vlastně v každém druhém ovoci, že). Nemyslím si, že je to alergie (imunitní reakce), ale že je to o tvém složení střevní mikroflóry. ... Ta se dá samozřejmě změnit a "vycvičit"... ale je otázka, ejstli ti to stojí za to.
Já to řešila též, až jsem kvůli ekzému syna vysadila cukry a najednou to přestalo. Mám přemnoženou kvasinku, ta se živí hlavně jednoduchými cukry. Jakmile je ze stravy vyřadím, ekzém u syna mizí (kromě tváří, ale ty reagují nejspíš na alergen) a moje plynatost také. Zkus si něco pohledat (třeba na blogu Medárek), možná je to i tvůj případ 🤔