Zdravím.
Vím, že tohle téma zde bylo probíráno již tak stokrát, ale stejně bych jej ráda otevřela ještě jednou a posbírala vaše poznatky, rady a zkušenosti.
K jádru věci. Před pár měsíci jsem šla na gynekologii s tím, že mám velmi nepravidelný cyklus (měla jsem běžnou menstruaci, ale pár dní na to jsem začala krvácet znovu), to se napravilo klasicky změnou antikoncepce. První dva měsíce, co jsem ji brala problémy sice nevymizely, ale zlepšilo se to. Ovšem před měsícem jsem dostala menstruaci a ačkoliv jsem zvyklá, že ji mám bolestivou, tak tentokrát jsem myslela že opravdu bolestí umřu. Když mi menstruace skončila, tak pár dní na to ve slabší míře přišla znovu a od té doby jsem špinila hnědý výtok asi tři týdny v kuse a k tomu mě stále neopouštěly velmi nepříjemné bolesti v podbřišku. Na gynekologii jsem tedy byla, vzal mi odběry na zánět, ten tam nebyl, jenom parametry byly prý lehounce zvýšené, tak mi dal pro jistotu atb, že uvidíme, co to udělá. V plánu je také laparoskopie kvůli endometriózy. Ale já jsem si teda něco načetla a poptala se pár lidí a endometrioza je doprovázen spoustou příznaků, které nemám pocit, že bych měla. Ano, silnou bolestí v podbřišku a při menstruaci trpím, taky je pravda, že mi začaly i nějaké potíže s trávením, jako je třeba průjem. Občas mám silné migrény, ty s tím prý taky souvisí, ale to je vše. Bolest při styku nemohu posoudit, nemám partnera.
Mou otázkou tedy je, jestli nevíte, co jiného by to mohlo z gynekologického hlediska být nebo zda se někomu prokázala endometrióza s takovým minimálním množstvím příznaků?
Děkuji moc za všechny odpovědi. 🙂
@danusena zrovna jsem videla video k teto problematice. Treba ti trosku pomuze. Je to ale fb, tak snad pustis. 😉
https://www.facebook.com/105604107740424/posts/...
Kazda to má jinak.
Ja jsem mela jediny priznak – hodne bolestivou ms. A na endometriozu se prislo, az kdyz jsem nemohla dlouho otehotnet. Sla jsem na diagnostickou laparoskopii a byla z toho operace skoro na pet hodin a endometrioza 4. stupne. Mela jsem v brise tolik srustu, ze doktor vubec nechapal, ze jsem nemela zadne jine problemy a mimo ms jsem mohla normalne fungovat.
Já jsem si odjakživa stěžovala na bolestivou menstruaci. Někdy jsem se nemohla ani pohnout a ani vstát z postele jak mě bolelo břicho a záda... Někdy jsem měla tak silnou menstruaci, že jsem utíkala měnit vložky každou půl hodinu (tampony nepoužívám, jsou mi nepříjemné a bolí mě - možná taky kvůli té endometrióze 🤔) a někdy té krve přišlo naráz tolik, že to vložka nepochytala a přetekla. Ale nikdo to nebral v potaz... Ale to, že mám endometriózu, na to mi přišli také až po dlouhé době, když se nedařilo otěhotnět.
V červnu jsem šla na laparoskopii, zprůchodnili vejcovody, odstranili endometriózu, kterou nalezli na vaječnících, vejcovodech, od ledvin na močovodech a dokonce i ve slepém střevě.
A už před měsícem, tak krátce po operaci, mi nalezli opět novou endocystu 15 mm 😞 Otěhotnět se mi zatím nepodařilo (jsem 4. cyklus po operaci)
Určitě vitamíny a pohyb. Je to dlouhý proces.