Endometrióza. Co to je?

vipeta
4. srp 2023

Zdravím. Včera mi doktor diagnostikoval endometriózu. Mám cca rok hodně silnou menstruaci, nicméně ne tolik bolestivou. Endometrióza je "jen" na vaječnících a zatím to mám "léčit" půlroční antikoncepcí bez menstruace. Řešila jste prosím některá něco podobného? Co to vůbec endometrióza je? Co mě čeká, kdyby HA nepomohla? 🤔 Je mi 37 a mám dvě děti, další neplánujeme. Jo a mám dva císaře, jestli je to důležité... Děkuji za názory 🙂

te_reza
4. srp 2023

A jak ti ji diagnostikoval? Mě ji potvrdili až během laparoskopie a zrovna ji odstranili, ale dělá se znova. Co jsem tak pochopila, tak se kusy sliznice usazují mimo dělohu, spoustu ženských nemůže otěhotnět, ale jiné příznaky nemají a pak jsou tu, jako já, co je bolí úplně všechno 😂

levandule_k
4. srp 2023

Většinou je to dost bolestivé a jak píše @te_reza jsou to kusy děložní sliznice mimo dělohu. Když se to odlučuje bolí to a způsobuje zánět v těle. Já jsem tím nikdy netrpěla. Vím, že se některé případy řeší chirurgicky, kdy se odstraňuje děložní sliznice.

Občas se na různé ženské potíže doporučují bylinky. Tak kontryhel není vhodná bylinka při endometrióze, protože podporuje nárůst děložní sliznice a to není žádoucí. Mezi vhodné bylinky patří řebříček.

lencaa11
4. srp 2023

@vipeta zde je skupinka kde vše o ní je a hodně žen ji tam řeší

vipeta
autor
4. srp 2023

@te_reza ultrazvukem na gyndě🤷 že je to krásně vidět, tečky i na vaječnících 😂

terkezz
4. srp 2023

@vipeta Taky ji mám, zjistili to po laparoskopii. Nepodařilo se tehdá odstranit vše ale otěhotněla jsem a teď se to asi vše vrátilo zpět😏 při menstruaci jsem mimo dva dny v dost velkých bolestech a o krvácení se ani nebavím.. teď jsem objednala kontryhel a ještě nějaké bylinky na podporu🙂 tak budu doufat, že to trochu pomůže a nebudu muset zase na laparoskopii nebo užívat antikoncepci. Ta mi ale moc nepomohla 😀

lencaa11
4. srp 2023

@terkezz kontryhel pro endo není dobrá kombinace jsou přímo bylinky na endo

terkezz
4. srp 2023

@lencaa11 Aha a jaké? Nejvíc mi byl právě doporučován kontryhel

lencaa11
4. srp 2023

@terkezz dej te se do této skupinky a poradí ženy které mají endo

lencaa11
4. srp 2023
betysch
4. srp 2023

Mě u endo dobře na bolesti zabírá Pupalka+vit.E .Asi to chce vyzkoušet co komu sedne.

evap1
4. srp 2023

@terkezz Kontryhel pomáhá právě narůstaní sliznice a pak je i silnější menstruace.. To na endošku určitě ne..
Mám jí také a nepomáhá nic. Když vysadím HA, cysty hned zase narostou..

vipeta
autor
4. srp 2023

@lencaa11 já tu skupinku vůbec nemůžu najít 🤷 nebyl by na ni přímo nějaký odkaz?🙏