Emetofobie - strach ze zvracení. Řešil jste někdo?

danerys
26. lis 2023

Ahoj, četla jsem tu diskuzi na toto téma ale je 5 let stara tak bych ji chtěla obnovit a zjistit jestli nekdo měl nejaky progres o který by se mohl podělit.
S touto fobii se potykam už rok. Vždy jsem mela strach ze zvraceni(mého nebo jiné osoby kolem mě) ale nikdy mě to neomezovalo. Nevím jak nebo co to začalo ale postupně se to zhoršuje. Mám takovy strach ze zvracení ze nejsem schopna ani tyden vyjít z domu kde se citim bezpečně. Snazim se řešit muj problem s psycholozkou ale nevím zda mi to pomaha. Mám strach ze by se mi to mohlo někde stat, ze by mě mohl nekdo videt. Snazim se odbourat všechny moznosti z ceho by mi mohlo byt spatne. Neustále je mi spatne od zaludku, když se někde pohybuji snazim se hledat únikové cesty, vadi mi přítomnost lidi, nejsem schopna spat s přítelem v jedné posteli, když se mi začne vyvíjet sebemenší pocit který by mohl vést ke zvracení, zacnu se bat a nemuzu pak delat nic. Snažila sem se na to jit z fyzické stránky. Byla jsem u obvodní, na ultrazvuku zaludku ale nikde mi nic nenašli. Mám z toho deprese a uzkosti protože už nevím co dal. Chybí mi život, který jsem vedla před rokem než tohle vsechno začalo.
Prosim jestli nekdo mate stejný problem nebo jste třeba přišli na řešení, napiste sem. Dekuju mockrát. 💞

elevis210
11. led 2024

@danerys Ahoj, s touto fobií se potýkám asi už 15 let, za tu dobu jsem si zažila fakt peklo, protože ten strach je fakt hroznej a ovlivňuje každej den. Za tu dobu jsem zvracela asi 2krát, protože moje tělo už asi ví, že nesmí, ve finále to zvracení nebylo tak hrozný, jak ty pocity předtím, ty jsou peklo.Dlouhou dobu mi vadilo, že zvracel i někdo jiný, vadilo mi chodit na místa, kde by mohli lidi zvracet. Od té doby, co mám dítě se tohle zlepšilo, tak nějak když zvrací, tak se o něj zvládnu postarat, ale potom přijde hrozný stres a úzkost, co když budu taky. Největší strach mám ze střevních viróz, každý den na to myslím, fakt hrůza. Neustále se nedezinfikuju, beru probiotika a snažím se dělat vše proto, abych to nechytla. Alkohol pro jistotu taky nepiju. Takže chápu, jak ti je a myslím, že jediný, co pomůže je psycholog, ale taky jsem se k němu zatím nedokopala. A taky mi pomáhá si ty situace popisovat, říkat si, že nikdy se mi to takhle nestalo, tak proč by zrovna teď mělo, že moje tělo ví, že nesmí zvracet. Držím palce!

ididsomethingbad
13. led 2024

Měla jsem to stejně. Bála jsem se tak, že jsem přestala jíst a pít, “viděla” jsem na všem bakterie. Byla jsem kvůli emetofobii čtyřikrát hospitalizovaná.
Až do dnes navštěvuji psychologa a psychiatra. Vím, že se lékům všichni snažíte bránit.. ale ony opravdu pomůžou.
Co mi ale nejvíce pomohlo byl prostě čas..
Chodila jsem na KBT, přičemž jsem si podle vzoru samotné terapie sestavila samotný plán a na něm pracovala. Otupujete si tím strach.
Nikdo by mi dnes nevěřil, kdybych jim řekla, že jsem měla stejnou emetofobii jako vy.
Začala jsem trpět bulimií. Sice jsem si nikdy zvracení nevyvolala, ale už jsem si několikrát strčila prsty do krku, abych to zkusila.
Věřte, že to bude lepší. Protože ono bude.
Kdybyste měla zájem, klidně vám můžu soukromě napsat víc.

a___1
17. led 2024

@ididsomethingbad dobrý den, též resim tuto potíž, budu rada za jakékoliv doporučení nebo radu 😊

danerys
autor
12. bře 2024

@ididsomethingbad KBT terapie tedy pomohla? také jsem nad tím premyslela ale stoji docela hodne tak nechci jen tak vyhodit peníze.

a___1
16. bře 2024

@danerys dobrý den, též se placam v teto fobii. Začala jsem chodit k psychologum. Navštívila jsem dva. Ten první mě viděl jednou a sdělil, ze už není nutné se vídat :/. U paní psycholozky jsem byla dvakrát a též mi řekla, ze mám strategie, jak uzkost ze zvracení zvládat. Ale vyléčit to asi nejde. Je důležité si říct, ze naše tělo je jedna součást, mám pocit, ze mám zvlášť hlavu - myšlenky a zbytek těla je muj nepřítel. V tu chvíli se zastavím a říkám si, že mě tělo je úžasné, inteligentní a chrání mě jak to jen lze. Netrestá mě. Netrestam sama sebe. A pak v duchu svy tělo obejmu. Zní to šílene, ale pomáhá to.
Pak beru homeopatika, ta mi též funguji. Po poradě s homeopatkou - khalium phosphoricum 5- schusslerovy soli a Arsenicum album 15ch. Tyto mám já a homeopat by pomohl přímo pro vás sestavit kůru.
No a občas jsou dny, kdy mám pocit, ze se zblázním. Kdy někdo v okolí má střevní chřipku. To odmítám okamžitě jist, mám ihned křeče v břiše a průjem ze stresu. 🙂 den až tři, než se srovnam - vlastně si tak navodím střevní chřipku fyzicky. Zajimave, že nelze ovládat jak zareagují střeva, játra nebo srdce, ale spustit si průjem lze :D
Mám strach mít děti, prave kvůli strachu ze zvracení v těhotenství a pak i u nich.
Držím všem moc palce, je to velmi dlouhá cesta ❤️

ididsomethingbad
16. bře 2024

Byla jsem úplně jako vy vśichni. A jsem lepší, jde to zlepšit. Všichni se můžete zlepšit.
Strach nás skutečně asi nikdy neopustí, ale bude už únosný. Je strašně důležité přestat uhýbat strachu, a začít se mu stavět.
V tom vám může pomoct medikace u psychiatra. Chápu, to je asi hrozné slyšet. "A co vedlejší účinky?". Ale co vedlejší účinky Paracetamolu, kapek na kašel a nebo obyčejného zeleného čaje? Takhle se nedá uvažovat..
KBt je vlastě celá stavěná na tom, jak se postupně vystavujete starchu a pomalu si ho dávkujete. Celé je to vlasteň ale na vás, protože dostáváte "úkoly", které musíte plnit. Chodila jsem na terapie osobně, ale něco podobného si můžete vytvořit i u sebe v telefonu, nebo si udělat složku, obálku, deník, cokoliv - KBT, které jsem si vytvořila já, popíšu v následujícím příspěvku.
Chce to čas, protože čas toho zhojí spoustu.
Možná vám pomůže trocha racionalizace. Zodpovězte si pro sebe několik otázek;
Pokud nebudete jíst, vaše tělo nebude silnější pro to bojovat s případnou střevní chřipkou.
Kolikrát za život průměrný člověk zvrací?; Vypočítejte si příklad pravděpodobnosti, že budete zvracet právě dnes.
Samotné zvracení netrvá déle než 30 vteřin.
A vymyslete si další úvahy, jak racionálně přemýšlet nad strachem.

ididsomethingbad
16. bře 2024

Vytvořila jsem si v poznámkách v telefonu složku, kde jsem měla několik podsložek, které byly seřazeny číselně od 1 od nejsnadnějších až po těžší levely.
Každý má jiný cíl, někdo si stanoví třeba nějaký konkrétní, např. Dát si v restauraci rare steak, nebo nevzít si do autobusu Kinedryl, pohlídat miminko apod. Každý si levely vymýšlí sám, podle toho, jak moc se na to cítí, jak moc je odhodlaný.
U každého levelu máte >několik< úkolů či výzev, které máte překonat. Sami si je zvolíte.
V každém levelu si pohráváte se strachem, který jste si připravili.
Např:

ididsomethingbad
16. bře 2024

1. Obyčejné předměty, které si já spojuji se zvracením F (foto)
2. Dopravní prostředky, kde lidi mohou zvracet F
3. Místa, kde lidi mohou zvracet F
4. Obyčejné předměty, které si ostatní spojí se zvracením F
5. Lidé, kteří by mohli zvracet F
6. Nemocní lidé F
7. Kreslené postavičky zvrací F
8. Vylité jídlo F
9. Skloňujte slovo zvracet a jeho synonyma, skládejte věty.
10. Plivající člověk F
11. Plivající člověk V (video)
12. Člověk plive vodu V
13. Čtěte příběhy o zvracení
14. Vymýšlejte vlastní příběhy
15. Člověk plive nerozkousané jídlo V
16. Člověk plive rozkousalé jídlo V
17. Zvíře zvrací V
18. Miminko ublinkává mléko V
19. Zkuste si sami zahrát, že "vyzvracíte" vodu
20. Atd...
21.
22.

a___1
Autor odpověď smazal
Zobraz
danerys
autor
19. bře 2024

@ididsomethingbad to je zajímavé, jak dlouho Vám trvalo si tím vsim projit? byla jsem na první kbt terapii a byla jen informační a povidaci tak snad až prijdu prostí mesic znova tak začneme na něčem pracovat, nevím co od toho cekat vůbec .

danerys
autor
19. bře 2024

@ididsomethingbad pomáhám si teď jen neurolem ale je pravda ze se chci praskum vyhnout. zkoušela sem a nebylo mi dobre od zaludku tak se k nim mám strach vrátit prave nebo se zatočit do kruhu zkoušet a bud to vyjde a nebo za mesic další prasky