Holky je tady někdo, kdo má fobii ze zvracení? Jak jí zvládáte? V říjnu jsem zvracela po asi 10 letech, strach ze zvracení jsem měla vždycky ale mám pocit, že teď se to ještě prohloubilo.. Už to došlo do takové fáze, že se občas nemůžu ani najíst, bolí mě žaludek a je mi často až na zvracení. Pak se začnu klepat a je mi prostě zle. Beru léky na ten žaludek a přemýšlím, že půjdu znovu k doktorce aby mě poslala na nějaké vyšetření ( alespoň Sono břicha)
Je tady někdo, kdo touhle "nemocí" taky trpí? Už mám pocit, že si všechno, to co jsem napsala vždycky vsugeruju a ono to tak potom je. Chlap už mě musí mít asi plný zuby protože kvůli bolesti žaludku, neudělám doma téměř nic..
@radullah
@zetpee Holky, a to máte panický strach, že budete zvracet jenom vy nebo vám vadí i být v blízkosti / vidět někoho zvracet? Já, když zvracím tak mně to až tak moc nevadí, samozřejmě, že mi to není nijak příjemné, ale zvládám to. Zato už od mala mám panickou hrůzu vidět někoho zvracet. To je taky chuťovka. Dost mě to narušuje život. Nerada chodím na akce, kde se pije alkohol, na dovolených nejezdím na lodi, v televizi, když někdo zvrací nebo se k tomu schyluje, hned zavírám oči. Myslím si, že jediný lék na tuhle ,, nemoc ,, je návštěva psychologa. Možná ten by to úplně dokázal odbourat. Přiznám se, že mně se osobně do toho moc nechce.
Mám syna s tímto problémem a je to někdy docela psycho. Hlavně, když ve školce propukne něco střevního a začne se o zvracení mluvit a tím pádem si i syn uvědomí, že by se to mohlo stát i jemu.....Ovšem rada tak nějak není žádná.
Mam uplne to stejne...od mala...delam presne to co vy...snazim se delat vse tak..aby mi nebylo blbe...kdyz je mi tak nejak divne..dam si panaka rumu..ten mi pomaha..a pak se vyhybam vsemu..kde bych mohla chytit strevni virozu..myslim ze nikdo nema rad zvraceni...jsem ani nevedela..ze sa tato fobie nejak jmenuje...ani se s tim moc nesveruji...ale docela mi to vadi...rada bych..abych to brala vice v pohode..takze pokud ma nekdo nejaku radu..sem s ni....jinak ja uz na terapii chodim..ale ke koucce..psycholgum uplne moc neduveruji...
@lentilka2013 Ano i tohle bohužel do emetofobie patří. Bydlíme s tchýní a ta zvrací pravidelně co půl roku, u ní už jsem si na ty zvuky zvykla ( Tak nějak) ale jinak, nemůžu vidět ani zvratky na ulici ve městě. O psychologovi jsem taky uvažovala, jako malá jsem chodila k psychiatrovi. Přijdu si úplně k ničemu. Pořád jen fňukám že je mi špatně..
@zetpee tohle přesně a spolehlivě řeší psycholog - kognitivně behaviorální terapie - osobní zkušenost , sice s něčím jiným , ale ten princip stále stejný - naučí tě to pracovat se svojí myslí, to,co si říct, když strach přijde.....jiná cesta není a upřímně - proč se trápit, když řešení existuje. Všechno je to v hlavě. Psychika dokáže neuvěřitelný věci, kdybych to nezažila, neuvěřím.
Nadechni se, najdi dobrého psychologa, nech si pomoci. Není to nic, co by se nedalo zvládnout. Ale když budeš otálet, obrátí se to proti tobě - tělo se ohlásí v závislosti na psychice.
Stojí to peníze, doporučuji soukromého psychologa, který se na KBT specializuje. Ale - lepší utratit za svoje zdraví, než za dovolenou.
Drřím palce.
@berenika39 Ano, je to v hlavě. Celé dny, dokonce i venku, prostě pořád na to myslím. Bojím se i najíst aby mi nebylo špatně a náhodou nezvracela. Jím jen proto, že je mi pak ještě hůř. Bolí mě jen trošku břicho a mě už v hlavě bliká kontrolka HLAVNĚ NEZVRACET!!! Přijdu si jako blázen :(
Strach ze zvraceni mam taky, ale nikdy by me nenapadlo, ze existuje nejaka Emetofobie. Kdyz jsem byla dite tak jsem zvracela napr.v autobuse. To se jeste dalo zvladnout, ale cim jsem strasi tim je to semnou horsi. Driv kdyz jsme hodne chodili parit a tim padem se i hodne pilo tak ja nemela bolehlav, ale vzdycky mi bylo spatne. Celej den jsem to v sobe drzela (i kdyz jsem vedela, ze by se mi udelalo dobre), hlavne nezvracet. Jakmile je mi spatne tak to proste v sobe drzim klidne celej den. Kdyz uz nabiram tak bezim na zachod, to uz nejde udrzet. Letos jsem mela poprve strevni chripku. Konecna. Myslela jsem, ze umru. Ze to slo spodkem mi nevadilo, ale horejskem? No asi vis jak mi bylo. Do toho jsem se musela starat o sedmimesicni mimco, takze neexistovalo, ze bych si sla lehnout. Prezila jsem a uz to nikdy nechci 😀 jakmile vidim nebo slysim nekoho zvracet tak nabiram taky. Ufff. Ja si celou dobu myslela, ze to je uplne normalni, ze kazdej to nesnasi. Jako ziju s tim normalne, v tehu mi nastesti spatne nebylo a kdyz neberu tu strevni chripku tak jsem zvracela naposled pred 3-4 lety kdyz jsem se rychle opila a byla uplne mimo. V opilosti mi to zvraceni tak moc nevadi, min to vnimam. Ale byl to hnusny zazitek od te doby jsem prestala pit alkohol. Pak jsem zacala trosku a ted si dam, ale uz jsem se takhle hodne neopila 😀
@zetpee zkus toho psychologa...me nic jineho nezbyva..neb muj syn to bohuzel prevzal ode mne..takze ti reknu..ze jednou si ze skoly pribesl strevni chripku..twnkrat byl v pohode...ale posledni 3 mesice..kdy na Velikonoce se jeden chlapecek pozvracel..byli jsme na horach...tak kazdy rano plac..ze nepujde do skoly..protoze tam neco chyti a pozvraci se..takze ted jsme uz na dovolene a po navratu me ceka terapie a mozna i syna...3 mesice jsme uz psychicky v pr.....protoze sama to dokazu zvladat..ale nedokazu pomoci synovi...nejde to vysvetlit..je to proste strach se kterym se musime naucit pracovat a zvladat ho..nesmi nas prevalcovat..ponaha mi hlavne se zamerit na neco jineho...take si pripadam jako blazen.. a dekuji ti..ze jsi otevrela tohle tema...
Ahoja, jen jsem chtela napsat, ze to, ze vam vadi videt nekoho zvracet, pripadne uz vas jeho hotove dilo taky kope, je uplne normalni. Je to evolucne podmineno. Zvraceni drive znamenalo nejcasteji otravu z jidla, a protoze jedla cela tlupa/skupina to same, slo o velky problem, mohli zemrit. Takze kdyz zacal jeden, dal vlastne svou nevolnosti ostatnim informaci o tom, ze hrozi nejake nebezpeci. A ti ostatni na to podvedome zareagovali tak, ze si taky zacali cistit zaludek. Nedalo a ani dnes se to neda prilis ovladat vuli, je to obrana organismu.
Ano, když nic nezabere a prostě se pozvracim, tak v tu chvíli si řeknu, vždyť to není tak zlé jsou i horší věci ale.. Bojím se zvracet sama, minule jsem kvůli tomu vzbudila přítele 😂
@lentilka2013 já mám strach z toho, že budu zvracet já. Vždycky jsem si říkala, jak se probůh jednou postarám o dítě, když mu bude zle. Ale u dcerky je to jiné, tam moji fobii převáží strach o dítě. Samozřejmě mi není příjemné to vidět/slyšet/cítit, ale to asi každému.
Jinak jak píše @zetpee , když už se to stane, taky si řeknu, že to zase není tak strašný, ta představivost je asi nejhorší
@radullah mam to take tak....u deti musim fungovat...se sebou mam vetsi problem..a kdyz uz se pozvracim..tak si reknu ze jsem to zvladla..a ze to neni tak strasne..ale ty chvile predtim jsou silene...
Tahle fobie je opravdu hnusná. Nemůžu zvracejiciho ani vidět a ani slyšet. Okamžitě se začnu trast a srdce mi bije tak že mám pocit že mi vyskočí z hrudi. Mám pocit že musím někam utéct...jsem jak blázen...zacpavam si uši a v tu chvíli je mi jedno co si o mě ostatní myslí. Prostě panika a myslím jen na to jak se co nejrychleji dostat do "bezpečí" . Kdyz byl syn malý a bylo mu zle tak spal s manželem v ložnici a já v dětském pokoji. Prostě jsem tohle nezvládla. Kdo tohle nezaziva tak to nepochopí.
Ahoj holky Emetofobii trpím už asi 10 let. Ze začátku jsem na to byla tak špatně, že jsem nemohla nikam chodit jíst a pomalu ani pít. Když jsme měla být nemocná byla to pro mě noční můra byla jsem na tom tak špatně, že mi vadilo i slovo zvracet nemohla jsem ho vyslovit ani slyšet jinak jsem se hned začala klepat, brečet a podobně. Vadili mi skvrny na chodníku ( protože co když je to od zvratek) Myslím si že kdo tohle má ví o čem mluvím udělá Vám to ze života totální peklo. Každopádně jsem začala chodit k psycholožce, která mi hodně pomohla ! Pořád nejsem vyléčená, ale můžu říct, že jsem se na 80% vyléčila. Kdyby jste některá chtěla vědět, jak ať to tu nevypisuji zbytečně klidně mi sem napište ráda Vám poradím a jsem si jistá, že Vám to pomůže jako mě, protože vím že je hodně těžký s tím žít. Všichni si myslí, že je to omezeno jen na zvracení, ale bohužel ovlivňuje Vám to každý den. 🙂)
Ahoj holky koukám že toto téma je tu celkem aktuální. Tak třeba se někdo ještě přidá 😊 emetofobii trpím už několik let! Zkoušela jsem asi dva psychology, ale nevydržela jsem a skončila. Projevy mám úplně stejně jak píšete vy všechny 😥 sama jsem asi 15 let nezvracela. Ale není den, kdy nemyslím na zvracení. Strašně moc mě ten strach omezuje v životě. Chodím mezi lidi, i jim v restauracích, ale vybírám si jídla, po kterých vím že mi nebude špatně, na ulicích seduju kde jakou šavlí a když nějakou spatříme, tak si ji můj mozek zapamatuje. Když mi v okolí někdo řekne že mu je blbě hned panikařim že bude zvracet a nebo že to chytnu taky, úplnou hrůzu mám ze střevních viróz, alkohol nepiju, protože co kdyby náhodou, když má jít přítel někam pít, tak z toho mám strach jen když mi o tom řekne a pak se výptávám kolik toho vypil a co snědl 😥 jsou chvíle kdy se tomu dokážu smat, ale když
Přijde menši bolení břicha, nevolnost tak hned myslím na to hlavně nezvracet! 🙏 Mám dokonce roční dcerku a druhé mimi na cestě nevolno mi sice bylo ale obešlo se to bez zvracení, asi i tělo vědělo, že prostě zvracet nebude. Vím že jednou to přijde, viróza, buď u mě, u dcery nebo přítele a já vůbec nebudu schopna reagovat. Už jsem se o tom přesvědčila před dvěma lety, kdy virozu mel přítel a já na dva dny odjela 🙏😥 nevím jak z toho ven 😥😥🙏 pomoc!
@veronika7238 prosiiiim jak Vám to pomohlo? Znovu uvažuji o nějaké terapii 🙏
@veronika7238 Urcite zajima!Co vam prosim pomohlo?
@bauskka jsem na tom uplne stejne...kdyz neco chytnou deti...tak se vzchopim a funguju...musim...ale jak je neco me..tak krize...take se mi tyto myslenky stale vkradaji do hlavy...hlavne v zimnim a jarnim obdobi....kdy jsou vselijake virozy. Jsem take tehotna...nezvracela jsem v tehotenstvi nikdy..ale...obtezuje mi to zivot
Holky je to docela jednoduchý , ale potřeba to dodržovat mě to pomohlo asi za měsíc až 2 ze začátku jsem si říkala, že je to hrozná blbost, že tohle nemůže fungovat, ale najednou z ničeho nic jsem zjistila, že už se nebojím věci, kterých jsem se předtím bála. Jak říkám úplně vyléčená nejsem pořád se bojím přímo zvracení a vidět někoho, ale je fakt že už se mi to stalo, že jsem někoho viděla a zvládla jsem to s přehledem. Postup je takový . Vytvořte si tabulku ( zasílám foto)
1. Napsat si situaci, které se bojíte ať už je to jídlo nebo cesta autobusem prostě cokoli !
2.Pocity - jak Vám v tu chvíli je
3. Emoce - skoro stejné jak pocity, ale já tam vlastně psala jen strach a panika
4. odpověď - ( a to je nejdůležitější ) sama v sobě si odpovědět stylem, který vás uklidní ( třeba bojím se jet autobusem protože se bojím že se tam někdo pozvrací - odpověď vždycky jsem autobusem normálně jezdila nikdy se mi to nestalo a když jo, tak prostě vystoupím nebo vidím na ulici flek určitě se tam někdo pozvracel - odpověď ne nikdo se tu nepozvracel je to normální skvrna třeba od pití a takhle si odpovídat vzpomenout si na jak to bylo když jste touhle fobií netrpěli. Doufám že Vám to pomůže opravu je potřeba to dělat KAŽDÝ DEN A ZAPISOVAT KAŽDOU SITUACI, KTERÁ VÁS NĚJAK TÍMHLE OVLIVŇUJE. 🙂 🙂
Sorry, že ta tabulka je tak hnusná :D dělala jsem to narychlo v práci :D
Ahoj, tak co holky zkoušíte tabulku ?
Já ji ještě nezkusila...ale dcera (2,5) dostala nějaký rotaviry a teda to byla moje osobní zkouška. Problindila mi nocelou noc a část dne s 30 minutovými intervaly. Chytlo ji to uprostřed noci a tak mi to hodila i na hlavu...no vy mě tu jistě pochopíte. Chytl mě hysterák, manžel doma zrovna nebyl, celá rozklepaná jsem to zvládla uklidit, umýt dceru, umýt sebe a pak s ní sedět na gauci a chytat do kyblíku. Navíc jsem se tak děsně bála, že to chytnu, že jsem okamžitě přestala jíst, abych jakože neměla co zvracet, kdyby to na mě přišlo taky. Nacpala jsem se probiotikama a nechytla to, díky bohu. Ale tak jsem se šprajcla, že jsem začala zase jíst normálně až teď, zhubla jsem asi 8kg. Dcela za dva dny úplně pohodička :D Tak jsem na sebe ovšem pyšná, jak jsem se o ní zvládla postarat a že jsem to prostě dala. Uff
Ahoj, také trpím strachem ze zvracení , začalo to asi před 2-3 roky když jsem mela střevní chripku/virozu , bylo mi 11-12? zvracení jsem v autě cestou z hor , nevim proč me to potom tak vzalo , ale kdykoliv mi bylo nějak víc vedro/zima než obvykle nebo jsem měla jit ven/jet tím autem/nosit ten svetr (který jsem znečištila) /jist klobasu (poslední jídlo před zvracením) chytla jsem záchvat paniky (stočila jsem se do klubíčka,brečela jsem,třásla se a srdce mi málem vyskakovalo z hrudi) nejvíce mi pomohlo uklidnění od dospělého a potom už psycholog ... asi před 3 týdny jsme jeli od kamarádů a me bylo vedro takže jsem zápal klimatizaci , jenže to mi pak byla zima takže to už mi bylo divné a začal jsem panikarit, po příjezdu domu jsem okamžitě vybehla nahoru do pokoje tam se schoulila do klubíčka a brecela atd.. potom jsem se sla napít , tam se me mama zeptala co mi je tak jsem ji to povypravela a ona me uklidnila <3 od te doby nic , ale stejně se bojím , ze se to vrátí ... někdo podobné zkušenosti ?
@veronika7238 mám to trošku jinak😕 vždy když jsem ve škole tak se mi třeba udělá trošku blbě a hned myslím na to že se pozvracím a mám to tak každej den. Když chodím do školy tak si každej den říkám aby mi bylo dobře a hrozně se stresuju. Když jdu spát tak už mám s toho depky. Snažila jsem se najít nějaký články na internetu jak ovládnout strach ale vůbec nic nepomohlo🤷🏼♀️ Už to mám asi 3roky ale začalo se to horšit před měsícem,takže bych byla ráda za rádu❤️
@svetilkova201 ahoj, jsem na tom úplně stejně. Už mám dokonce problém i do ty školy chodit. Taky nic moc nevím co s tím 😳 Už jenom z pomyšlení na to mi je zle. Taky bych ocenila nějakou radu
Holky mě bude 30 a též trpím emeto už xlet 🤐
Ahoj, já jsem na tom podobně. Nikdy jsem se kvůli tomuhle strachu neopila tak, že by mi bylo špatně. Děsím se žaludečních viróz, když v okolí propuknou, raději nechodím ani ven, všechno desinfikuju...i vzduch :D Teď jsem zvracela po 11 letech kvůli těhotenství, bylo to hrozný, hysterák, třesavka, brečela jsem...
Bojuju s tím tak, že se snažím vyhýbat všemu, z čeho by mi mohlo být blbě. Taky jsem si pořídila fajn bylinkové kapičky od Dědka kořenáře, jmenují se "neblbě", občas zobnu renie, nebo si dám malý pivo..všechno mi zabírá. Ale netrpím teda bolestmi žaludku, říkám si, že moje tělo asi ví, že nesmí :D