Ahoj,
měla tady některá z vás někdy ekzém na obou dlaních a prstech, který se objevoval pořád dokola?
Mám tak na polovině dlaně a na prstech u obou rukou vyrážku, která je suchá, spíš nesvědí, výjmečně se trochu loupe a praská - ale to spíš ne.
Prostě jsou ty místa zarudlé a velmi suché. Jo a taky se objevují miniaturní pupínky.
Jediné co na to vždy zabere je triamcinolom. Mazala jsem to kdysi tak 4-7 dnů, vždy před spaním, protože se to strašně dlouho vsakuje. A pak to zmizne.
Jenže problém je, že za nějakou dobu je to zpátky! A pořád dokola, a můžu mazat znova a znova.
Možná by to chtělo nějakou léčbu zevnitř, něco protizánětlivého, nevím. Ale nějak ztrácím naději, že se toho zbavím nafurt. Teď mažu přes den indulonou a teď začnu asi na noc zase ten triamcinolom.
Na kožní asi nemá cenu chodit, tam předepíší maximálně tak mast, ne? A tu mám, co zabírá..
Ale nevím co změnit aby ten ekzém zmizel na furt a já měla klid.
Ještě mě napadlo - nemůže to být tím, že fakt cpu kraviny? :D Ano přiznávám, sladká pití a sladkosti jsou u mě furt (taky podle toho vypadám) . Tak mě ještě napadl ten vysoký obsah cukru. Ale jinak fakt nevím...
Máte některá zkušenost?
Prsty, dlane ne. Rozsirujici se sucha loupava loziska, popraskana do ziveho nebo svedive vodou nabrane male pupinky. Ty mivam i na nohou. Kdysi jsme to s kozni uzavrely jako citlivost na cistici prostredky, desinfekci na povrchy nebo kosmetiku. Posledni dobou ale mam pocit, ze to moc nekoresponduje, i kdyz pravdou je, ze ndyz se dotknu Sava nebo Domestosu, tak to mam zarucene. Ani nevim, co jsem na to mela, protoze se to podle me hojilo stejne blbe s tim jako bez toho. Osobne ty popraskana mista mazu Avirilem. Prijde mi, ze je to zvlacnuje lip nez krem, ale to muze byt jen pocit. Pupinky si stejne vzdycky rozskrabu a pak je to zas suche, takze ty neresim nijak...
Já jsem na ruce trpěla celé dospívání, veškeré procedury, zábaly, masti s kortikoidy jsem znala. A co pomohlo? To, že jsem z toho vyrostla, tělo se dostalo do pohody po těch složitých letech dospívání, úplně to zmizelo samo. Kolikrát já se v noci budila a drápala si ruce až do krve, jak to svědilo... Myslím si, že to bude hlavně vnitřní nepohoda. Dcera měla podobný problém, ale pod koleny, jezdívala jsem s ní na kožní, ale nakonec pomohlo "naprogramování" hlavy. Přestala to řešit s tím, že jsem jí řekla, že to určitě odejde samo. A odešlo, ale nepředstavuj si, že to bylo úplně hned.
@knuffel obávám se, že kontaktní dermartitida není tak jednoduchá, je to věší problém, než běžný ekzém.... Jak už jsem psala, je to hodně o psychické pohodě, ale není to jenom to jediné....
Me se dela na kloubech, nejdriv svedi, pak pupinky, pupinky zmizi a objevi se velmi sucha pokozka, posledni stupen je popraskani kuze az do krve, obvykle mazu jen linolou nebo necim podobnym, ja to mam jako reakci na caste pouzivani mydla, saponatu na nadobi a dezinfekce - jako zachranou brzdu mam taky mazani kortikosteroidy, ale zatim jsem nevyuzila, uplne me staci ze je musim inhalovat kvuli astmatu, nemusim se tim jeste matlat
@misel027 Mně se objevil ekzém na rukách v těhotenství. Jako malá jsem měla atopický ekzém, který v dětství zmizel a objevilo se mi to znovu na rukách, když jsem čekala dceru. Žádné krémy, masti nezabíraly, stravovala jsem se dobře, je pravda, že jsem byla často ve stresu - to mi moc nepomáhalo. Ale už jsem šílela z toho svědění, v noci jsem nemohla spát, musela jsem spát v rukavicích abych si to nerozdrapala do krve. Vadilo mi mytí nádobí, loupání brambor - vše to dráždilo, musela jsem být téměř denně v rukavicich i doma přes den 🙈 jediné co mi nakonec zabralo byla mastička Locoid. Jsou to sice kortikoidy, ale v hodně malé míře. Může se i v těhotenství. Stačilo jednou či dvakrát potřít a ekzém byl fuč. Udržuju to častým zvlhčovanim rukou, aby nebyly suché, mažu indulonou. Ale v nejhorších chvílich mě vážně zachránila ta mastička. Je tedy bohužel na předpis, ale bez doplatku ;) přeji ať se podaří s ekzémem zatočit!
Jsem na tom úplně stejně, k tomu mám eksem okolo očí,.pravděpodobně reakce na kovové brýle... Po druhym porodu se mi to strašné zhoršilo... V nejhorší fázi použijí kortikoidy, jinak ruce mazu krémem od Mixy, celkem mi vyhovuje, nebo krém na ruce od Eucerin... Zhoršuje to i počasí, změny, chlad... Štve mi to, deformuje mi to nehty...
Doporučuji na Facebooku skupinu svět non toxic - zaměřují se na zdravý životní styl a většina se tam dostane právě přes ekzém. Jinak kortikoidy jsou hormony, svinstvo, zaberou na chvíli, stejně jako nějaká dražší bylinná mast, navíc si tělo rádo zvyká..
Za mne body k zamyšlení - co používáš za prostředky na úklid, kosmetiku, v čem pereš, jak se stravuješ (to jsou prvky z kontaktního prostředí), máš alergie nebo intolerance, kdy bylo těhotenství a porod (v těle se bouří hormony), nosíš prstýnky a z jakého materiálu, jsi v kontaktu s antibakteriálním gelem a dezinfekcí, nepoužíváš častěji gumové rukavice?
A rozhodně omez cukry, to je pro ekzém zlo.. Doporučuju užívat kvalitní probiotika - třeba Gut Pro.
nez triamcionol jako kortikoid bych zkusila mast z travy... kazdopadne hledat pricinu ( jak psali holky uz vyse) a neresit jen nasledky kortikoidami ...
Myslim, že se ho jentak nezbavís.. taky mám a mám za to, že to prostě nejde. Jsou období klidnější a horší, krátkodobě to nedokážu vypozorovat, dlouhodobě to u mě jsou hormonální změny. Po dospívání se mi ta hrůza dětských let a puberty výrazně zlepšila, od těhotenství zase blbý. Kortikoidy mi také jako jediné skutečně pomuzou,
V akutní fázi teda(omlouvám se, odeslalo se mi rozepsané). Ale rada zní mazat třeba tím triamcinolinem několik dní intenzivně, několikrát denně, a pak už jen promazavat. Určitě ne promazavat kortikoidy pravidelně a dlouho.
@misel027 s největší pravděpodobností se jedná o kontaktní dermatitidu. Buď ráda, že már verzi, kdy to nesvědí.... Triamcilon jsou kortikoidy a cesta do pekel. To za mne použít fakt jenom v případě, když už to nemůžeš vydržet, máš to rozpraskané do krve a pod. Cukr a strava za toto fakt nemůžou. Za mne jsou dva důvody, ten první je psychická pohoda, jakmile to není úplně ono, je to horší a ten druhý je kontakt s alergeny. Problém bývá příprava jídla, hlavně brambory, rajče, maso a spoustu dalšího, každému vadí maličko něco jiného, pak všechny čistící prostředky, i "blbé" vytahování prádla z pračky hodně vadí, základ je si mýt minimálně ruce, vždy bez jídla, nepoužívat jar, když to jde tak rukavice a ideální je moře a nic nedělání, to jsou ruce pak jako nové. Na většinu krému na ruce taky pozor, spíše to zhoršují.