Ahoj, od zacatku tehu me trapi neustale se objevujici ekzem na rukach, vzdy zacne jako male puchyrky, svedi jak das a pak vetsinou zmizel. chvili klid a pak nanovo. po porodu to chvili bylo stejne a ted cca mesic se mi udelal, rozlezl, slil a nechce zmizet. na koznim mi uz v tehu rekla jen promazavat, ale nefunguje to. napada vas co s tim?
mě na promaštění pomohlo bambucké máslo a změna přípravků na mytí nádobí pokud nemáte myčku - u mě to hodně zhoršoval jar na nádobí, který mi ruce vysušoval, v zimě jsem to mívala rozpraskané do krve, tak případně zvažte i tohle a vyměňte ho za přípravky šetrnější k pokožce 🙂
Pohlídat si jestli tě nedráždí nějaké potraviny, mořské plody, čokoláda, mléko, exotické koření.
Na ekzém je super lopuchová mast od Dr. Popov. (koupíš v běžné lékárně).
Prověřit jídelníček (nedráždí něco? citrusy, rajčata, příliš sladkého podporuje kvasinkou atd.), změnit prací a čistící prostředky na non toxic, stejně tak kosmetiku, to pomohlo mým dětem a stejně se při velkém stresu sem tam flíček vyrazí. Pak dokud je ložisko červené, vysušuje mě zinkovou mastí (my používáme weledu proti opruzeninam), fajn je i omývání řapíkem, svědění zklidní i obklad z jablečného octa, když už nerudne a je to jen suchá kůže, promašťujeme bambuckým máslem nebo jiným olejem, který člověku vyhovuje (pozor, oleje vždy na vlhkou kůži).
Tohle se mi začalo dělat před lety, hlavně v zimě. Vypozorovala jsem, že se to zhoršuje, když používám běžný jar a mýdlo, takže kupuju jen určité značky. Ale! V souvislosti s tou zimou... Může to být ještě chladová alergie, což jsem si vyzkoušela teď na podzim... Při vyšší vlhkosti a chladu / mrazu, mám ruce úplně rozpraskané. Seplo mi to právě před Vánoci, když jsem myla okna venku, byla dost kosa, jak jsem se máchala v tý vodě, tak do druhého dne, jsem se z úplně čistých rukou dostala do stavu, který máte na fotce. Krémy mi nikdy nijak zvlášť nepomohly. To spíš rukavice.
Mě se teda ekzém na ruce pravidelně dělá v zimě, loni jsem poprvé vyzkoušela krém na ruce Bioderma atoderm a hodně pomohlo, letos mažu preventivně a zatím teda bez ekzému
Měla jsem úplně to stejné, poprvé se objevil ekzém po druhém těhotenství a vždy přes zimu. Doporučuji nepoužívat jar a běžná tekutá mýdla.
A promazávat. Letos mám první zimu bez svědivého ekzému. 👍Napište mi SZ, dám Vám odkaz na konkrétní výrobky.
Jo taky to mám, mě to dela zima a některé přípravky na úklid, třeba jar, dezinfekce apod. Takže z venku si ruce musím promazavat, nosit rukavice a doma se vyhýbat tem chemiim, nevytiram, mám akorat parní mop ze si nemacim ruce, na nádobí mycku apod. Taky musím vybírat mýdlo na ruce, aby bylo šetrné, žádné parfemace, proste co nejmíň chemie.
mě to dělalo mydlo na ruce
Jsem atopik a na tohle mi pomáhá jedině cicaplast od la Roche posay. Preventivně pak po každém namočení mazat od stejné značky krémem Lipikar Xerand