Dysplazie čéšky, dle Wiberga 3.-4. stupeň

vojato
8. čer 2016

Ahojte, ráda bych našla někoho do toto má. Já mám displazii obou čéšek, dle wiberga 3 až 4 stupeň. Úrazů jsem s tím měla několik. Pokaždé česká vyklouzla z jamky a poranila vazy. Byla mi doporučena plastika, kterou jsem odkládala s tím, že to třeba přejde. No, nepreslo, úrazy se mi stávají pořád, třeba jen trochu zakopnu a je vymalováno. Byla jste s tím některá na operaci a pomohla vám? Už si opravdu dávám pozor na každý krok. Je mi 26 a do budoucna to moc vesele nevidím 😔

bustedka
8. čer 2016

Ahoj, no těžko radit. Každý stav bude asi individuální a každý doktor bude mít taky jiný názor. Já mám taktéž displazii, stupeň nevím, vyhazovací kolena prostě, rozdvojené čéšky, nárusky a ta čéška je posunuta o pár cm jinam, než by měla být, takže ty vazy tak lehce přeskakují jak se jim zachce. Ale ačkoliv se mi vyhodí koleno, hned se dá do původní polohy, jen při tom zraní ty vazy. Takže nevím, jestli jsem na tom podobně.
Přiznám se, že od 18ti už nikam nechodím, ale celou pubertu jsem docházela na ortopedii. Jeden doktor mi řekl, ať sportuju co nejvíc, tak mi kvůli tomu vymizela chrupavka, druhý že musím na operaci, jinak skončím na vozíku a třetí mi operaci nedoporučil, protože když je tělo zvyklé na nějaký stav, je možné, že se stav změní pomalu zase nazpátek - navíc zásah do kolene, který nikdy není příjemný.
Já si zvykla na chronickou bolest, nenosím podpatky, nesportuju, chodím opatrně, když je špatné počasí schody jsou utrpení,..asi to sama znáš, ale na operaci bych asi nešla :/ Kolena mě bolí jen teď víc, když mám 20kg navrch v těhu, ale jinak už jsem si zvykla na omezení.

vojato
autor
8. čer 2016

Jee, konečně někdo!!! No já se na ortopedii vyskytla vždy jen při úraze, což se mi stalo celkem 5x a pokaždé bolest příšerná! Sport mi na to moc nepomohl. Kolena si setrim co to jde, ale ten strach z dalšího úrazu mě szira. Pokaždé to přišlo nečekaně. Čéška se mi vždy také vrátila sama zpět, přišla jsem na to, že když nohu okamžitě propnu vrátí se to zpět. Takže ještě během pádu stiham mohu napnout a je to ok. Asi zkusím tu plastiku, takhle si fakt možná dřív vymelu chrupavku. Jinak teda mě kolena až tak neboli, ohebný je celkem mám. Při chůzi v horách to Teda cítím dost, ale to asi každý... kolik je ti roku? 😉

vojato
autor
8. čer 2016

Jinak teda ještě jak píšeš, také jsem si zvykla na omezeni-zadne brusle,lyze,sport s vypadama. Také bych to neřešila, kdyby těch úrazu nebylo tolik a tak bolestivé. Úraz jsi s tím někdy měla?

bustedka
8. čer 2016

@vojato 26, takže stejný věk🙂 No já se u doktora poprvé ocitla, když jsem spadla na lyžích. Byl zrovna na pohotovosti nějaký mladý medik, který dle rentgenu usoudil, že mám zlomenou češku, nakonec to tak horké nebylo🙂 A od té doby byly problémy s koleny neustále na denním pořádku. Přestala jsem závodně tancovat, dostala osvobození z TV a i tak se párkrát stalo, že se koleno vyhodilo. Tak na tom budem podobně🙂
Být bez chrupavky je taky v tomhle věku naprd.. prášky co na to doporučují mi teda nepomohly, i když přiznávám, že jsem nikdy nepatřila k pravidelným polykačům tabletek :D Ale to se dá taky prý nějak řešit.
No jestli půjdeš na plastiku, schválně pak dej vědět, jak to probíhalo a hlavně jak to celé dopadlo. Já se do jakéhokoliv zákroku bojím jít🙂 Dokud chodím, tak to neřeším

zmuzle
8. čer 2016

Dysplazii nemam, ale po plastice vazu jsem 4 měsíce. Nic moc zážitek a ještě to plne ohebne nemam.

vojato
autor
8. čer 2016

Jasně, ozvu se. Většinou se ta plastika dělá skrz nějaký úraz, ale my to máme jinak, je to vrozené... uvidím no, doufám hodně. Mám zdr.problemu více a ráda bych se aspoň jednoho zbavila 😀 Určitě se ozvu za nějaký čas, asi na to půjdu někdy na podzim. Mám doma 3 malé děti, tak to bude masakr.

vojato
autor
8. čer 2016

@zmuzle tak se za čas ozvi, jak to vypadá. Nikdo nikde nepíše jak je spokojený s odstupem let... to je co mě zajímá 😀. A kde ti to dělali? Já jsem ve fázi obcházení lékařů. Obejdu si ortopedie vicna uvidím, rozhodně nebudu věřit prvnímu, kterého potkám 😉

zmuzle
8. čer 2016

@vojato Já mela uraz před rokem. Zvedala jsem vztekajícího syna na svahu na lyžích. Při artoskopii v dubnu zjistil, ze to je vaz a na nej jsem šla az letos v únoru. Jsem na nej sama, bylo to náročné. Týden v nemocnici, pak týden nez sundaji obvaz a stehy. Rehabilitace, berle skoro 2 měsíce. Byla jsem v Berouně.

kvikva
8. čer 2016

@vojato Mám přesně to, co ty, na obou kolenách... Čéšku mám jinde než v "kloubní jamce tomu určené" a taky má jiný tvar, takže i kdybych šla nakrásno na operaci, aby mi ji tam posunuli, tak by se tam stejně nevešla (nemá tvar jablíčka, ale totální patvar). Kolena se mi vyhazovala nejvíc v pubertě - to mě i poslali na operaci, kde si mysleli, že přetnou vazy a tu čéšku posunou tam, kde má být, ale díky tomu patvaru to bylo zbytečný, jen mám jizvu u kolena jak žebříček 😀
Nicméně - odjakživa sportuju a to tak, že hodně, poslední doktor, u kterého jsem byla, se nechal slyšet, že to je vlastně dobře, protože stehenní svaly mi ta kolena vlastně drží. Na bolest jsem si tak nějak zvykla. Vím, že když půjdu jeden den pochod 30 km, druhý den budu lehce mimo a taky hrozí, že ke konci pochodu mi budou kolena vypadávat 😀 Ale jak jsem řekla, sportuju fakt hodně - brusle, kolo, běh, za sebou mám i extrémní závody typu Sparťan race (ale do toho už nepůjdu, to už bylo moc).
Takže je to asi na každým... Závěrem bych napsala snad jen slova mého doktora (fakt profik) - moje nohy jsou neoperovatelné, možná někdy v budoucnu až budu stará, tak komplet výměna čéšek 😉

vojato
autor
8. čer 2016

Jeje, takže máš Wiberga 3 stupně? Mi to přijde Teda, že máš asi tu nejhorší variantu, pokud ti ani nezapadne do jamky, jak má... já Teda mám v jedné zprávě napsaný, je v místě, kde má být, zaplaťpánbůh 😁. Taky se nijak nešetřim. Akorát ty děti mi dávají na frak plus manžel sportuje dost, tak bych jim ráda stačila. A jak píšeš, taky jsme byli na pochodu a ke konci už jsem byla znavena a doslapla a normálně cítila, že se tam zase něco pootocilo, to jsem cubrnela, normálně bych to ustala, ale po tom pochodu... jsem ráda, že jsem našla někoho dalšího, kdo se s tím potýká. Mám na nohách ještě i křečové žíly(babča měla dokonce i bercaky) tak musím myslet i na to. Mám nosit kompresní punčochy, ale nevím, jak zareagují kolena, aby mi ty aázy neochably, je to na pytel... ale bercaku se bojím, tak punčochy poctivě nosím, i když, co si budeme vykládat pomoc nic moc.

kvikva
8. čer 2016

@vojato Jj buď 3. stupně nebo 3.-4., teď honem nevim, ale rozdíl už v tom asi moc nebude 😀 Doktor mi radil hodně posilovat ty stehenní svaly, třeba si sedneš na židli a jakoby přednožuješ, to že je na ta kolena dobrý... Pak se vyvarovat rotačních pohybů a třeba běhu ze schodů nebo tak 😉 S bércákama a křečákama neporadím, to se mi naštěstí vyhlo 😀

kvispi
8. čer 2016

Já teda nevím co jsem měla za vadu s kolenem, ale každodenní chození mi dělalo problémy. A určitě bych to nenechávala jen tak co bude dál to bude. Je to docela důležitej kloub se svalama jsem zjistila po operaci. Sice jsem asi měsíc chodila o berlích a na rehabilitace, ale dalo se to zvládnout.

bustedka
8. čer 2016

@kvikva Je pravda, že tohle cvičení mi taky doporučovali, vlastně to bude asi podobné co mám já. Pak ještě kolo a plavání, prostě aby se ten sval zpevnil 🙂 za mě určitě lepší varianta, než to řešit operativně... i když ty asi na výběr nemáš 😀

zmuzle
8. čer 2016

@bustedka Jen u plavání ne rotační pohyby jako prsové nohy, ale to asi vis. Kraulove. Taky teď tak posiluju a to kolo k tomu😊

bustedka
8. čer 2016

@zmuzle No přiznám se, že jsem nad tím ani nepřemýšlela, jelikož plavat nechodím, mám zas problém s ramenem :D A když už velkou náhodou v tom bazénu jsem, tak udělám jen pár prs, jenže z toho mě bolí nejen rameno, ale i kyčle (tam mám taky dysplazii) a kraula zásadně nedělám kvůli čočkám 😀
Kolo mě nebaví a moc se z něj nehubne o což mi vždycky při jakémkoliv pohybu šlo, takže jsem chodila na rychlou chůzi na pás do posilovny. Tam je aspoň neustále stejně rovný povrch a není třeba hlídat jakoukoliv nerovnost. Kolena bolela teda fest, ale kila šla dolů hned 🙂

zmuzle
8. čer 2016

@bustedka Však já si půjčují desticku od plavciku, mam zase brýle a bez nich nevidím😁 Jo, pak me z toho bolí záda a za krkem. 😂 Ale už jsem z nejhoršího venku a už do bazénu nemusím.

vojato
autor
9. čer 2016

Tak já Teda plavání, kolo a ještě jsem si domů pořídila ten stroj na běhání, ale ne ten pásový.Na něm žádné tvrdé nárazy nemám. Ale co jsem na to vlezla zhoršily si mi o dost ty žíly, do sukně už bych nevlezla. Asi mě nemine operace i s tímto i když se to vrací. A jak říkáte většina těch úrazu se mi stala při rotačním pohybu. Jednou jsem byla pěkně naštvaná a šla rychlé a bylo to, najednou jsem byla na zemi. Takže radim vše dělat v klidu a nespěchat, já jsem hyperaktivní člověk a kolikrát jsem si zavařila tím, že jsem spěchala 😲 . Mysl mám 3 metry dopředu, ale tělo jaksi zaostává 🙂

vojato
autor
4. led 2017

@bustedka
@kvikva
Holky ještě dotaz, jak to máte s bruslením? Stalo se vám něco při tom? Já když vidím chlapa, jak se snaží to naučit ty naše tři kluky a je z toho hotový, chtěla bych mu pomoct. Ale mám dost strach 🙂. Nohy mám fakt vyhublý, svalů moc není i přes to, že běhám, v létě kolo, a strava taky ok. Už mit toříkal jednou i ortoped, že nemám nohy osvalený.

keksikova1
4. led 2017

Ahoj,ja mam taky 3-4. Na operaci jsem byla před několika lety,dlouho to dělalo potíže, ale ted už mám pokoj a o kolenu prakticky nevím. .Po operaci to bolelo teda fakt dost,ale šla bych do toho znova,kdyby bylo třeba. . Ted mam spis potíže s všemi ostatními klouby,mam extremne volny vazy, a je to daleko horší, než kdy bylo to koleno 😉

zmuzle
4. led 2017

Ahoj, mě se ted zničehonic při normální chůzi koleno zhoršilo. Pichlo me tam, sotva jsem mohla chodit. Pak jsem po par dnech se synem byla asi 5 minut na prvním jeho bruslení a zase se to zhoršilo. Jsem zoufalá.

vojato
autor
4. led 2017

@keksikova1 takže jsi byla na ty plastice vazů nebo něco jiného? Já mám taky problém s vazy, díky tomu mám i těžkou skoliozu. Křečové žíly mám také, což s pevností vaziva také souvisí😉.
Pořád se te operaci vyhybam, může se to povést a také nemusí. A měla bych jít s oběma kolenama... Teď zkouším to běhání, celkem to jde, hlídám si nerovnosti povrchu.

vojato
autor
4. led 2017

@zmuzle
Mě se občas také stává, že tam píchne až nejde chodit, jednou jsem kulhala i pár dní, fakt to nešlo. Ale pomalu se to rozešlo. Byl vidět i maličký otok... na ortopedii počítám že by stejně nic nenašli. Na tom rentgenu jde prd vidět, jen odhadují co s tím případně je 😆

keksikova1
4. led 2017

@vojato jo,sebrali mi celý jeden vaz, po operaci občas bolesti hrozny,ale za pár týdnů se to srovnalo a dobry,fakt si nemůžu stěžovat. .Já se sportem mam problém ted spis kvuli kotníkum,nemam problém je vykloubit i několikrát denne :/ Ale do nich řezat nechci, dávám si pozor a nosím dobrý boty,plus občas tejpuju/dávám obinadlo.. Jako občas v tom koleni pichne,ale oproti tomu,co to bylo před tim,je to dobry..a menisky mas v pohodě? To pichani a nemožnost chuze by mohla byt od zablokovanyho menisku-to by na ortopedii poznali 😉

zmuzle
4. led 2017

@vojato Tak ty jsi ještě na plastice nebyla, vid? Já prave pred 11 měsíci a uz jsem to mela skoro konečně ok a najednou toto?

vojato
autor
5. led 2017

@keksikova1 No, koukám, že čekáš mimi, tak to taky může být hormonama, ty vazy... A co nějaký doplňky typu kolagen atd.? Nějak jsem tehdy nezkoumala co to je, prostě to tak bolelo, že nešlo chodit. Přitom žádný pád nebo úraz se nekonal. Já už po těch doktorech strávila tolik času, že mě to obtěžuje to řešit. V pubertě mi dělali co 3 měsíce rentgeny páteře a během toho ještě i ty kolena při úrazech, takže se rentgenu vyhýbám. Těch dávek záření jsem dostala fakt hodně.

vojato
autor
5. led 2017

@zmuzle nebyla, no. Pořád mám z toho vítr. Hlídání nemáme... Teď jsem ale byla na operaci s varixama, ale to naštěstí šlo, hned druhý den jsem vedla dítě 2km do školky 😀

keksikova1
5. led 2017

@vojato no v tehotenstvi je to paradoxne lepší, než normalne,takže tim to nebude. Kolagenu v tomhle smyslu nevěřim, do chrupavek se dostane jen minimum a vrozenou hyperlaxicitu to nezmění. Pokud jsi nebyla v pubertě před půl stoletim, rentgenu bych se nebála, cesta letadlem te ozáří vic,než desítky snímků..

kvikva
8. led 2017

@vojato mě to tak nějak bolí u všeho 😀 Takže ui u bruslení, ale není to žádná trága... 😉 To svalstvo je nutnost, pěkně mi to kolena drží, když už je nedrží nic jinýho 😀

berusa26
5. dub 2017

Ahojte, rada bych se poptala...7.3 mi operovali koleno(vylitavala mi ceska ) tak mi byla doporucena operace s tim ze by to melo byt lepsi....prijde mi ze to je ale porad horsi a horsi... 15.3 jsem byla vytahovat stehy a za dny po vytazeni stehu jsem do kolene dostala zanet...ted beru antibiotika od 22.3...no koleno mam stale otekle celkem dost,koleno ohnu max. Do 40 stupnu (doktori chteji at to ohnu na 90 stupnu) na motodlaze zvladnu max 60 stupnu...nohu zvednu az ted a to jeste s velkym problemem a i s bolesti...celkem se bojim ze mi to budou ohybat na silu:( 10.4 me ceka rehabilitace a te se celkem bojim...chci se zeptat jestli i po mesici po operaci jsou takove obtize nebo zase musim mit jen ja neco extra 😀

zmuzle
5. dub 2017

@berusa26 Tak měsíc je krátká doba. Držím moc palce.