Ahoj holky s doktorem už řeším jsem objednaná na vyšetření jen mě zajímají zkušenosti. Delší dobu mám stále řidší stolici někdy jsou to spíš takové části tenké za poslední půl rok jsem zhubla cca4kg (ale to bude z mého stravování měla jsem třeba za den jen talíř polévky a jeden rohlik) se vším moc stresující s každou nemoci děti moc to prožívám na netu na mě samozřejmě vyskočila ta nejhorší možnost. Nemáte některá zkušenost že jste zo měla podobne a bylo to něco méně závažného? Krev jsem měla naprosto ok
Test okultního krvácení máš předpokládám v pořádku. Je omyl domnívat se, že stolice má být tuhá a pak je vše ok. Nejdravější je tzv. ,,kravinec ". Může to být alergie. Pokud je test pozitivní následuje kolonoskopie. Řídká stolice neukazuje vůbec nic, to mi věř a dnes vím, že ani pozitivní tumorové markery neznačí rakovinu. Nechápu, proč se stále nervuješ. Dotaz je tu každý týden.
@1pomnenka na to krvaceni mi ještě nedělali test. Já tady ještě dotaz nepsala strašně se za to stydím.Nevim já to proste jinak neumím se nestresovat ve vsem vidim tu nejhorsi možnost. Jinak děkuji za odpověď.
Hele ja se taky takhle nervuju se vsim a fakt je to nejhorsi co muze byt…uz proto chodim kazdy mesic si pokecat k psycholožce, me se ulevi, ona je za to placena a ta moje evidentne rada pomaha lidem ☺️
Ja se takhle nervovala pri kazdy mensi zmene na tele, a ze se ty zmeny proste dejou logicky, telo starne…
Dokud nemas na papire napsano, ze mas rakovinu ve strevech tak to muze bejt tisic jinych veci! Takze klid a myslet pozitivne! ☺️
I kdyby ti našli ve střevech polypy, seškrábnou, pošlou je hned na histolku a za 14 dní jsou výsledky. Teď jsme řešili v rodině zděděnou zátěž, u obou ob jedno koleno, tedy po dědečkovi. Bude následovat kolonoskopie každý rok a prý to uhlídají. Jsem v klidu, i když jsou to obě mladé holčiny.
Test na okultní krvácení si musíš udělat doma ty, obvoďák či jiný lékař ti dá zkumavku i s návodem. Možná se dá i jako samoplátce, neptala jsem se.
@1pomnenka to teda klobouk dolů že jste v klidu
@1pomnenka aha zkusím se obvodaka tedy poptat
Když víš, že jsi člověk, co za vším vidí hned ty nejhorší scénáře, tak pro tebe platí dvojnásob lékařské doporučení - hlavně nic nečti na internetu a nezakládej na svých dojmech diagnózu. Fakt, vždyť k čemu ti to je dobré? Jen se víc vystresuješ, což způsobí, že se stolice ještě zhorší (nebo já tedy na stres reaguji řídkou stolicí), do toho nebudeš schopná jíst, takže ještě více zhubneš a ve výsledku zjistíš, že je to od nervů, nebo to je "jen" laktózová intolerance, pro kterou má každý člověk předpoklad, jak stárne, protože kvalita i kvantita trávicího enzymu laktázy u člověka věkem oslabuje...
Pokud je ta řídká stolice zápachově kyselá a máš k tomu třeba koliky, často rýmy, kašel, ekzémy, nespavost, celkovou psychickou nepohodu, bolesti kloubů, atd., nech si udělat i alergo odběry na potravinové alergie (u mě střevní potíže souvisely s alergií na mléčné bílkoviny, sóju, v poslední době i bílek, některé druhy ořechů, arašídy, atd.). A pro jistotu i screening na celiakii.
V zari jsem mela 14 dni prujmy a predtim ridsi stolici vicekrat denne a furt hlad (zrout jsem vicemene odjakziva) . Jinak nic a v pohode. Pak mne najednou zaclo bolet bricho a bylo to na akutni hospitalizaci, kde mi udelali behem tydne vsechna vysetreni, na ktera jsem mela zadanku a objednani za mesic. No mam tluste strevo komplet ucpane nadorem, vyvod ze streva kvuli nepruchodnosti, a k tomu i mezastazy na jatrech a na slinivce. Karcinom tlusteho streva se posledni dobou uz hodne objevuje v moji generaci kolem 45.roku, zatimco preventivni vysetreni se provadi az po 50.
@miryp no ja se predem nestresovala, protoze mi bohuzel nedoslo, ze casta stolice muze mit souvislost i s tim, ze moje babicky a dedeckove meli rakovinu strev.
@1pomnenka no muj obvpdak se akorT ptal zda pozoruji krev ve stolici. Kdyz sem se ho zeptala jak tomam poznat, tak se divil jestli jsem jako nikdy nevidela krev. No videla, ale ne v hovne🙄. Delalmi vsemotny rozbory tak jsem myslela ze i tu krev. A prdlajs. Jen se mne znovu ptal zda jsem zpozorovala krev🙄.
@konidana to me mrzi….😥a klobouk dolu, ze se s tim dokazes takto sverit! nedivim se, ze te to nenapadlo, me by to uprimne ve veku kolem 45 tady nenapadlo…ja se teda stresuju vždycky! me zase kontroluji kvuli prsum a spodku co pul roku, a pokazdy kdyz tak jedu tak jsem vyrizena…preju hodne sil! Doufam, ze v ramci moderni doby a pokročilém zdravotnictvím i s timhle si nejak poradi!
@konidana tak ona bezna prevence u praktika nic moc neodhali…z krve se pozna mozna nejakej naznak co se tyka nemoci krve ale jinak nic…memu tatkovi v prosinci rekla prakticka, ze je nechutne zdravej…na jare nador a metastazy😥takze prevence u praktika do tech 45let neni zadny velky ukazatel, jeste pokud je lekar starsi skola…protoze me treba v 32 letech tvrdil, ze rakovina prsu u me nehrozi a nejsou nutný preventivní kontroly…
A taky to musel mit tata dlouho, a ne od prosince to nam rekli pak na Bulovce primo primar….ale proste v ramci bezny prevence se to nedalo zjistit, takze se na to prislo pozde.
@miryp prave jedinou anomalii mám tu řidší stolici ale mám vypozorovano že když jsi dám hned ráno na lačno kavu(dělám jsi late) tak bud je to horší nebo jdu i 2×za sebou
Tak zkus vysadit mléko, to by mohlo pomoct.
Tak káva na lačno není vůbec zdravá a po... by se po ní kde kdo, když to takto nezaobaleně napíšu. Každopádně nečekala bych na nic a vyloučila ze stravy všechny mléčné produkty, jakož i produkty mléčné složky obsahující. Pokud by byl problém v mléku, začne se to časem lepšit.
A teď mám pořád sevreny zaludek z toho že nevím čp ki je