Dobrý den,
nebyla jsem na gynekologii asi 6-7 let. Nemám žádný problém, ale samozřejme bych potřebovala jít na preventivku, ehm, bude mě mít tehdejší lékař stále v kartotéce, nebo mám rovnou hledat jiného? Vím, že zubař by mě vyhodil, ale jak je to u jiných lékařů?
Má právo tě po 2 letech vyřadit, když jsi tam nechodila. Někdo to dělá, někdo ne. Musíš si tam zavolat a zeptat se.
Jednou jsem měla také takovou obdobnou pauzu v návštěvě gynekologa. Bych si položila otázku, jestli chceš jít tam, kde předtím, nebo raději někam jinam.
Já se objednala rovnou jinam a) přestěhovala jsem se do jiného města, ale na dojezd je to ok, b) tehdejší gynekoložka mě něčím naštvala, tak jsem s ní nic řešit nechtěla, tedy jsem byla ráda, že můžu jít jinam. Pár dní po té, co jsem se objednala na novou gyndu, mi od předchozího dr. přišla smska, že jsem dlouho nebyla na preventice, že se mám objednat. Tak jsem zavolala k původní dr. a řekla, že chodím jinam.
Nejrozumnější máš, když vezmeš telefon a zavoláš. 🤷♀️ Jak my můžeme vědět, jak to má konkrétní lékař s kapacitou, kdy vyřazuje apod?
Ale za mě, pokud si na tebe účtuje pravidelný poplatek přes pojišťovnu, tak tě v péči mít stále musí. Dá se to zjistit např. přes aplikaci VZP.
@hennrietta Gynekologové kapitační platbu od pojišťovny nemají.
ja bych si rovnou nasla jineho.
@levandule_k ja na VZP vidim, že tam je 83kc za každou návštěvu co jsem byla na gynde. + dalsi platby za stery atd.
@simkrk To, ale dr. dostane jen, když jsem s ním něco řešila, ale jinak z mému dr. nic nechodí. Za srpen, září, říjen, nedostal od pojišťovny za mě nic, za červenec dostal zaplacenou prohlídku.
Pracuji na gynekologii.
1, gynekologové kapitační platbu nemají.
@simkrk
@hennrietta
2, pacientku lze vyřadit z evidence po pěti letech. Jestli tě po více než pěti letech vezmou, je na nich.
3, pokud chceš chodit jinam, nemusíš bývalému gynekologovi nic hlásit. Lékaři a pojišťovna si tuto informaci předají.
@levandule_k Děkuji za upřesnění a omlouvám se. Myslela jsem, že ano. 🙈😅
@marses Ano, už mi to uživatelka ujasnila. Omlouvám se. 🙂
@simkrk ano, přesně tak, za každého zaregistrovaného pacienta každý měsíc dostane nějakou paušální částku, té se říká kapitační platba. Částky jsou tady, ono se to liší podle věku a jestli lékař splňuje podmínky typu délka ordinační doba https://www.vzp.cz/o-nas/tiskove-centrum/otazky...
Kapitační platbu mají praktici pro dospělé, praktický lékař pro děti a dorost a zubaři, jiní lékaři tohle nemají.
Zubaři mají kapitační platbu relativně krátce a můj dostává něco přes 20 Kč.
@hennrietta V pohodě, nikdo nemůže vědět vše, od toho jsou tady diskuze, abychom se něco dozvěděli.
tak jo holky zavolám tam :D a dostanu hodně vynadáno, že jsem nechodila či je to prostě můj problém a dr. si jen rýpne, alde moc to řešit nebude?
@levandule_k super, děkuji za vysvětlení 😊 tak vím zas o něco více 😄👌
U nás to třeba neřešíme. Nevidím důvod, proč někomu nadávat, je to tvoje věc. Ale vadí mi, když někdo x let nechodí na prevence a pak nám tam brečí, kdyz se něco najde.
Jen počítej s tím, že pokud je to více než pět let, už tě vzít nemusí.
Nevím, jak bude reagovat tvoje dr., ale to byla věc, které jsem se také bála, že mi vynadá, že jsem tam dlouho nebyla. Ano to byl jeden z důvodu, proč jsem pak odkládala objednání. (Ano, zpětně vím, bezva logika.)
Já se nakonec nastavila tak, že mě vlastně nemá právo lékař nadávat za to, že jsem tam nebyla. Byla jsem připravená, že pokud by začal, tak se otočím na podpatku a půjdu jinam, kde mi nadávat nebudou, i kdybych měla dojíždět někam 100 km.
Dr. byla naštěstí úplně profesionální, neměla žádnou blbou poznámku, ani nehodila blbou grimasu, kterou by dávala najevo, že jsem nezodpovědná. Je se mě zeptala, co mě přimělo přijít (naprosto slušně). Tak jsem jí řekla, že jsem se konečně rozhodla začít chovat zodpovědně.
Myslím že tam ještě budete aspoň v PC zavolat a zeptat se