Ahoj, mám už 4 dospělé děti, nejstarší bude mít 31..Ve 44 jsem na svět přivedla dvojčátka, kterým jsou teď 4 roky Jsem strašně unavená, často na pokraji sil. Chtěla bych aspoň 1 den pro sebe.. Spát, spát.. Ticho. Partner je toho názoru, že nemám být z čeho unavená. Je tu mamina, která se taky precenila Nebo jsem opravdu tak neschopná? Děti miluji nade vše, dali smysl proč žít, že je život krásný, že nepatřím do starého železa.. Ale já si tak někdy přijdu.
@jarpa já měla děti v 35 a 37, teď je mi 40.A je to tak,že poslednich 5 let jsou mé dny dosti vyplněny myšenkami o tom, kdy si budu moci jít zase lehnout...Obě děti se jako mimina porád budily, druhorozený zase vstává se slepicema doteď, různý nemoci porád,celodenní cirkus, téměř žadné hlídání a je to pro mne dost záhul
Jako ano, je to lepší a lepší..ale často si kladu otázku, zda ještě někdy budu neunavená..
Každopádně mne pomáhá chodit spát do 22h,Magne B6 ,pohyb a kvalitní strava.A samozřejmě odpolední šlofík
Držím palce a úplně tě chápu !
Únava je tak nějak standardní záležitost.
Co mi ale přijde ve tvém případě neskutečné, je to přání mít den jen pro sebe a pořádně se vyspat... To jsi fakt se čtyřletými dvojčaty zatím neměla??
Jinak mně nejvíc pomohlo necítit se blbě, když usnu v devět při uspávání a spím až do rána. A sem-tam dát malého babičce nebo chlapovi.
Ale pokud je chlap tak nechápavý, tak jediné uklidňující, že ještě rok a zabaví se samy.
(Je mi 45 a mám rok a půl divokého raráška.)
Únava je tak nějak standardní záležitost.
Co mi ale přijde ve tvém případě neskutečné, je to přání mít den jen pro sebe a pořádně se vyspat... To jsi fakt se čtyřletými dvojčaty zatím neměla??
Jinak mně nejvíc pomohlo necítit se blbě, když usnu v devět při uspávání a spím až do rána. A sem-tam dát malého babičce nebo chlapovi.
Ale pokud je chlap tak nechápavý, tak jediné uklidňující, že ještě rok a zabaví se samy.
(Je mi 45 a mám rok a půl divokého raráška.)
Myslím, že se 4 letými dvojčaty je nárok na únavu v každém věku (zvláště pokud opravdu nemáš na čas pro sebe). Určitě bude brzy líp .
Mít děti v pozdějším věku je trošku náročnější, než v 25, to ano. Ale tvoje vyčerpání spíš pramení z nemožnosti odpocinku, nez z veku.
já myslím, že to je úplně normální, celý život se o někoho staráš a už potřebuješ, aby se občas někdo postaral o tebe, děti nech manželovi a někam odjeď, wellnes nebo masáže apod. Teď je sice blbá doba kvůli koroně, ale naplánuj to. A až se vrátíš z víkendu, zeptej se manžela, jak si s dětma odpočinul :o) Síly už se nedoplňují tak rychle jako v mládí, je mi sice o pár let míň, ale už taky to na sobě cítím, poslední jsem měla v 38.
Ano, tak jsem se precenila... ve 42 letech mam 7mi mesicniho urvanka a nespavce...jsem na ni sama a sotva lezu, prvni jsem mela ve 28 a byl to velky rozdil, sily uz proste chybi, vsechno me boli nejen fyzicky, psychicky uz jsem davno mrtva, a to je mi jasny ze to nejhorsi me teprve ceka( nez vyrostou vsechny zuby, az zacne chodit, obdobi vzdoru atd)... pomoc nemam zadnou, manzel pracije v zahranici... dvojcata si nedokazu vubec predstavit, hodne sil
Ženský jste blázni V tomhle věku už se máte radovat z úspěchu svých dětí, užívat si svobodu a relativní mládí a zdraví. Chápu, když se dlouho nedaří, tak není na výběr, ale pořídit si po 4 odchovaných dětech na stará kolena dvojčata, to teda máš o zábavu postaráno až do důchodu
Máš osm dětí a pertner je názoru, že nemáš z čeho být unavená? A ještě žije?! Neblázni, kupa dětí je masakr v každém věku, která z nás není unavená, proboha? Hlavně o sobě nepochybuj, naopak, dupni si a ať se taky rodinka postará o maminku, ať si občas odpočine :-*
Je mi 44 a mám roční. První jsem měla těsně před 30. Zatím nemám pocit, že bych něco nezvládala a to i pracuji. Na druhou stranu, máš dvojčata a to je podle mého mazec i ve dvaceti. Pokud má partner pocit, že je to brnkacka, ať aspoň jeden den o víkendu má na starost domácnost i děti on a ty se vyspi. Nebo ještě lépe, odjed se někam vyspat. Protože když budeš doma, budeš pořád po ruce a budou otravovat.
Tak předpokládám,že první děti už jsou samostatné, možná už všechny ne? V tomto věku je holt lepší si pomuchlat a zas vrátit vnoučata, koukám,že už nějaký kousek máš. Nemladnem nikdo. A dvojčata dají zabrat v každém věku. Já jsem měla před 30 dvě děti brzy po sobě, v 35 posledního prcka, manžel občas otravuje,že dáme ještě jedno,ale fakt už ne. Stačilo mi to.
Počítám,že partner je otec dvojčat,ne starších potomků. Tak ten ať se pěkně o dětičky postará. Celý den, víkend, ono ho to bagatelizování přejde. Případně bych poprosila o kratší hlídání někoho z dospělých dětí. Aby sis odpočinula. V 48 budu mít 13 letého puberťaka, no taky doufám,že jsme nepřecenili síly.
Chápu tě, prostě věk neoblafneš a čím je člověk starší, tím holt míň vydrží. Potřebuješ taky čas jen pro sebe, to je pochopitelné.
Já mám také dvojčata, naštěstí už 12letá a je mi 45. Obdivuji tě a zároveň nechápu, proč jsi šla do dalšího těhotenství. Já byla po čtyřicítce neplánovaně těhotná, opět dvojčata a ani minutu jsem nepřemýšlela, že bych si je nechala. V tomhle jsem sobec, ale nechci jen padat na hubu, ale žít.
Každopádně ti držím palce.
Pro mě jsi hrdinka! Já měla třetí dítě ve 32 a padám na hubu... Totálně nedávám a jsem grogy... Musíš bejt superman to dát! To ti dvojčátka nemůžou pohlídat děti? A udělat ti trošku volna...
@niski to už jsem zkoušela ať jedou na výlet třeba ráno a vrátí se k večeru. Neprošlo, ten jeho pohled mluvil za vše. Přitom v neděli večer slyším jak se těší do práce jak mu z nich tresti hlava atd.. Jsou ve věku. Proč.. Proč.
Holt budu bojovat, děti jsou pro nás všechny mami prioritou,. Ale taky je pravda, že mít kam utéct na den tak běžím.. Bohužel syn už má rodinu, druhý, žije v Praze, třetí studuje v Anglii a čtvrtý s přítelkyní jeli za práci do ciziny. Maminka mi umřela před 2 lety, přítel také už nemá rodiče. Život je opravdu boj.
@jarpa no me zase napadlo, ze by ti mohly prece obcas vypomoct ty dospele deti.
Nebo jsou na mamahotelu a litas i kolem nich?
Proc by ctyrlete nemohly na vikend k nekteremu ze sourozencu? Vse je o domluve.
Jak spolu vychazi?
Jinak mas muj obdiv.
Uprimne bych nechtela byt v tve kuzi. Mam dve, jsem o neco mladsi a mam toho taky dost.
@krutak1fle ahoj, 2 kluci žijí v ČR, ale ne zrovna blízko, třetí studuje v Anglii a čtvrtý jeli s přítelkyní za práci do ciziny. Dokud byli v ČR měli je na 3 dny když mi umřela maminka. Kdybych někoho měla, neexistuje tento příspěvek
Klobouk dolů, já mám občas taky touhu se někam na víkend zavřít a spát a spát a spát (to mi není ani 30 a mám jedno dítě ).
@merope Já to naprosto chápu. Všechny naše děti začaly spát celou noc až tak v šesti letech. To tý doby s budily, chodily za náma, křičely ze spaní, chodily čurat a budily nás u toho, učurávaly a budily nás kvůli tomu... Zakladatelko, jsi pro mě hrdinka! Dvojky po čtyřicítce! Wow! Nechápu a tleskám. Normálně je někomu dej. Prostě si to zařiď. Matce, sestře, partnerovi. Promluv si s nima, nebo si to vyřvi, ale udělej to, ať zůstaneš pro svý děti zdravá.
Jsem na tom úplně stejně. Ke 40nám jsem si pořídila neplánovaně s druhým manželem rovnou dvojčata, doma jsem měla už 2 starší děti. Teď je dětem 8let, ale když jim byli 4, zůstala jsem nakonec sama, máme střídavou péči a to je na jednu stranu dobře. Jsem neskutečně unavená každý den, děti jsou odmalinka živé a když je nemám tak se snažím odpočívat. Věk je znát. Starší děti už jsou naštěstí dospělé jinak bych to asi nedala. Záleží na podmínkách, já neměla babičky a nikoho na pohlídání atd. ,3 roky jsem se prakticky nevyspala tak se to na mě taky všechno podepsalo..
@jarpa Ještě mi pár let do čtyřicítky chybí, ale často si říkám a uvědomuju, že jsme měli mít děti dřív. Staršího jsem měla ve 30, pak dvě nevydařené těhotenství a mladší o necelých pět let později. Zpětně bych se na to vrhla hned po studiu, studovat, pracovat i cestovat jde i s dětmi, samozřejmě to chce nějak skloubit, ale možnosti jsou, kor když žijeme vel hlavním městě. Babičky máme daleko, ty přijedou a pohlídají jen v nouzi nejvyšší. Zvykla jsem si, má to i své výhody, spíš víkendy by se občas hodily a mít víc času s mužem pro sebe. Opravdu jsem přesvědčená, že děti mají mít mladí rodiče. Těch povinností a závazků je v dnešní době hodně, co jsou kladeny na ženy.
Spekulovat o věku matky nemá moc smysl (20+ má více sil než 40+, to je holý fakt), spíš řešit, jak zapojit otce do péče. Kolikrát to dopadá tak, že dojde k rozvodu a otec se stará, až když má děti každý druhý víkend a máma vypadne z kolotoče. To by byla škoda, ale hledala bych cestu, jak na něj, klidně i poradna.
Žádná z nás, v jakémkoliv věku by nebyla v pohodovém rozpoložení, kdybychom neměly oporu v mužích.
Podle me jsi to uz zapomnela,jak je to narocne. Ja ma 32 a 2 deti a taky jsem se asi precenila.
Je to o hubu,kdyz jsou oba doma/vzhuru a ja na ne cele dny sama a dotoho vsechno ostatni od domacnosti po nejakou praci.