Ahoj, jsem již skoro rok po hysterektomii a stále to nemůžu nějak psychicky zpracovat, kdy jste si na to holky zvykly vy? Neměla jsem s dělohou problémy, u mě to byla operace vyloženě preventivní kvůli riziku rakoviny, tak mi teď prostě chybí a jsem stále smutná...
@pavelkamat děkuji za odpověď, také hormony beru, ale prostě ta ztráta je pro mě tak velká, že bych snad raději byla vystavena riziku rakoviny, vím, že je to rouhání, ale prostě to tak cítím, snad se to časem zlepší no..., kolik ti je, jestli se mohu zeptat? Mně 36 let.
@sedmikrasa a zkusila si najít psychologickou pomoc?
Určitě by pomohla… také sama chodím.. teď pouze jednou měsíčně, ale když jsem řešila svůj zdravotní problém chodila jsem jednou týdně… duševní zdraví je důležité❤️
@kitty_cat34 zkusila, bohužel to nepomohlo, byla moje chyba, že jsem na operaci šla a nebyla jsem 100% o tom přesvědčená, zdravotně to tedy bylo vhodné, doporučilo mi to několik lékařů, ale i když si to pořád opakuji, že to bylo rozumné rozhodnutí, stejně s tím vnitřně nejsem ztotožněná...asi pomůže až čas...
@sedmikrasa jsem lehce pres rok ( skrze čípek nález ) a pár měsíců po operaci jsem spíš řešila zda vše bude fungovat skrze sexuální život a zda naběhnou vaječníky vše naštěstí bylo ok ...ale jinak tohle jsem si srovnala před operací sice v nemocnici to na mě trochu padlo ale slyšet více lékařu že je to nejlepší pro mě zdraví a manžel byl super v tom to směru řekl že chce aby jsem byla pro něj a děti zdravá ...věk 37 let v době operace ..
@lencaa11 děkuji, jasný, zdraví je nejdůležitější, ale i tak prostě ta psychika je pekelná...u mě to asi bylo i tím, že nejdříve mi bylo několik let řečeno, že musím vyndat jen vaječníky a pak najednou i děloha, za 2 měsíce už jsem bylo po operaci ani nevím jak, tak možná z důvodu toho pro mě krátkého času se s tím nějak vyrovnat no....doufám, že za další rok už budu v pohodě🙈
Ale momentálně jsem ve stavu, kdy mě nic nebaví, ani starat se o děti, nic, jenom celý dny myslím na svou dělohu, jsem blázen, vím😢
Kdyby byla možná transplantace, hned bych do toho šla🙈
@sedmikrasa Co zkusit např. adopční kurzy? Chtěla bys opravdu ještě jedno dítě? Kde je ten problém?
@sedmikrasa tak i tak to chce hodně ze sebou pracovat možná mangezium B6 já když teda čekala na výsledky po operaci už jsem počítala že bude zle a po operaci jsem i manželovy řekla že když nepůjde sex tak to mezi náma nejspíš špatně dopadne měla jsem ji rok od konizace mohla bejt dřív ale lékař chtěl ještě před operací udělat kyretáž pak byli vánoce a na operaci jsem šla v květnu neříkám že do května občas přišlo že nikam nepůjde a že i jsem měla občas myšlenky že kdyby to manželovy ujelo ale to bylo takové občasné zablouzneni a když jsme se o tom bavili tak právě jsme stejně došli k tomu že i kdybych nešla bude to průšvih chce to asi přijmout se taková jak jste třeba hodně jsem si říkala že já nebudu mít dělohu která nejde vidět jak se cítí ženy které mají rakovinu prsu tam je to hodně vidět ty mají zenstvi pochroumané a i to se mi potvrdilo když jsem byla na pokoji tak tam byla paní která procházela léčbou rakovina prsu neměla jedno prso a hodně se se psychicky z toho dostávala já ji si říkala kurňa ta to má těžké víc než já nechtěla ani na sál bez oblečení bohužel to nešlo paní jsme všichni podporovali aby se cítila dobře a to taky dělá hodně okoli jejich partner ji opustil po první chemo hnus ale byla to bojovnice ☘️☘️
@lencaa11 děkuji,ano vím,že jsou horší věci,já sama mám po mastektomii,ale to mě ani zdaleka tak psychicky nesejmulo jako ta děloha, fakt se mi to bez ní nelíbí, o děti nejde,ty mám, ale jsem sexuálně rozbitá, respektive sex jako takovy je v pohode, nic mě neboli, manžel je podporující, ale prožitky jsou jiné...nemohu si na to zvyknout...
@merope děti mám,to problém neni
@sedmikrasa možná to teď vše doznívá možná to teď právě na vás vše padá prsa ,děloha a vás to dává do stavu že už jste nepoužitelná ve smyslu že nejste úplná žena právě skrze sex se to teď na vás víc nabaluje prsa,děloha možná bych to opravdu konzultovala s někym to neni nic špatného ...jste silná žena která si prošla něčím co není rýma proto se měj te řada víc a víc na sebe mej te času pokud je háček sexuálně tak vyzkoušet svoji fantazii sama se sebou atd ...
@lencaa11 to ne,problém je vážně v té děloze,prsa mam ještě hezčí než před tim,to je v pohode,za vaječníky mám hormony,ale dělohu mi nikdo nenahradí,možná v tom je ten problém...a hlavně nechtěla jsem ji odebírat a přesto jsem to udělala,je to moje chyba,vím to...
@sedmikrasa pokud jste měla nález v prsu a měla jste to skrze BRCA 1,2 nebo hormonální nález tak buď te ráda že jste šla ta paní šla taky právě preventivně skrze BRCA právě než řešit to že má 70/80 % nakročeno k rakovine to je asi to co si sama musíte nastavit ne říkat si moje chyba že jsem šla na tuto operaci ...co bys te si řekla kdyby náhodou za par let přišla diagnóza to bys te si víc trhala vlasy ...chce to čas vše v sobě zpracovat co nějaké skupinka na FB je tam hodně žen které jsou na tom stejně skrze prsa a spodek ...pokecat si s někým kdo je na tom stejně
@sedmikrasa Mam to od kvetna take za sebou, mela jsem narocnou operaci, 5h na sale..
A vis co? Take casto na tu delohu myslim, zni to divne, ze? Ale dala nam 4 nadherne deti a ja na ni byla tak pysna a nejhorsi je, ze kdyz vidim miminko, tak to se mnou uplne clouma, pak me mrzi, ze uz nemam delohu, ale zase vim, ze uz bychom do dalsiho nesli. No mam to v te hlave uplne zmateny😔
@lucie7411 děkuji za příspěvek,tedy 5 hodin na sále,to muselo být hrozné, proč? Byly komplikace?
@sedmikrasa no vaječníky nestačí to mají lékaři pravdu já byla na konizaci a ta byla provedena dobre pak jsem šla na test HPV pozitivni pořád 45 HPV a ten leze do čípku lékaři mi sami řekli že mi nedají záruku že tam něco není dál nebo že se zas něco nevytvoří a udělala jsem dobře nález byl dál a ještě vyšlo že se v děloze něco dělo že vyšlo že jsem mohla mít rakovinu dělohy a tím že vzali i vejcovody snížili o 70% možnost rakoviny vaječníku ale stejně pravidelně chodim na sono prsu a budu si platit test na BRCA jelikož maminka byla adoptovaná a nevim nic o její rodině zas každý lékař má na to svůj pohled ale zase si myslím že v tom to případě si žena zachrání život jako ono pak řešit chemo ,ozařování není nic příjemného jsem ve skupinkách na fb - ženy s rakovinou prsu atd...a jinde a je to někdy hodně smutné čtení opravdu by to chtělo se spojit s někým kdo tím to prošel stejne myslím že dokud nebudete mít to v sobě urovnane tak i sex bude takový vselijaky je tam blok ,výčitky a to je pak špatně ...☘️☘️
@sedmikrasa ja byla prvne na laparoskopii a neslo to, za 3tydny jsem musela znova, ale operovali me robotem a nastesti se to povedlo🙏🏾
Mam rozsahlou endometriozu a diky ni jsem mela delohu vrostlou do dutiny brisni. Bylo dle dr velmi narocne, proto to trvalo tak dlouho. Do ted mam bolesti a problemy s mocakem🤷♀️
@sedmikrasa Bereš to jako ztrátu a potřebuješ to otruchlit. Truchlit můžeme pro cokoliv, co je pro nás významné. Tak si tu dobu na zpracování dopřej. Rozumově víš, že to bylo dobře, postupovala jsi v souladu s nejnovějšími vědeckými poznatky, pak přichází ale, emočně to necítíš, protože ten orgán má pro tebe velký význam a nejsi si s tím úplně v souladu, že už tam není. Tak se to v tobě bije. Chce to čas a možná i nějakou tereapii, která se ti pomůže ti s tím smířit. Klidně si udělej nějaký rituál na rozloučení.
Na jedné skupině na fb se dost často hledá gynekolog/gynekoložka. Ne že bych ji bylo v městě kde žiju nedostatek, ale my ženy jsme tam dole citlivé, proto cokoliv s tím souvisí, je pro nás extrémně citlivé.
Mrkni na knížku Divoce ženská od Tami Lynn Kent.
@sedmikrasa bylo mi 34, když jsem byla na operaci. Děti nakonec mám osvojené. Na svou dělohu už si ani nevzpomenu. Vlastně ano, teď jsem byla u nové gyndr a ta chválila, jak to mám krásně odebrané 😁😎
@levandule_k děkuji,ano, to je přesne to,jak se cítím,na knihu mrknu...
@lucie7411 to je hrozné,to jsi měla vážně komplikované,to já tu fnukam,ale operace jako taková proběhla v pohodě,my ženy fakt musíme vydržet hodně🙈
@sedmikrasa jo, my vydrzime vse 💪
ale je fakt, ze mam taky takove myslenky na delohu, i kdyz se snazim rikat jak je bozi, ze uz nemam ms a ze se nemusime chranit 🙈💪 ale i tak je tam nekde uvnitr me ta myslenka, ze jsem takova neuplna zena a pak ty myslenky na miminko🙏🏾🙏🏾
@lucie7411 což mě netrápí to,že bych byla neúplná žena,to vůbec,mě spíš trápí ta funkčnost🤷, chybí mi při sexu ty příjemné pocity při naražení na konec pochvy,když budu upřímná,na vine je ten odstraněny cipek, sex je pak takový jalový pro mě no...někomu to třeba nevadí,ale mě ano...
@pavelkamat to je hezké,snad taky jednou budu moct říct,že o tom nevím..
@pavelkamat a je úplně super,že máš osvojené děti,to se také jen tak nevidí,pokud bych své neměla,taky bych to tak udělala,každé dítě potřebuje maminku,je jedno jestli je bio,nebo ne👍
@sedmikrasa ty jo, ja ten konec ale citim, take jsem se toho bala, ale v sexu zadna zmena, spis k lepsimu, ze nemam ms🙏🏾 a to mam take cipek a vejcovody pryc 🤔🤔
@sedmikrasa u mě operace byla nutností. Zbavila jsem se tím ukrutných bolestí a začala zase po dlouhé době normálně žít.
Zároveň to, ale znamenalo definitivní konec v cestě za vlastním dítětem. Zpracovat si to a překlenout se mi trvalo tak 2 měsíce.
Po operaci u mne nastoupil "předčasný přechod" - návaly, rozladěnost. Začala jsem brát hormony a od té doby jsem ok.
Svěř se svým trápení lékaři ❤️