Cysta Bartholiniho žlázy, byly jste na operaci?

dagmarj
7. bře 2015

ahoj holky, zakládám, protože jsem už zoufalá. už u porodu 2.syna- už rok, jsem měla cystu ucpanou ale malou a nezlobila. ted byla schopna se naplnit za tyden a ještě se vytvořil zánět. volala jsem dr a ten že mi to v pondeli rozřizne ale zrovna včera jsem to dostala a už to bolelo tak, že sem nemohla chodit, stat ani sedět. jen v leže to bylo v klidu. nakonec sem to ve vaně nahřála a propíchla sama, vytekla bílá tekutina a okamžitě se mi ulevilo. v po jdu pro atb a dr to chce vidět. jelikož se mi to pořád vraci a je to čím dál horší asi fakt budu muset na operaci. byla jste na tom některá? jak to probíhá.. a nešetřete mě, chci opravdu vědět do čeho jdu. díky.

ifet
11. bře 2015

Ahoj, je to cca rok a kousek, co mam tuto operaci za sebou...byla jsem v Motole a bylo to na 4 dny...po 48 hodinach delaji dva zakroky...trvaji oba cca 10 minut...nejdriv ti zlazku naroznou a daji do ni kremikovej kaminek a za 48 hodin ti pri druhym zakroku vyjmou tu zlazu, ktera se diky tomu kremiku smrsti...a dalsi den jdes domu...nebylo to nic hroznyho..jen potom prvnim zakroku v tom trocbu cukalo, ale co to je proti bilesti, kdyz je v tom hnis...
Byly jsme tam tehdy dve na pokoji se stejnym problemem.
Od te doby mam naprostý klid😀

dagmarj
autor
12. bře 2015

díky, za info. a je to standartní postup nebo maji ještě jiný? takto jak to popisuješ to nemusí být nic složítého a hrozného...

dagmarj
autor
12. bře 2015
ifet
12. bře 2015

Nomta holcina, co tam byla se mnou, tak byla na dvou operacich uz predtim, nez sla na tuhle a delali ji to tak, ze ji to rozrizli a zavedli dren, kterym vytykal hnis...ale to se pak zase zapouzdri a znova hnisa, protoze ta zlaza tam porad zustava...musis rict, ze ji chces proste tim zakrokem odstranit...
A neboj, zadny následky to nema...rok ani ne rok na to jsem porodila mimco a se sexem taky uplne v pohode...jen je pakarna ty ctyri dny v nemocnici...

dagmarj
autor
13. bře 2015

@ifet no ty 4 dny se tam zbláznim, počkám, až mi odroste Šimonek, ted mu rostou stoličky a hned 2 zaráz a potřebuje mě.. teploty 39, plačtivej, mrzuten, spavej, neji... nemohla bych si ležet ve špitálu ted, nervy by mi nedaly pokoj...

ifet
13. bře 2015

@dagmarj tak to je jasny, to bys tam nemela klid...ale fakt neboj, nic to neni a ta uleva😀

dagmarj
autor
13. bře 2015

@ifet to verim, papred mi to delat nechtel, ze po tom zustava jizva ale jak se to zanítilo tak to zacal zívat jinou pisničku propíchla jsem to, vyteklo to a zatím se to stahlo, ale vím, že je to na chvilku, že se to zase začne plnit a bude to celé na novo.... je to hruza co my ženské všechno protrpíme. není mi ani příjemný to, že se mi tam budou vrtat když mě uspí.. ale snad mi to bude delat muj gynekollog, jinak na to nepujdu. když si to propíchnu vzdy když se to naplní tak k zánětu ani nedojde. ale nedoporucoval mi to, že by se tam mohlo neco dostat

steji
20. kvě 2015

Byla jsem na celkove odstraneni zlazy,i kdyz jsem opakovane problemy nemela. Mela jsem aspon 10stehu,14dni to po operaci bolelo. Po operaci cca pul roku pri vzruseni mi ta polovina vzdy otekla a musela jsem to chladit. Nastesti ted uz mam klid. Jsem cerstve po porodu a porod a sesiti tak neboli jako to odstraneni zlazy. Ted vim,ze bych to znovu nepostoupila.

dagmarj
autor
20. kvě 2015

Ježíši Kriste. No to se ani nedivim. Já tu operaci našla na youtube a asi bych na to nesla. Já to pravidelně vypoustim a do přechodu to chci vydržet, pak prej vyhasina.
@steji

ifet
21. kvě 2015

@dagmarj tak ja vubec takovy zkusenosti jako Steji nemam...cca 11 mesicu po operaci jsem porodila a taky ok...a cca 4 tydny po operaci jsme uz zase s přítelem zili pohlavnim zivotem...

annama
1. čer 2015

Ahoj holky , tak já jsem byla na operaci cca před 2 roky měla jsem několik stehů a naivně jsem si myslela a i do toho šla s tím , že mi odstarní celou žlázu jelikož jsem jí mela několik let , dokonce jsem s ní i odrodila . Byly doby kdy jsem o ní nevedela , ale i naopak , kdy jsem ji mela velkou , bolela me a tak . Takhle jsem jí mela cca 6-7 let a nakonec jsem se tedy rozhodla , ze pujdu na operaci , boule ( cysta) byla velika , zanet v ni nebyl takze operace mohla projit . Byla jsem v nemocnici 5 dnu , v pracovní neschopnosti asi 3 nedele rok jsem mela klid , nikde zadna bolule jak ja byla stastna a ejhle ono se to po roce zase vratilo . Ale psala jsem si s holčinou co byla také na vyndaní cele žlazy a jeji doktor tvrdí a ja tomu verim jelikož proto jsem do toho sla , že když se jednou vynda uz se nemůže podruhe uitvorit
Takze bud mi tam něco spatne udelali nebo jen vyndali tu cystu . Ptala jsem se mého mudr a ten mi na to řekl , ze zlaza je vyndana cela , nic spatne mi neudelai a ze se to vraci . NO chci zmenit doktora jenze na vyber moc není . JESTLI MI TY PITOMCI vyndali jen cystu tak to fakt nechapu !!!!

annama
1. čer 2015

@ifet no tak takový prubeh moje operace nemela . Byla jsem na sále jen jednou . Několik stehů a modrinu jako hrom . 😢

annama
1. čer 2015

@ifet jak pises o te druhé holčine , tak jí to delali několikrát ? Jako za sebou v te nemocnici nebo casove s odstupem ? Já jim říkal , že ji chci odstranit celou a s tím jsem do toho i šla .

ifet
2. čer 2015

@annama no tys byla na sale jen jednou, protoze ti tu zlazu nevyndali...urcite ti ji jen vycistili nebo odstranili jen tu cystu...kdyby ti odstranovali celou zlazu, musela bys na sal dvakrat...
Ja byla na operaci v motole, cystu jsem mela zrovna v zanetu a rekli mi, ze i v cim horsim stavu na to jdes, tim lepsi...nevim proc...asi se jim ta zlaza lip plni tema tycinkama, co to vypalujou...

ifet
2. čer 2015

Průběh chirurgického řešení

V případě, že je nutno absces Bartholiniho žlázy řešit operačně, lze buď po naříznutí kůže vypustit hnisavý obsah(tento zákrok s sebou ale nese riziko opakování zánětu) nebo žlázu celou odstranit. V takovém případě se v narkóze skalpelem nařízne povrch kůže, odsaje se obsah abscesu a následně se do žlázy zavede tyčinka z AgNO3 na 48 hodin. Ta zničí zbývající tkáň žlázy a poté se již jen odstraní svraštělé pouzdro žlázy. Oba zákroky se provádí v celkové anestezii a žena pocítí úlevu ihned po zákroku.annama

ifet
2. čer 2015

@annama ctyri dny v nemocnici a pak tri dny doma a mazala jsem do prace...🙂

katkaph
19. čer 2015

Tak se pridavam do tohohle "klubu", tech co mají stejný problem. Momentalne mam to predepsane antibiotika a na kontrolu jdu v utery, pry pokud to nezmizi samo, bude nutna operace, pri ktere se zlaza vynda, tak mi to tvrdil muj gynekolog a ted si tady ctu, ze to jsou ve skutecnosti 2 operace.
I když vhledem k tomu, jak je to velmi neprijemne, bych na tu operaci sla z třeba hned ted
Jak vlastne takova operace probihá? Co všechno me při tom ceka? Budu rada za vase zkusenosti

Pokud chcete, můžete mi napsat i na muj mail katka787@centrum.cz

Tak mi drzte palce..

dagmarj
autor
19. čer 2015

@annama
@katkaph
@ifet holky tak já na to jdu 25.6. Tj ted ve čtvrtek. Docela se tesim až to odstraní protože se mi udělal absces a ten praskl a teď to mám natekly. Včera jsem volala dr a ptala se ho jestli mi to udělá i když absces není protože jsem někde cetla že se to odstranuje jen při zánětu a prej jo, že udělá. Dnes jsem byla na predoperacnim vyšetření a tak se zacinam trochu bát. Me by zajímalo jestli budu potřebovat vložku, protože tam nějaký stehy určité budou. Mám strach aji z toho uspani a hlavně jak mi to bude bolet po té operaci. ????

dagmarj
autor
19. čer 2015

@katkaph a jaký to mas? Mas tam jen kuličku a nebo zánět? Já to mám skoro 2 roky. Napřed že je operace zbytečná když tam byla kulička která nezlobila a teď když to tak zlobí tak to chce raději odstranit.

annama
19. čer 2015

@ifet no tak to je pěkný, opravdu nechápu proč to vyřešili takto když už jsem jednou byla na čištění bez nároky tak cca 5 let před operací. Přijdu si jak pitomec, který si nedokáže vyřídit co vlastně chce . Moc dobře jsem věděla, že se to rádo vrací, proto jsem trvala na odstranění celé žlázy a stím už do toho šla. Nevěděla jsem, že je to operace na dvakrát. Holky kdyby jste viděly tu moji pipinu po zákroku hrůza a děs několik stehů modřina až k zadku. A teď budu muset jít zase, já se z toho fakt poseru!!!! Můj doktor je na prd, když mi nedokázal jako pacienta podpořit a zařídit to. Vím měla jsem se o to víc zajímat, ale já plně důvěřovala doktorum. Nebojím se ani tak bolesti jako toho ze zas budu v pracovní neschopnosti, kterou si jen tak dovolit nemůžu

annama
19. čer 2015

@ifet říkáš 4 dny v nemocnici a pak jen tři dny doma? 😲 😲 kéž by to bylo i u mě tak. Jakou máš práci? Já dělám za barem servírku a můžu ti říct, že jen tak jsem do práce nemohla.

annama
19. čer 2015

Děvčata apeluji na všechny nenechte se odradit a pokud vás bartolinka zlobí nechejte si ji ostatní hned celou ať si doktoři říkají co chtějí jako v tom znění, že pokud nejsou záněty a moc to nezlobí atd. Jak by se pánům líbilo, kdyby je do pindíka řezáli třeba dvakrát jako nás!

katkaph
19. čer 2015

@dagmarj
zánět, ale i sam gynekolig mi rekl, ze pokud antibiotika nepomuzou, tak bude nutny operacni zakro. Na kontrolu jdu v utery, znamena to, ze by mě už ve středu operovali?

dagmarj
autor
19. čer 2015

@annama možná ti to jen rozrizly a vypustili ne? Nebo se stne že kousek žlázy tam zůstane a musí se to dělat znova. No a měla jsi to v klidu a nebo ti to odstranovali v zánětu?? Ty jo, to je pěkně na hovno zes měla takovou modřínu a otok. Chudero. Snad to takový mot nebudu. Si mě vyděsila.

annama
19. čer 2015

@katkaph nechej si ji vyndat celou ne jen tu cystu jako to udělali mě a teď musím jít zas

dagmarj
autor
19. čer 2015

@katkaph to asi ne, musis mít předoperační vys. Tj krev, moc a EKG. Me to bude dělat můj vlastní gynekolog a musela jsem čekat 14 dni. Já mezi tím měla MS a nechtěla jsem operaci když to mám. Přijde mi to blby a nechutny.

dagmarj
autor
19. čer 2015

@katkaph ale je pravda že jako úlevu od zánětu mu doporučoval do nemocnice že mi to rozriznou a dají tam dren. To se ale vrací. Tak jsme se domluvili na odstraneni celé. Snad se to povede.

katkaph
19. čer 2015

@dagmarj
@annama

Dik za radu, rozhodně si ji nechám celou vyndat. Fakt je dobre se poradit s nekým zkuseným 😉 jeste jednou díky.

Coze 14 dni? tak dlouho to nevydržím ☹ I kdz to predoperacni vysetreni by se dalo zvladnout i za jeden den, ne? Ale pocitam, ze me pak gynekolog napise zadanku do nemocnice, kde asi donesu kartu od obvodaka, tam mi udelaji to predoperacni vysetreni a rovnou reknou i termin operace, že? Probíha to tak?

dagmarj
autor
19. čer 2015

@katkaph já byla na gynde v pátek. On operuje jen ve ČT a tak mi dal termín už za týden ale já to měla v tom týdnů dostat takže mě to dal az za 14 dni. Dal mi zadanku a šla jsem k obvodakovi. Ten mě poslal k nám na internu a dal mi zkumavku na ranní moc. Dnes ráno jsem udělala odběr a zanesla to tam. Lacna. Vzali mi 20ml krve a natočili EKG, pak mě prohlidla dr a poptala se mě na nejaky věci. Výsledky byly v poledne. Dostala jsem asi 4 papíry + ještě jeden pro obvodaka. Zjistili že mám málo hemoglobinu ale jsem schopna operace. No a ve ČT v 6:30h mám být na odd s výsledky a připravena k operaci. Jak to bude probíhat si musis počkat do ČT. Nápisů ti sem. Uz to chci mít za sebou.

dagmarj
autor
19. čer 2015

@katkaph hlavně doufám, že to odstraní i když už tam ten zánět není. Rikal, že za 5 h mužů jít domů.