Zdravím vás.Byla jsem na odběru krve protože mně bolelo v krku a nemohla jsem polykat.Výsledek přišel a cpr v krvi bylo 25.Nevíte někdo co přesně to znamená? Udělaly mi i výtěr z krku a ten se nějak nezdařil,takže jsem musela jít znovu a výsledek bude až v pondělí.Doktor mi napsal Doxyhexal na 10 dní.Říkal že musí být opatrný,protože před 14 dny jsem měla antibiotika na virozu.Jazyk jsem měla úplně bílý,takový hnusný povlak.Ted jse mi tam udělala taková jakoby vyrážka.Prostě takové malinké pupínky.Tak jsem zvědavá co vyjde z toho výtěru.
Tak po internetu se těžko radí, nicméně CRP 25 není vysoké a svědčí spíše pro virovou infekci (pokud máš bolesti v krku a třeba počínající rýmu tak třeba zánět nosohltanu), záleží samozřejmě na nálezu i v krku (kdybych v krku viděla jasnou angínu tak bych antibiotika nasadila i při nízkém CRP - což asi nebude Tvůj případ, protože na tu se Doxyhexal nedává). A před 14 dny antibiotika na virozu? Na virózu se antibiotika nedávají, takže buď jsi měla bakteriální infekci a nebo jsi měla antibiotika naprosto zbytečně.
@mysonek Já vím že se na virozu antibiotika nedávají,ale měla jsem strašný kašel,zvýšenou teplotu,a bolest v krku tak mi to doktor napsal.Já je jinak moc neberu,nejsem toho zastáncem,když už tak něco přírodního.To mi napsal duomox vzala jsem si pár dní volno v práci,ale bohužel se to nezlepšilo,spíš zhoršilo tak jsem tam vyrazila znovu asi po týdnu.To mi vzal tu krev a napsal ten Doxyhexal.Už v říjnu jsem měla taky nějakou chřipku a právě že to cpr jsem měla taky 25. Neměl by jse ten krevní obraz udělat znovu když jse ti antibiotika doberou? Mám totiž pocit že CPR jsem měla zvýšený celou dobu,akorát se to nevědělo.Možná bych to do dneška nevěděla kdybych ted neměla ten obběr 😒
Nevíte někdo zda opakovat ten odběr krve na Cpr když se doberou antibiotika? Chci být zdravá,a nechci abych tam za 14 dní skončila zase s nějakou virozou. 😒
Já měla CRP 300, takže 25 bych ani neřešila 🙂
@lasicek 300 cpr? Tak to už je docela dost.Ale i těch 25 mně zneklidnuje,doktor říkal že norma je do 5 takže v pořádku to určitě není.Já myslím že ani těch 25 by zdravý člověk mít neměl.Prostě nechci něco podcenit.V lékarně se mi to kupovat nechce,když mi to doktor může udělat zadarmo.
@jitkacb To záleží na více faktorech. CRP je ukazatel bakteriálního zánětu v těle - pokud je zvýšený, jsou většinou potřeba antibiotika. Normální hodnota CRP je do 10 jednotek. Mezi 10 a 30 se jedná v 99% případů o virovou infekci. Na tu se antibiotika nedávají, protože na ní nezabírají. Mohou se dát případně preventivně, pokud se třeba léčíš s nějakým chronickým onemocněním. Od 30 výš už se může jednat o bakteriální infekci (ale nemusí!). Většinou až hodnoty nad 50 jednotek značí bakteriální zánět. Je to takové neohraničené a lékaři musí jednat i podle toho, jaký má dotyčný symptomy.
Pokud jsi před 14 dny brala atb, jsi náchylná k jiným onemocněním, protože máš oslabenou imunitu. Já osobně - být lékařem - bych na tuto hodnotu atb nedávala. Ale uvidíš i podle výtěru.
Jinak ten jazyk bývá po atb často takhle potažený - protože tím, jak ty atb zničí i přirozenou mirkoflóru, tak se pak na jazyku může objevit povlak z přemnožených kvasinek.