Zajímalo by mě, je nás tu s tímto víc?
U mě je to vetsinou na týden a zatím vždy zabrali ATB a párkrát nasazeny i kortikoidy. Vždy se mi to zhoršilo v těhotenství, tak čekám, jak to bude vypadat tentokrát. Dieta mě vždycky štve, ale co nadelat, bohuzel s touhle dietou to není moc o zdravém životním stylu....většinou mám pak strašný nedostatek čerstvé zeleniny a ovoce.
Aktuálně 32,Crohn zjištěn v 17.Postižení terminálního ilea+metastázy i na kůži.Zatím 2x akutní vzplanutí,vždy zvládnuto kortikoidy.Jinak jsem 10 let brala imunosupresiva,kvůli plánovanému těhotenství postupně vysazeno.Těhotenství v poklidu,nyní pouze pentasa,2 x ročně kontroly a příležitostně kolonoskopie.Dieta žádná,jím víceméně vše,vyhýbám se akorát luštěninám a přemíře smaženého.
@pandora197 taky mám postižené terminalni ileum...dietu držím jen při obtížích...jak se ti projevovalay ty metastazy na kůži 😳
@t.lucka Zanetlive loziska plné hnisu na nohách a rukou,prostě vředy.Zůstali mi po nich i menší jizvy,tenkrát mi jeden vyrizli a poslali na histologii,kde pak přišlo potvrzení,že je to metastaze crohna.Měla jsem je pokaždé při akutním vzplanuti,vždy jsem pak byla 2 měsíce v nemocnici než mě dali do kupy.
@pandora197 panejo, ani jsem nevěděla, že se to může i takhle projevit. Tak hlavně, že už jsi na tom lépe 👍
Zdravim me to zjistili dneska jeste pujdu na krev atd... hledam nejake skupiny kdo by poradil s jidenickem nesmim pecivo, zeleninu kde je nejaka slupka. Vubec si nedokazu predstavit co do prace na svacinu kdyz nemuzu pecivo.
A na bezlepkovou stravu se mi moc nechce jeden bracha ma bezlepek a 1 rohlik 13kc...
Je mi 23 da se na to zvyknout? To omezeni v jidlu?
Ahoj já mám taky crohna. Vim o něm od roku 2016... bohužel už jsem měla zavedenou nasojejunalni sondu a potom co mi to nepomohlo mi vzali díky bohu jen 10 Cm střev 👍a mám klid 👍
@jakub1996 Ahojky, záleží jak moc se ti to rozjede. Já mám dietu pouze v akutní fázi a když dojde k remisi, tak můžu jist normálně, takže se to dá. A myslím, že člověk si zvykne na všechno. Akorát si v akutní fázi kupuju v lékárně vitamíny, protože mi hodně chybí čerstvá zelenina a ovoce... A to ti zakázali i starší bílé pečivo? To mám totiž povolené, protože nenadýmá a když to není celozrnné, tak to neodírá střevní stěnu.
Ahoj, máme s tím v rodině zkušenosti a možná stojí za to používat konopné produkty, jako například oleje (např. od hempointu) nebo samotné léčebné konopí, doufám, že to pomůže
Já mám Crohnovu chorobu diagnostikovanou od svých 16let. Naštěstí ji mám v poměrně klidové formě. Tak jednou ročně se to zhorší natolik, že musím do nemocnice, ale operace zatím nikdy proběhnout nemusela.