Čištění kanálků, bolest po víc jak dvou týdnech. Zlepší se to?

mrpavli
13. dub 2023

Zdravím,

před dvěma týdny jsem byla na mikroskopickém ošetření kanálků sedmičky dole. Protože už své zuby řeším od prosince (i jiné zuby), tak už jsem z toho zoufalá. Na mikroskop jsem šla, abych zvýšila šanci na úspěch, tudíž jsem doufala, že po pár dnech bude konečně klid. Doktor říkal, že tak týden, dva to může být citlivé. Vím, že jsem chvilku po "termínu", ale začínám lehce panikařit, neb zub cítím stále a nepřijde mi, že by se to zlepšovalo. Nemám pocit, že by to bylo horší, ale ani lepší. Tak nějak o něm vím pořád, cítím takovou pálivou bolest kolem, jako by to táhlo a cítila jsem ty kanálky?, ale netepe v něm (jako před ošetřením). Na prášek to není (navíc jsem si teď po delší době jeden vzala z jiného důvodu a na zubní bolest to nemá absolutně vliv), ale je to otravné a na psychice to nepřidává. V leže se to nezhoršuje, spíš naopak, když se ráno probudím, přijde mi to chvíli lepší. Koušu stále na druhé straně. Ke své zubařce jdu za týden, tak tomu zkusím dát ještě šanci. Je teda možné, že to chce ještě čas a někomu to prostě trvá déle, než si to "sedne"? Stalo se někomu, že by ho takto ošetřený zub pobolíval víc jak dva tři čtyři týdny a pak to nakonec samo přešlo? Děkuji.

exbordelar
13. dub 2023

Jo, je to normalni. Mne cistili kanalky v unoru a minimalne dva tydny jsem to mela citlive. Je to velky vykon, to okoli se potrebuje vzpamatovat. Tu bolest, jak ted popisujes, je podle me fyziologicka - zkratka podrazdene okoli. Je to takova mensi operace 🤷🏼‍♀️

squezy
14. dub 2023

@mrpavli neporadim, ale upřímně ti závidím, že to máš za sebou! Včera zubni pohotovost, termin u zubaře s mikroskopem za 3 tydny, do te doby mam na tyden atb a pak se budu muset modlit, at už jsem na řadě. Přeju, at už brzy to máš na 100% v pohodě.

mrpavli
autor
16. dub 2023

@squezy Děkuji, budu doufat, že se to zlepší, protože zatím to bohužel začíná být snad ještě horší. Achjo. Mám to sice za sebou, ale začíná převládat strach, že to stejně ještě není konec a musím doufat, že o ten zub nepřijdu. Jinak tři týdny, ač se to nezdá, jsou vlastně super termín. Když jsem hledala, tak jsem dostávala termín minimálně 2-7 měsíců. I když chápu, že když člověka bolí zuby, tak i tři hodiny jsou jako věčnost. Přeju, ať antibiotika zaberou a čištění se podaří a pak už nic nebolí.

mrpavli
autor
16. dub 2023

@exbordelar děkuji za reakci. Můžu se jen zeptat, jak citlivé to bylo? Bolelo to pořád nebo jen při kousání třeba? Já to totiž cítím pořád, bolí to furt jen se během dne různě mění intenzita. Tím pádem je to strašně otravné a pořád na to člověk musí myslet. Čekala bych po tolika dnech aspoň nějake zlepšení, ale zatím mi to přijde snad už horší spíš.

evzen96
15. bře 2024

@mrpavli Asi už mi nikdo neodpoví, ale za zkoušku nic nedám. Jak jste nakonec dopadla, co to bylo? Já mám právě už něco podobného měsíc, jsem už psyhicky vyšťavená. Zubař je přesvědčený, že kanálky vyčistil správně a myslí si, že je to zánět čelistního kloubu.

mrpavli
autor
16. bře 2024

@evzen96 no, nakonec se to nejhorší uklidnilo (pár týdnů/měsíců to trvalo), myslím, že jsem pak šla ještě na kontrolu, když se to moc nelepšilo. Doktor zkontroloval, řekl, že vše v pořádku a že mám na ten zub normálně kousat už (nic super tvrdého, aby nepraskl), ale jinak normálně zvykat a zbytečně mu neulevovat, aby si to sedlo. Nicméně od té doby se bolest přesunula na druhou stranu a po čase se strany začaly střídat. Ta strana s tímto zubem se hodně uklidnila, ale sem tam se taky ozve, ale je to něco, na co jsem si svým způsobem z části už zvykla. Nakonec jsem prošla ještě pár ordinaci, nespočet rtg vyšetření, na zubní chirurgii mi rekli, že to bude atypicka bolest obličeje a čekám na vyšetření neurologa. Osobně mám občas pocit, že problémy na obou stranách jsou od pětek, ale nikde vidět nic není. Pořád doufám, že se jednoho dne probudím a bude po bolestech na furt, snad se dočkám. 🙂 Věřím, že to není jednoduché, budu držet palce, ať Vás to co nejdřív přejde a je zase dobre. 🙂

properjoey
17. bře 2024

Já vás asi nepotesim, ale čistili mi kanálky, když asi před 15 lety. A další 2 roky to bolelo. Všecko prý v pořádku, uzavřelo se to jako fantomova bolest. Nakonec to přešlo 👍

maja2021
2. dub 2024

Tyjo vážně tak dlouho? Já se zubem bojuji od září. Kanálky čistila 6x, pak je zadělala a dala plombu. Teď to bude 2 měsíce a mě to pořád bolí, některé dny míň, někdy víc, jako zrovna dnes v noci, už jsem musela vzít paralen, nic jiného nemůžu jsem v 25tt.
Na rtg prý zaplněno dobře, jen špička kořene je zahnutá, doporučují resekci kořene ale objednací lhůta 2 měsíce.😔 Navíc mi okolí zubu pořád při čištění nebo doteku jazyku krvácí. Fakt už jsem zoufalá, je to horní 2, takže to bolí až k nosu a i okolní zuby už pobolívají. Bojím se, aby to nebyl nějaký velký skrytý zánět, ale ten zub a ty dva vedle něj (velký opg kvůli těhu dělat nechtějí), rentgenovali 3x a nic nenašli.
Myslíte, že to fakt může způsobovat ten zahnutý kořínek?
Je tu někdo komu resekce kořene pomohla?