Chronický zánět žaludku. Znamená, že se to nedá vylečit?

rakysaly
8. bře 2021

Ahojky. Před 3lety mi dg. Chronický zánět žaludku. Nyní jsem četla v různých diskuzích, že tělo není schopné vstřebávat B12 a že se píchá. Mě ale nic neřekli a B12 nedoplňovali. Je to tak vždy? A ještě jsem se chtěla zeptat. Když je to Chronický, tak to znamená, že se to vyléčit nedá? Jen po braní léků se odstraní příznaky ale ten zánět tam stále je? A chodíte na opakovaná gastra? Mě nikam nezvali,tak se pro jistotu ptám, zda otravovat doktora...🙂

kittystar
8. bře 2021

@rakysaly S tím vitamínem nevím, ale ono obecně léky na zánět žaludku zabraňují vstřebávání různých minerálů a vitamínů. Jinak, chronický znamená, že ta možnost rozvinutí zánětu tu je vlastne pořád. Záleží na tom, z čeho to vzniklo a jaké máš teď třeba potíže. Jestli máš stále potíže, mělo by se chodit jednou za rok na kontroly,jinak stačí dle doktora.

konidana
8. bře 2021

Manžel bere léky, na rok nebo dva vysadil kafe (jediný ustupek nařízené dietě). Každý rok chodí na kontrolu. Po stabilizování stavu už zase kafe pije. Vitamíny nikdy nebral a nehodlá s tím začínat. Léky bude mít už nafurt.

rakysaly
autor
8. bře 2021

@kittystar Aha...Tak to je "fajn" že ja byla na gastru jen jednou pred 3 lety:/Potíže nemám stále. Ale stačí větší stres a zas je to zpět v mírnější formě...Tak léky pak beru třeba 14dni nebo měsíc a zas je klid...

rakysaly
autor
8. bře 2021

@konidana jako že ty léky má brát stále nebo jen při obtíží?

konidana
8. bře 2021

@rakysaly stále. Kdyby je nebral, zhoršovalo by se to. Ale on měl problémy určitě déle než rok (pálení žáhy, průjmy, ...), než šel k doktoru a zjistili toto.

martulka88
12. bře 2021

@rakysaly Chronické znamená že nikdy se to nevyléčí, pouze se dostaneš do remise (klidová fáze) pomocí medikace, kterou budeš brát celý život. V období relapsu (vzplanutí) může být nárůst počtu léků. Jinak je dobré, minimálně v období relapsu, dodržovat šetřící dietu. Určitě říkali, za jak dlouho bys měla jít na kontrolu. Já mám crohnovu nemoc (chronické onemocnění zažívacího traktu) a např. u mě stres dostává crohna do relapsu.

rakysaly
autor
12. bře 2021

@martulka88 Ahoj. No bohužel neřekli. Poslali mě do čekárny po gastru a přišla za mnou jen sestra,se upravou,ze mi doktorka nic nenašla a ještě mi dala recept na léky. S tím jsem jela domů a cestou si to četla a zjistila tuhle dg. Obvodak mi taky moc nerek. Ptala jsem se,jak flouho brat leky a pry po pul roce zkusit vysadit a když mi bude dobře, tak není třeba brát...Byl se mnou hotov jako na gastru. S tím jsem i žila, že teda bude už vše ok...Před 14 dny mi začalo být zas blbě a k tomu bolest na hrudi. Tak jsem nasadila zas omeprazol. Volala jsem obvodakovi,ale meli stále obsazeny tel. Tak jsem poslala mejl a neodpověděl. Teď už je mi dobře po skoro 14 dnech. Nebo je mi aspoň lépe. Budu si muset najít jiného obvodaka. A ani na gastru a ani on právě o kontrole nemluvil. Já to mám taky ze stresu. Když jsem koukala na netu rizikové faktory,které to vxvolavaji,tak nic jineho sr me netyka...