Ahojky. Před 3lety mi dg. Chronický zánět žaludku. Nyní jsem četla v různých diskuzích, že tělo není schopné vstřebávat B12 a že se píchá. Mě ale nic neřekli a B12 nedoplňovali. Je to tak vždy? A ještě jsem se chtěla zeptat. Když je to Chronický, tak to znamená, že se to vyléčit nedá? Jen po braní léků se odstraní příznaky ale ten zánět tam stále je? A chodíte na opakovaná gastra? Mě nikam nezvali,tak se pro jistotu ptám, zda otravovat doktora...🙂
Manžel bere léky, na rok nebo dva vysadil kafe (jediný ustupek nařízené dietě). Každý rok chodí na kontrolu. Po stabilizování stavu už zase kafe pije. Vitamíny nikdy nebral a nehodlá s tím začínat. Léky bude mít už nafurt.
@rakysaly Chronické znamená že nikdy se to nevyléčí, pouze se dostaneš do remise (klidová fáze) pomocí medikace, kterou budeš brát celý život. V období relapsu (vzplanutí) může být nárůst počtu léků. Jinak je dobré, minimálně v období relapsu, dodržovat šetřící dietu. Určitě říkali, za jak dlouho bys měla jít na kontrolu. Já mám crohnovu nemoc (chronické onemocnění zažívacího traktu) a např. u mě stres dostává crohna do relapsu.
@martulka88 Ahoj. No bohužel neřekli. Poslali mě do čekárny po gastru a přišla za mnou jen sestra,se upravou,ze mi doktorka nic nenašla a ještě mi dala recept na léky. S tím jsem jela domů a cestou si to četla a zjistila tuhle dg. Obvodak mi taky moc nerek. Ptala jsem se,jak flouho brat leky a pry po pul roce zkusit vysadit a když mi bude dobře, tak není třeba brát...Byl se mnou hotov jako na gastru. S tím jsem i žila, že teda bude už vše ok...Před 14 dny mi začalo být zas blbě a k tomu bolest na hrudi. Tak jsem nasadila zas omeprazol. Volala jsem obvodakovi,ale meli stále obsazeny tel. Tak jsem poslala mejl a neodpověděl. Teď už je mi dobře po skoro 14 dnech. Nebo je mi aspoň lépe. Budu si muset najít jiného obvodaka. A ani na gastru a ani on právě o kontrole nemluvil. Já to mám taky ze stresu. Když jsem koukala na netu rizikové faktory,které to vxvolavaji,tak nic jineho sr me netyka...
@rakysaly S tím vitamínem nevím, ale ono obecně léky na zánět žaludku zabraňují vstřebávání různých minerálů a vitamínů. Jinak, chronický znamená, že ta možnost rozvinutí zánětu tu je vlastne pořád. Záleží na tom, z čeho to vzniklo a jaké máš teď třeba potíže. Jestli máš stále potíže, mělo by se chodit jednou za rok na kontroly,jinak stačí dle doktora.