Dobrý den maminky,chci se zeptat na vaše zkušenosti,zdalipak dokážete vypozorovat spouštěč migrény?jsem v tom,, nováček"migréna mě trápí teprv od února,ale mívám ji často a je to někdy peklo.Mam za sebou vyšetření ale výsledky budu mít příští týden,ale už poprvé mi neurolog řekl že to chce vypozorovat,co to spouští a já samozřejmě vůbec nevím 🤷Děkuji za vaše odpovědi ☺️
Únava a hlavně změna počasí. Hlavně na jaře a na podzim to je peklo. V létě mívám většinou klid od toho.
@martina468 mam je od 12, letos mi bude 35. Někdy málo spánku, hodně spánku, málo vody, hodně cukrů, málo cukrů, teplo, stres, menstruace, těhotenství, slunce, hlasitá hudba, ovoce, zelenina, mléčné výrobky.. toho je a někdy nic z toho, pak bliju jak sakal, treba 3dny ale někdy zaberou triptany od doktora
Koukám že je to takový nekonečný boj 🤷děkuji za vaše odp ☺️
@martina468 mě spouští migrénu čokoláda a víno, to vím určitě, že když to s tím přeženu tak je migréna jasná. Potom doplňky stravy kde je ženšen. Jinak stres, změny počasí, únava.
@martina468 mne migrény začaly po prvním porodu, spouštěč je vždycky stejný spankovy deficit, nekvalitní spánek. Když ještě není úplně rozjetá, tak mi pomůže osprchovat hlavu studenou vodou, ne ledovou, to se mi podaří migrénu i rozehnat. Ale jak se rozjede, je to konec, to jsem vyřazena na 2 dny.
@palja Ja mám od neurologa sumatriptan,když se vezme vcas zabere.Ja jsem hotová 4dny, momentálně mám migrénu opět po týdnu 🤦
@martina468 změna počasí a PMS
Změna počasí a únava
@martina468 Ja na to přicházela dva roky ... za sebou hromada vyšetření ... nevím co je často.. pro mě bylo často 1xza měsíc ... vždycky ve stejnou dobu v cyklu- vyvolávala mě to hormonální antikoncepce - nenapadla mě vůbec ta možnost ...upozornila mě na ro neuroložka, jestli to nemůže být ono a gynekoložka řekla ze určitě ne 🤣🤣ze to by bylo každý měsíc ve stejnou dobu ...tak jsem to začala sledovat a bylo 🤣🤣🤣nenapadlo mě to protože migrény jsem měla cca dva roky a HA asi 12 let
@janule0123 První na co mě upozornil neurolog byla právě HA,teď jsem to vysadila tak jsem zvědavá.Ano jedná migréna chodí pravidelně,vždy hned po MS ale ostatní nevím.... Pomohlo ti to,vysadit HA?za jak dlouho to člověk pozná?
@janule0123 jinak často,myslím 2-3xdo měsíce,vždy mě migréna vyřadí na 4 dny
@martina468 Těch spouštěčů mám víc, žádný sám o sobě mi migrénu nespustí, ale pokud se sejdou tři a víc, tak jsem jasná... U mě je to únava, stres, hlad, hormony (ovulace i MS), špatný pitný režim, příliš cukru a víc než 2 kafe denně.
@martina468 Únava, stres, rozčilení, nepravidelná strava, špatný pitný režim, hormony. Pomohlo i vysazení HA. Často se migréna dostavila po velmi náročném týdnu, první den volna. Náročné období - úmrtí a vážné nemoci v rodině zpusobovaly častější migrény. Znacila jsem si do kalendáře, kdy jsem měla bolesti hlavy, i slabší bez zvracení, a zpětně zjistila, že je to vždy v období ovulace. Po porodu se situace velmi zlepšila. V těhotenství jsem neměla migrénu ani jednou.
27. den cyklu, tedy 2 dny pred MS.. HA neberu.
Období před menstruaci v kombinací s únavou,psychickou nepohodou..
@martina468 Ja ji měla jednou za měsíc, uz si asi ani nepamatuju kdy to bylo 🤣 jestli po vysazeni nebo nasazení ... a dva dny hotovo nepoužitelná to si pamatuju a nikdy jsem nepoznala začátek, takže léky a nic mě nepomahalo ... je to už asi 7let od vysazeni ... ale myslím ze to pomohlo hned. Teď nevím co je migréna, maximálně bolest hlavy 🥳
Já mám nejspíš pravou menstruační migrenu, čili +- 1 den od MS....podle mě to dělá pokles hormonů, chtěla jsem změnit HA, ale teď zkouším tu stejnou jen ji beru 3 platíčka a až pak jendou vysadím ..a změnila jsem gyndaře, tak uvidím, co se teď stane (poprvé teď po 3 měsících budu dělat pauzu) a kdyžtak budu chtít změnit HA, nejspíš s vyšším podílem estrogenu...no uvidíme...jinak hlava mě bolí od dětství, ale nikdy to nebyla vyloženě migrena, ani zadny urcity dny...po porodu se mi zkazilo vše...najednou migreny, kdy je mi fakt zle, najednou mám nejspíš atopický exem (nikdy jsem ho nemela), to je fakt děsný..
@martina468 U mě hormony (těsně před MS a během prvních dní), dlouhodobější spánkový deficit, stres a vyčerpání - po nějaké době vyústí v migrénu, náhlé emoční vypětí (ať už pozitivní nebo negativní) je po několika hodinách následováno migrénou, blokáda krční páteře, někdy alkohol. Žádné konkrétní jídlo mi migrénu nevyvolává.
@jednaholkaa mám to úplně stejně.
Zdravím holky, taky trpím na migrény, na neuru mi řekli, že je to dědičné a napsala mi Aulin, vyřešeno, takže jsem tam další 3 roky nebyla.
Migrénu mám taky kolem ovulace a pak šílenou když my MS odeznívá,taky i 3 dny. Hnus, velebnosti.
Ale jak píšete, souvisí to dost s pitným režimem, i jidlem a hladinami cukru. Vím že i ostrá jídla, víno a čokoláda to spouští. U mě málo nebo moc spánku a ty hormony.
Kamarádka co mívala migrény zvracecí, začla si dávat v začátku nevolnosti Kinedril a fakt ji to pomáhá, zkuste, mě nepomůže ani svěcená.
Ale po vysazení HA jsem stahla 5 denní migrénu na 2-3 denní 🤣🙈
Já mám asi "jen" několikadenní bolesti hlavy, nikde jsem s tím nebyla, ale možné spouštěče Menstruace, únava, kontaktní čočky, nízký tlak - u ničeho to ale není pravidlem. Po prvním těhotenství se četnost významně snížila, takže hormony určitě hrají roli.
Těch věcí je,stres,nedostatek spánku,špatný pitný režim,změna počasí. Spolehlivě přijde po velmi vypjatém dni, hektickém,kdy od rána jedu na 250% a druhý den ji mám. Zrovna v pátek byl takový megaakcne hektický a já celou sobotu jela party s migrénou.
@anetka9 ano prý to dědičný je.A já můžu říct,že migrenu u nás v rodině nikdo nemá
@martina468 dříve to bylo počasím. Byla jsem jak chodící barometr, dle bolesti jsem odhadla kdy a jak velká bouřka přijde. Ale byl to poúrazový stav, kdy jsem jako pubertak měla silný otřes mozku. Měla jsem léky na nízký tlak, aby se to nějak vyrovnalo a pak,jak to přišlo, tak odešlo. Občas mě ještě zabolí, ale buď díky únavě, nebo nedostatku tekutin ...
@martina468 Kolegyně v práci na ně trpí a vím, že říkala, že vůbec nemůže pít červený víno, že jí spouští migrénu (samozřejmě to nebude jediný spouštěč). Taky říkala, že jí pomohlo nitroděložní tělísko, že se četnost mignén hodně snížila jen na několik ročně.
Mám to v určitých fázích cyklu. Většinou před má a když končí ms. A když vidím před očima černou tečku, tak vím, že mě začne bolet hlava
@martina468 tak to mame stejny🤷♀️
@martina468 stres... Řešila jsem několik let mnoho vyšetření a nic.. Skončilo to az když jsem se rozešla s bývalým 😂 takže určitě zapatrat i po psychosomaticke stránce.. Co znamenají migrény, najdi na netu... Popremyslej... Taky jsem si měla zapisovat potraviny, čokoláda a víno tomu určitě nepomáhaly.. Ale jak píšu.. Vše ma svou příčinu.. Co řešíš teď v hlavě? S čím si nespokojená, co si nechceš připustit, čeho máš plnou hlavu? Takové otázky bych si pokládala..
Já ti moc nepomůžu.. mám migrény cca 8 let a ještě jsem nic nevypozorovala 🤷♀️ občas mi jí rozběhne špatný pohled do sluníčka, někdy je z vyčerpání, ale většinou přijde z ničehonic.. léky od neurologa nepomáhají, takže já to musím nějak přetrpět než mi povolí 🤷♀️