Bolí mě zuby a nemám zubaře. Co mám dělat?

4. pro 2024

Ahoj, jdu se spíš vypovídat neboť téma zubaři mě hrozně štve... Zubaře hledám už tři roky. Každý co jsem měla jsou horší a horší a teď od minulého pátku fakt trpím bolestí. Byla jsem na třech pohotovostech ale vzhledem k počtu lidí,jsem se nedostala nikam. Rvu do sebe Ibalgin a mám chuť skočit pod vlak a to doslova.... Zubaře hledám aktivně, obepisuju, volám.. byla jsme i na pojišťovně, kde mi vytisklo 4 kontakty cca 100-150km daleko. Jenže já jsem bez auta. No a co mě asi nejvíce štve... Pracuju, vychovávám děti které jedou také budou pracovat, přispívat do systému a proč.... Aby vedle sousedí (cikáni) měli lepší zubarskoc péči a přitom sedí doma na prdeli. A víte proč... Město zavedlo kancelář, kde sedí jedna z nich a shání jim přes nějaké dotace zubaře, doktory atd... A samozřejmě je mají. Byla jsem se tam zeptat a samozřejmě jsem dostala ukázáno na dveře. Přece jen nemám asi tu pravou barvu. A já si teď říkám co s tím... Co s tím. Jsem zoufalá. Bolavá a nevím co dělat 🙄. Moje děti také nemají zubaře. Měli mého ale ten mě před třemi lety vyhodil i s dcerou když jsem šla reklamovat již třikrát opravovány zub... Ano i to jde. Zub za který jsem dala dohromady 21tis (3x7tis). Mi po posledním otevření rupl vejpůl hned po měsíci a když jsem řekla, že toho je už akorát tak jsem dostala košem že můžu jít a vzhledem k tomu, že pan doktor nedělal děti (měl je jen v registru a na preventivní prohlídky) tak jí vyškrtl smenou. Teď mám že zubařů osypky a to doslova 😶😡

felis
4. pro 2024

Ahoj, ja se k zubařce dostala přes kamarádku. Můj muž i jina kamoska chodí na soukromou kliniku. V minulosti jsem k zubaři dojížděla 100km busem i s dcerou a holt se nedalo nic dělat - byl to vylet na cely den, plus penize za dopravu, plus nejake jidlo tam i na cestu. Pokud Ti pojišťovna nabídla daleko a znamená to dojíždění, tak bych to vzala. Holt se nedá nic dělat. V tomhle si člověk vybírat opravdu nemůže, pokud nechceš platit tisíce jako samoplatce anebo byt bez zubů. Btw taky se jich bojím - radsi bych rodila.

merope
4. pro 2024

Co jsem zjistila je, že někde si pohotovost zaměňují s nadstandardně placenou standardní ordinací a objednávají si tam lidi z vlastních pacientů. Je to nelegální, ale dokud je nechytí, nikdo nic nezmůže. Pokud jsi natrefila na něco podobného, tak to je blbý.

Jinak v Praze by měla bez problémů fungovat pohotovost v Městské poliklinice Praha (Spálená ulice), pokud přijedeš autobusem, tak metro Národní třída, pokud vlakem, pak je lepší tramvají na zastávku Lazarská.

Se zubaři je to někde holt boj. Ale co já pamatuji, tak nebývalo moc líp. V 15ti jsem dostala přidělenou zubařku v Brně (cca 13 km daleko) a i kdyby byla špatná, tak výměna nemožná. Ale teda pravda že byla lepší než ta, co jsem měla na ZŠ a vlastně asi i lepší než ta, co jsme pak dostali na VŠ (to už si člověk zubaře mohl volit, ale hledej zubaře v neznámém městě).

radkazenklava
4. pro 2024

A co soukromí zubaři? Já mám soukromou a jsem spokojená.. platím jen o něco méně než muž, který má zubaře na pojišťovnu. Přístup je skvělý, zubařka milá.. děti tam chodí rádi. Dostanou vzdy baliček (malou pastu, obrázky, diplom ,samolepky). Jedna návštěva je u dětí 500,- a u mě i s plombovaním kolem 3tis. (Cena za výkon, materiál, umrtvovaci injekci, rtg)

petramana
4. pro 2024

kdyz vas to tak boli a od pojistovny mate kontakty i kdyz vzdalenejsi, tak nebude lepsi sednout na bus/vlak a zajet si to poresit? nez sedet doma a narikat? to vam od bolesti neulevi

petramana
4. pro 2024

podivala bych se na spoje, kam se nejsnadneji dostanete, pak bych si zavolala tem zubarum a domluvila bych se na osetreni,...zas tak slozite to asi nebude.. ted jsem taky shanela noveho zubare (moje zubarka je asi slepa - nevidi kaz, kdyz jsem rikala ze me boli ten a ten zub - nic tam neni) a kupodivu me vzal ten s nejlepsimi referencemi (i kdyz to teda bylo pres vzdaleneho kamarada)

levandule_k
4. pro 2024

@merope Pohotovost je kapitola sama pro sebe, v Olomouci hodně omezili zubní pohotovost v podstatě jen na so-ne, svátky od 8:00 do 16:00. Jinak se máš obrátit na svého zubaře, nebo kteréhokoliv zubaře.

Autorko tvá situace hodně blbá, ale nezbyde ti nic jiného než volat a dojíždět, samo to bohužel nepřejde. A všichni zubaři nejsou jako tvůj ex zubař. Já jsem nemusela nikdy nic reklamovat u zubaře, ale já naštěstí nemám moc spravovaných zubů a neznám ani nikoho z okolí, kdo byl musel pořád opravovat stejný zub.

Vyprdni se na to, jestli někomu Vaše město servíruje zubaře až pod nos, neovlivníš to. Fér to není. Holt se musíš postarat o svoje štěstí sama.

misha31
4. pro 2024

Soukroma klinika. Ono to nestoji o moc vic. Jezdime sem www drstuchlik.cz

squezy
4. pro 2024

Odkud jsi? To, že nemáš auto není přece překážkou!! Musíš vlakem nebo autobusem. Klidně i tech 150km,neda se nic dělat. Na pohotovosti seď a čekej,jestli tě to tak boli,neda se jinak. Hodinu před otevirackou už tam sed. Dneska existuji jen soukromnici,to tak prostě je. V Praze běžne nabiraji. Zaplatis si,ano,ale prostě se neda jinak. A hlavně kvůli detem - jestli mají zatim zuby bez kazu,tak zaplatis max preventivku,u soukromniku,ale třeba taky ne. Napiš odkud jsi

bbn
4. pro 2024

Hm, my už skoro 20 let jezdíme k zubaři 200 km 🤷🏻‍♀️

aedoss
4. pro 2024

Já teď taky řeším podobnou situaci. Naše zubařka odcházela do důchodu bez náhrady. Takže jsme hledali novou. Utekl rok a během něj jsme se rozhodli stěhovat na druhý konec republiky. Tak trochu jsem doufala, že se nám tam zubaře povede sehnat snáze. Obvolala jsem dva nejbližší okresy a dosáhla akorát toho, že jsme se zapsali do tří pořadníků s čekací dobou rok až dva. Po cca půl roce se objevila informace o nové ordinaci, jak já jsem byla šťastná, že nás zaregistrují. Nicméně jsme dostali termín až za dalšího půl roku. Co čert nechtěl, chytly mě zuby. V té nové ordinaci mě odkázali na pohotovost. V týdnu se tam dostat bez šance. Tak jsem se tam vypravila o víkendu. Vyrážela jsem v pět ráno a v sedm už jsem byla na místě a už druhá v pořadí. Otvírali v osm. Že se čekalo hodinu venku na mrazu už je věc druhá. Až jsem přišla na řadu, tak mi paní zubařka povídá, že zuby neopravují, jen trhají. Že mám tři velké mezizubní kazy, ale byla by škoda ty zuby vytrhout. Nicméně spravte si to kde chcete. Nazdar. Tak teď fakt nevím, kam s tím. Momentálně mám pár dní klid, ale umí mě chytnout takové párdenní křeče, že ten vlak, jak píšeš, by jediný bolesti ulevil. Jeden syn začal v týdnu fňukat, že ho bolí zoubek (vypadla mu plomba). A ten nejmladší bude akorát tři roky, až půjdem k té nové zubařce. Takže jsme celá rodiny tři roky nebyly u zubaře. V tvém případě bych brala kohokoliv, kdo bere. A třeba se zapsat na čekačku někomu blíž. Cestovat bez auta daleko je opruz a s dětmi zvlášť, ale dá se to zvládnout.

levandule_k
4. pro 2024

@aedoss Volala bych do nové ordinace, že mám akutní problém, že mě to bolí a mám dle zubní pohotovosti mezizubní kazy. Podle mě by tě měli někam nacpat, protože jsi akutní.

merope
4. pro 2024

@aedoss Tohle bych skoro hlásila na pojišťovnu - pohotovost, co neřeší bolestivé zuby a jen trhá? Měli by aspoň provizorně opravit (aspoň podle mého). Oni berou nějaké příplatky za pohotovost, tak ať to pojišťovna víc.

jijulka
4. pro 2024

@merope ne, pohotovost opravdu zuby jen trhá, neopravuje. Nemaj na to prostor. Bolí tě zub? Vytrhneme. jaký extra příplatky máš na mysli?? Je to služba mimo běžnou pracovní dobu, nemá suplovat deficit doktorů obecně a už vůbec ne práci zubaře na poliklinice. To by pak za těch 6 hodin obsloužili o 2/3 míň pacientů než obslouží takhle.

jijulka
4. pro 2024

@merope když už tak bych hlásila na pojišťovnu že mám akutní problém a můj osetrujici lekar me odmítá ošetřit dřív než za pul roku.

ele_nka
4. pro 2024

@jijulka u nás na pohotovosti vrtají, ale dávají jen provizorní vyplň aby pak člověk stejně musel ke svému zubaři.

petramana
4. pro 2024

s tim trhanim na pohotovosti to tak opravdu je... v lete jsem byla a ti co byli prede mnou, vetsina cekala v cekarne na pusobeni umrtvovaci injekce na trhani zubu. A kdyz netrhaji, tak jenom rychle neco opravi, ze se stejne v pondeli musi ke svemu zubari..

merope
5. pro 2024

@jijulka Tak pak asi můžu vyzdvihnout pohotovost na Městská poliklinika Praha - já tam měla cestu v pátek dopoledne, moje zubařka v pátek nepracuje, poradili mi, co s problémem a řekli, že pokud to nepomůže, ať se zastavím odpoledne. Přitom mě zub bolel nějak v souvislosti se zaplňováním kanálků - poradili opravdu intenzivně chladit a pomohlo to. Ale předpokládám, že kdyby ne, tak vyjmou tu provizorní vložku, co tam byla (a ano, pak by mě poslali v pondělí k vlastní zubařce).

A ano, pokud vlastní zubař nechce ošetřit akutní případ, tak to je taky vhodné hlásit - stejně jako opakovaně otravovat, pokud člověk nemá zubaře. Čistě proto, že pak zveřejňují statistiky, z nichž plyne, že zase až tak zlé to není.

orchidis
7. pro 2024

Plivat na Romy někomu pomůže sehnat zubaře? Asi jo...