Bolestivé nadýmání. Co pomohlo? Bezlep., bezmléčná dieta, laktobacily?

jinajanna
4. lis 2020

Ahoj, jdu si pro radu. Odjakživa trpím na nadýmání, ale poslední dobou to začíná být fakt peklo, nadýmá mě absolutně všechno, co sním. Vyzkoušela jsem klasiku jako espumisan, mátový a fenyklový čaj, ale bez úspěchu. Podařilo se někomu z vás na toto vyzrát? Pomohla by třeba bezlepková nebo bezmléčná dieta? Nebo laktobacily?
Děkuji

mamikry
4. lis 2020

@jinajanna Mně laktobacily srovnaly zažívání, ale začatku mě dost nadýmaly. Ve Vašem připadě bych asi zvážila nějaké vyšetření. Třeba i na tu intoleranci mléka a lepku, tim by to klidně být mohlo.

emillyhk
4. lis 2020

Takhle se u mě projevila intolerance laktózy... Tak cca rok jsem měla pocit, že jsem pořád taková nafouklá, ale s espumisanem se to docela dalo zvládnout. Pořád jsem si říkala, že je to stresem, apod. No a vloni na podzim se to najednou opravdu zhoršilo, skoro bych řekla že dne na den. Třeba jsem vypila půlku jogurtového nápoje a do půl hodiny jsem měla břicho nafouklé jako v 6. měsíci, křeče, průjmy... Vysadila jsem běžné mléko, jogurty, instantní kaše (většina obsahuje laktózu) a nahradila bezlaktózovými produkty. Nezlepšilo se to hned, nějakou dobu trvá, než se dá organismus do pořádku... Ale zlepšila se mi i pleť 😉