Bolesti chodidel po porodu

anni89
8. bře 2018

Ahoj, potřebuju poradit.
V těhotenství mě bolely chodidla, asi tak jako každou těhotnou maminu. Po porodu mi neustávala bolesti chodidel a otoky. Hlavně když jsem spala nebo déle seděla a pak jsem se měla zvednout.
Začaly se mi dělat kuří oka mezi prsty na nohách. Chodím s malým na fyzioterapii, tak jsem se zeptala a paní mi řekla, že se mi bortí klenby nohou. Byla jsem na ortopedii a tam se semnou moc doktor nebavil. Řekl mi,že mám po těhotenství příčně plochou nohu a že si mám koupit ortoped.vložky do bot, zhubnout a že si zvyknu. (mám 164 cm a 61 kilo)
Nějak se s tím nemůžu smířit. Nohy mám rozpláclé, že mi jsou všechny boty úzké, na nártech se mi dělají ostré výčnělky, bolí mi né jen chodidla ale i nárty a na pravé noze se mi udělala boule u kloubu na palci. Něco jako halux, ale ten je do strany, já to mám jako výčnělek nahoru nad nohu. Jsem z toho nešťastná, byla jsem zvyklá chodit tůry se psy a teď nemůžu chodit po půlhodinové procházce s kočárkem.
Slyšela jsem, že je možnost operativně klenbu nohy upravit. Máte s tím zkušenosti? Já vlastně ani nevím, co to je. Ještě mi není 30 a nohy mám jak strará bába. (O křečových žílách se nebudu zmiňovat tam mi čeká zákrok na 100%) ☹
Děkuju za rady

alexisbb
8. bře 2018

Ahoj, s klenbou mám taky problém. Došlo to tak daleko, že jsem ráno vylízala z postele se zaťatýma zubama a cesta na vlak byla utrpení... Nedej bože když jsem šlápla na kamínek. Koupila jsem si ortopedické vložky s pevnou skořepinou - vytvarovanou klenbou a se srdíčkem a snažila se při chůzi našlapovat na vnější okraj nohy. Cca za týden to bylo lepší a teď asi po půl roce mě to občas trochu zabolí, ale jinak o tom nevím 🙂 Horší je, když dýl stojím, to pak ty chodidla začínám cítit...

j.a.n.i
8. bře 2018

No, já zvolila přesně opačnou metodu něž @alexisbb pořídila jsem barefoot boty, kde to jde tak se snažím chodit bosa a taky už mě nohy nebolí... Akorát tedy ano, noha je rozpláclá a potřebuju širší boty, ale jestli ono to náhodou není tím, že bychom ty širší boty potřebovala skoro všichni a akorát si je mačkáme ve vyráběné úzké obuvi.

mikiva
8. bře 2018

Nasla bych jineho ortopeda, ktery se Ti bude venovat.
Seriove vyrabene ortopedicke vlozky jsou fajn a muzes si je koupit sama, ale existuji i na miru a to je o dost jinej level.

lucyp13
8. bře 2018

Zkusila bych cestu barefoot, na první pohled se muže zdát ze je to blbost ale nohy opravdu dost posílí a hlavně BF boty jsou široké, jen pozor chodí se pak zcela jinak než v klasické, me bolesti přestaly. Zkuste na fb skupinu BF boty nejen pro deti

anni89
autor
8. bře 2018

Děkuji za rady. Nosím zatím ortoped. Srdicka v bitech. Podívám se na ty barefood boty. Nikdy jsem o nich neslyšela. Tak si něco nastuduju a kouknu i na vložky do bot se skořepinou a pak se rozhodnu jakou cestou se vydám. Dekuju ještě jednou

olusenka
8. bře 2018

Operuje se jako až ta nejposlednější možnost a ve výjimečných případech. Určitě bych to nedoporučovala jako první možnost. Určitě nejdříve vložky, a to individuální, cvičení, tejpování, případně masáže, kvalitní širší boty (Barefoot bych spíš nevolila, v tom bude klenba bolet), zhubnout klidně případně taky, když to půjde. Jiného ortopeda a dobrou fyzioterapeutku.
Mám s tím veliké problémy asi 13 let, mám propadlé obě klenby, měla jsem dost bolesti, nosím individuální vložky, zkoušela jsem tejpovat, cvičit (ale jsem lajdák). Předloni jsem objevila fyzioterapeutku, která mi vložky vyměnila (předtím jsem měla Formthotics) a je to pecka. Na dovolené jsem chodila na výlety bez bolesti celý týden.

kamste
9. bře 2018

Mohlo by pomoci i tohle http://nanohou.cz/balance/

z_kopretinka
9. bře 2018

@j.a.n.i vidim to stejne. Na MD jsem nejcasteji ve volnych teniskach s mekkou podrazkou a v lete sportovni sandalky a jsou dost pruzne. V lednu jsem potrebovala "lepsi" boty a vytahla co jsem nosila do prace. Tenkrat jsem mela pocit ze jsou jak backorky a ted jsem uz fnukala kdy je sundam. Bolave stlacene palce a puchyre na patach. Vsechny boty jsou hrozne zuzene kolem palcu. Mela jsem problemy s kotnikem po urazu. A ted o nem pomalu ani nevim.

anni89
autor
9. bře 2018

@olusenka dekuju za radu. Koukala jsem na ty boty barefood a jsou na mne drahé. S rodicakem a hypotékou si fakt nemůžu dovolit říct manželovi, že chci boty za 3tisice. Tejpuju taky, ale spíš podle toho, co jsem našla na netu. K fyziolozce jsem objednaná.jake máš tedy teď vložky v botách? A nosís ty vložky v ortoped. Botách? Nebo v jakýchkoliv? Je nejaka ráda co se týče "normálních" bot? Myslím tím vyšší pata, raději širší bota nebo je to jedno?

j.a.n.i
9. bře 2018

@anni89 No, jestli budeš uvažovat o vložkách na míru, tak na tom nebudeš finančně o moc líp...

hankaros
9. bře 2018

Jdi k podiatrovi (specialista prave pres chodidla) a zacni cvicit pod dohledem fyzioterapeuta, ukáže ti cviky na zpevneni klenby. Podiatr ti rehab predepise,budes to mit pres pojistovnu. Stejne tak vlozky na miru, sice se doplaci, ale pojišťovna prispiva. Zasadni je ale tvoje prace na svem zdravi = cvicit, cvicit, cvicit.

lucyp13
9. bře 2018

@anni89 možná ze jsou dražší ale zase nohy ma člověk jen jednY, navíc ted jsou dost výprodeje nebo koupit bazarove ( není to jako u klasických bot),vložky nic neřeší, klenba se musí posilovat a prsty pracovat ne byt jak sardinky

eviicka
9. bře 2018

@lucyp13 jenže právě že má člověk nohy jen jedny, by se neměl pouštět do nejistých vod. I hodně výrobců a zastánců barefoot tyto boty nedoporučuje, pokud již jsou nějaké problémy s nohami.

lucyp13
9. bře 2018

@eviicka ono není nezdrave BF obouvani ale způsob chůze v tom , většina je zvykla dopadat na patu a dusat, v BF se chodí jinak, ja mela nohy bolave a po přechodu na široké boty a přirozený způsob chůze mi bolesti zmizely, klenba je krásnější než kdy predtim. Btw. Zrovna výrobcům bych říká ani nos mezi očima , zákazníkům nabulikuji cokoliv aby prodali

olusenka
10. bře 2018

@anni89 teď mám vložky Vasyli. Jsou taky drahé, ale bez nich bych nemohla vůbec chodit. Měla jsem jen jedny, nedáno jsem se po víc jak roce konečně dostala k tomu, abych si pořídila druhé, o něco užší. První se mi vešly jen tak do tenisek. pro mě platí při vybírání bot rozhodně širší, a s kulatou špičkou, sportovní boty obecně jsou dobré, polobotky a vůbec boty do práce, do města rozhodně jen kožené, ne umělé. A obecně nesmí mít boty tenčí podrážku, takže pro mě Barefoot ne, okamžitě cítím bolest klenby nebo obou. Bosa vydržím sotva pár minut.