Bolest kolen po chůzi. Je to normální?

15. kvě 2023

Ahoj,
Asi po 7 letech, a hlavně i po porodu, jsem si koupila běžecký pás. Střídám chůzí s trochou běhu 30minut 3x týdně, + občas procházky. je to asi něco přes týden.
Ale asi 2-3 dny mě neuvěřitelně bolí v obou kolenech, nejhorší je to ze schodů, a hlavně v noci, mám pocit že mi ty nohy celé snad upadnou, tak mazu alpou a ibalgin krémem.
Nikdy se mi tohle nestalo..a to jsem sportovala dost.
Je to normální??

palja
15. kvě 2023

Nemáš trochu větší nadváhu? Nechci nijak urážet, jen napíšu moji zkušenost.
Po dětech jsem dost přibrala a chtěla jsem zhubnout. Jenže běh a hlavně skákání přes švihadlo mi hodně zatěžovaly kolena a ostatní klouby. Potom mě taky strašně bolely kolena. Přesně jak popisuješ. Takže jsem napřed musela něco zhubnout a pak teprve zařadit běh. Váhu jsem napřed zredukovala rychlou chůzí, cvičením na elipticalu a úpravou stravy.
Ještě mám jednu zkušenost od sestry, takhle jí začala osteoporóza.

ester_ka
15. kvě 2023

Mně na bolest kolen pomohlo brát kolagen

ivis_b
15. kvě 2023

Tohle je věštění z křišťálové koule. Dojdi si na ortopedii, udělají rentgen, případně další vyšetření a uvidíš. Mě taky začala bolet kolena, nadváhu fakt nemám (54kg na 170cm), chůze do kopce/z kopce nebo do schodů děs běs. Rezonance odhalila špatné postavení a tvar češky, chrupavky se více opotřebovávají. Dostala jsem něco na zobání a hlavně doporučení cvičit, cvičit a cvičit - stehna, zadek. Jinak mi pomůže už jen operace. Ale chce to doktora, tohle samoléčbou nevyřešíš, do kolene se nevidíš.

pampeliska1313
15. kvě 2023

Mne bolela kolena a zada. Ale pokazdy mi pomohlo cvičení. Posílí se vazy a vždycky mi to “stačilo”.. možná Vám prostě akorát momentálně sedne jiný cvičení než běh.) ale nejjistější je proste vždycky zajít za odborníkem

cilkat
16. kvě 2023

Když jsem po dvou porodech šla za fyzioterapeutkou, že mám pocit, že mám problém s kyčlema, koukla na to a prohlásila "no, vám prostě zůstal tehotenskej postoj" - rostoucí břicho "vyřadí" břišní svaly, člověk se "pověsí na kostru", přenese váhu dozadu na paty a hlavně na propnutý kolena... mno a pak se na to navážou ramena a pod. Blbý je, že strkání kočárku tohle držení těla často podpoří, takže prostě zůstane. Může to dělat i tu bolest kolen - možná najednou dupeš na patu a napnutý koleno "natvrdo" a ono to pak samozřejmě bolí. Každopádně doporučuju konzultaci na fyzioterapii (klidně i soukromou, i když je to dražší, ale má na tebe čas) a pokud nepřijde pochopení u něj, tak tu ortopedii, kteří mají zas mnohem lepší možnosti zjistit reálný opotřebení kloub (zas mívají míň času vysvětlovat ten pohyb).
Kolagenovejma tabletama samozřejmě nic nezkatíš, ale samy to nevyřeší.
Ale pokud jsi ve stavu, že bolí kolena v klidu, mažeš to analgetikama a pod, přestaň cvičit, dej si pauzu a objedenj se k tomu doktorovi. Nebude to banalita, která za týden zmizí sama a další cvičení bude stav teď jen zhoršovat.