Biopsie prsou. Máte zkušenost?

liana2552
7. čer 2024

Dobry den,

najdem tady holky co maji za sebou biopsiu prsnika? Nasla jsem si dve hrcky na pravom prsu a doktroka mne radeji poslala jeste na biopsii ( muj prvni UTZ) po porodu. Vedela Vam doktorka co Vam delala punkci neco k tomu rict? Nebo boli z ticha? Mam
z toho divny pocit. Kamaradka byla a utz komentovali ze je v poradku ohraniceny hezky pravidelny tvar a odber byl pry vodnatejsi a ze ji mohu rict na 80% ze je to fibroadenom. Mne nic nerekli i kdyz jsem se ptala. Vysledky za 2 tydny a ja se jedu zblaznit.

merope
7. čer 2024

Co je nejdůležitější - pokud to je maličké, tak i kdyby to byl zhoubný nádor, pravděpodobnost vyléčení je v tuto dobu již poměrně vysoká. Jak říkal jeden patolog (to jsou ti, co právě zkoumají ty biopsie), tak klíčové je dostat se k léčbě co nejdříve. No a proto jsou doktoři extrémně opatrní a raději "ženou" na biopsii jakýkoli i trošku divný nález - protože kdyby to náhodou bylo zhoubné, tak čím rychleji se zahájí léčba, tím rychleji se to i vyléčí. Držím palce, ať se ukáže, že to je něco neproblematického.

liana2552
autor
8. čer 2024

@merope Velikost 1,6x0,6 a druhy mnohem mensi. axilarne uzliny ciste. Tedka mne to zacalo i bolet. Kdyz si je palcuji citim v nich jakoby nepohodli. mam je presne jak konci kostice. Nechapu ze jsem je tam pred mesicem nevidela a necitila.

1pomnenka
8. čer 2024

Kamarádka chodí na utz a následně ji pošlou na biopsii každý rok. Neustále se jí tvoří nové a nové cysty, říká, že si vždy nahmatá bulky a hodně jí to bolí. Výsledky má vždy negativní, i lékař se diví, protože se mu na utz nelíbí.

alubif
8. čer 2024

@1pomnenka to není biopsie, ale punkce cysty, jsou to dva rozdílné výkony.

1pomnenka
8. čer 2024

@alubif Je to možné, ale oboje se posílá na histologii, ne?

alubif
8. čer 2024

@1pomnenka ne, ale obsah cysty se může poslat na cytologii
což není úplně stejně zpracování jako histologie biopsie, póze se zkoumá nátěr pod sklíčkem v mikroskopu.

merope
8. čer 2024

@liana2552 Pokud ti to "neroste pod rukama", tak je to snad pořád vše ok. Držím palce. Necítila jsi je tam, protože prostě vznikly.