Bazaliom, máte prosím zkušenost?

dasula10
3. únor 2016

Máte prosím někdo zkušenost s bazaliomem?

rituska88
3. únor 2016

Ano, moje maminka ho měla na oku a byla na operaci. Je to zhoubný nádor, ale nemetastazuje a prakticky neohrožuje na životě - nebezpečí je spíše to, že pokud se neodstraní, zohyzdí Tě - např. mamka kdyby na to nepřišli, tak by mohla přijít o oko. Ona byla nejdřív na operaci, že se jí na oku něco udělalo, ale doktor to neposlal na histologii a nevyřezal to pořádně, takže brzy jí to narostlo znovu a mnohem větší - museli jí pak vyřezat velký kus pod okem, aby to dali všechno pryč a potom se teprve zjistilo, že je to bazaliom. Po operaci vypadala příšerně, ale naštěstí se jí vše krásně zahojilo a teď to nejde vůbec poznat. Už je to pár let, od té doby musí chodit pravidelně na kontroly na kožní i na oční a na kožním jí preventivně odstranili z obličeje všechna mateřská znaménka. Shodou okolností koncem minulého roku zjistili bazaliom i její sestře - ta ho měla na ruce a nedávno byla na operaci a naštěstí taky vše vypadá dobře.

berusak33
3. únor 2016

Ano, také mám zkušenost. Měla jsem ho na zádech .. Znamínko se mi nelíbilo, měnilo tvar a loupalo se, po vyřezaní zjištěn basaliom. Každy rok kontrola na kožním a zatim bez problémů. Omezení z toho plynoucí: nejsem vhodny dárce krve ☹ .

dasula10
autor
4. únor 2016

@rituska88
@berusak33
Holky zlatý, děkuji za Vaše reakce, trošku jste mě uklidnily 🙂
Já byla včera na kožním, skoukla mi pihy a všechny v pořádku a malého zarudlého flíčku nad prsem si nevšimla, musela jsem jí sama upozornit a hned z ní vypadnul tenhle pro mě děsivej název ☹. Já tam asi znaménko v létě měla, ale asi sem si ho rozškrábala, nevím... (teď nad sebou moc nepřemýšlím, když jsou děti dvě), jsou jiné starosti, však to určitě znáte. No, ale je to pořád lehce zarudlé a někdy to i svědí, tak jsem se rozhodla s tím zajít.
Říkala, že je to dnes možné řešit i jinak než řezáním...mastičkama, ale přeci jen ta histologie je lepší. Jenže já ještě kojím, tak nelze ani jedno ani druhé. Tak mi dala dva měsíce na odstavení a pak se mám ukázat. Tak se teď "hroutím" z toho co to bude a z toho odstavení taky, to bude asi boj ☹

rituska88
4. únor 2016

@dasula10 Neboj, určitě to bude dobré. Třeba to ani bazaliom není, ono se to s jistotou pozná až po té histologii. A i pokud by byl, tak je to naštěstí dobře řešitelné a myslím, že nemusíš mít strach, když už o tom doktorka ví. Držím pěsti! A obdivuju, že ještě kojíš - já kojila do roka a malej se odstavoval tak nějak postupně bez problémů - taky jsem musela přestat kojit kvůli lékům. Dělala jsem to tak, že jsem mu postupně nahrazovala jedno kojení flaškou s mlíkem a pak třeba jen trošku dokojila a až byl zvyklý, že třeba po obědě už měl jen flašku, tak jsem po pár dnech zase zkusila nahradit ranní kojení. U nás to šlo dobře, protože byl odmalinka zvyklý střídat prso a flašku, takže si ji bez problémů vzal - nejdřív jsem mu dávala moje odstříkané mlíčko a potom jsme zkusili UM. To půjde, neboj. To spíš já jsem měla jakoby psychický blok a odstavovat se mi moc nechtělo, protože kojení jsem si doslova vybojovala a až už jsem si zvykla na tu pohodu bez odstříkávání a vychystávání flašek a na tu blízkost se synem, musela jsem začít přestávat ze zdravotních důvodů - to mi bylo líto 🙂

helousek2
23. únor 2022

@dasula10 Ahoj, chtěla jsem se tě zeptat, jestli u toho vyšetření byl zjištěn bazaliom a jak to vypadalo? měla jsi to vystouplé? Mně tato diagnóza teď vypadla z netu, protože jsem zjišťovala, co je můj pupínek, který se mi chvíli nehojil... Díky za info