Babské rady na atopický ekzém. Které by mohly pomoci?

stastnamatka07
14. led 2022

Ahojte, už několik let trpím na atopický ekzém, vždy se zjeví z ničeho nic.
Dnes sem se probudila opět opuchlá (respektive oteklé okolo očí a samozřejmě začervenalé)
Bohužel krém Lipobas na předpis, který mi suprově a rychle zabíral, tak už nemám a ani nemám dnes možnost recept získat. Používám zatím alespoň Niveu a chladím, to je ale taková chvilková úleva, fleky a mírný otok zatím zůstávají. Nemáte tedy prosím nějaké babské rady, které by mi mohli pomoct aby ekzém co nejdříve zmizl ? Četla sem o vychlazeném sádle ale nevím zda to pomáhá. Děkuji za každou radu. Pěkný den všem.

hani_na
14. led 2022

@stastnamatka07 Babská rada to není, ale dobrý je Hylak forte. Atopák je kožní projev oslabených střev.

slunea
14. led 2022

U manžela se nám povedlo dostat atopák pod kontrolu dietou. Zjistili jsme, že mu vadí rajčata, brambory a paprika. Možná i další potraviny, ale stačí, když nejí tyto 3.
Nemůže tvůj ekzém taky souviset s něčím ve tvé stravě? Obzvlášť, když se objevuje "z ničeho nic", hledala bych nějaký spouštěč.
Ale jak se jej zbavit okamžitě, to netuším.

stastnamatka07
autor
14. led 2022

@slunea Jedla sem to, co vždy, jediné co sem včera dělala výjimečně, tak lakování nehtů ale to asi nemá souvislost a vaginální antibiotika Macmiror, jinak nevím co jiného by to mohlo spustit, jak říkám, jedla sem vše, co vždy.

katule1990
14. led 2022

@stastnamatka07 Nemám moc radu, jen že Lipobase není na předpis, pouze to velké balení. Menší balení se dá koupit bez předpisu.

prejeta_zaba
14. led 2022

Jestli myslíš Lipobase, na tom není co na předpis, je to jenom promazávadlo. Experimenty typu "třeba Nivea" tomu spíš škodíš. Může ti vadit třeba i počasí - mráz, topení doma - suchý vzduch, nějaké hormonální změny, stres. 🤷‍♀️ Jestli ti sedí ta Lipobase, nezkoušela bych nic dalšího. Jestli úplně ne, spíš se poraď se lékařem nebo v lékárně. Za mě je třeba fajn ambiderman nebo La Roche, taková lehčí promazávadla. Ale každému sedí něco jiného. Určitě co nejméně parfemace (to má ta Nivea), ani to moc nezamazávat, ať ložiska větrají. To sádlo se mi nezdá jako dobrý nápad, to je strašně mastné, to ti bude mokvat.

sarrita
14. led 2022

@stastnamatka07 Existuje i Lipobase repair a ta na předpis není. Zkusila bych tu. 😉

agneska7
14. led 2022

Sádlo je určitě lepší než nějaká navoňana Nivea . Jinak je to určitě atopický ekzém ? Já mám s ekzémem docela velké zkušenosti a otok mi k tomu nesedí 🤷

cuuza
14. led 2022

Najdi příčinu, otok vypadá spíš jako alergie a ne atopak. Zkus nějaká antihistaminika.

stastnamatka07
autor
14. led 2022

@agneska7 Ano je atopák... vím na co trpím už několik let, byla sem s tím u lékaře..
To je mi jasné, že sádlo by mohlo být lepší ale u nás sehnat sádlo je zázrak a my doma používáme převážně olej, takže musím prvně sehnat někde to sádlo, zatím sem našla měsíčkovou vazelínou a ta docela pomáhá..

stastnamatka07
autor
14. led 2022

@prejeta_zaba Lipobase se žluto bílým obalem je na předpis 😉 Je to krém přímo na tento ekzém..
Na to sádlo mi odpověděla nakonec moje mamča a údajně mi to už jako dítěti mazala sádlem a bylo to nejlepší, po kterým mi to prý zmizlo..ale jak sem psala paní už, tady sehnat sádlo je zázrak.. zatím používám mesickovou vazelínu a ta pomáhá.

stastnamatka07
autor
14. led 2022

@cuuza Bylo mi řečeno od mé mamči, že když už sem s tím šla jak dítě k lékaři, tak sem to také měla oteklé a červené a otok patří k tomuto ekzemu.

stastnamatka07
autor
14. led 2022

@katule1990 Lipobase je na předpis, ten se žluto-bílým obalem je přímo na tento ekzém a je na předpis. Ještě sem si to dnes ověřila, když sem to zkoušela u nás v lékárně..

prejeta_zaba
14. led 2022

@stastnamatka07 Už jsem to hledala, to je docela zajímavost. Má paraben, tak je na předpis. No, ten volně prodejný - Lipobase repair je to samé, akorát bez jednoho konzervantu. 🤭 Jako je to tvoje volba, ale máš rozjetý atopák až do opuchlých ložisek a k lékaři nechceš, mast nechceš, radši zkoušíš...co čekáš? 🤔Z babských rad to potírej černým čajem a vysušuj. Dobrý místo jakékoliv kosmetiky je i Jarishův roztok. Ale znovu opakuji, mastné a parfémované krémy ti to budou zhoršovat, čili nějaké experimenty se sádlem a indulonou bych vynechala, ale každý svého štěstí strůjcem...

anonymka227
14. led 2022

@stastnamatka07 na sádlo pozor, některá bývají solená, chce to sehnat opravdu čisté sádlo 😊 jinak máš instagram? Pokud ano, mrkni na můj ig @casnauklid, zrovna řeším ekzém naší dcery a řekla bych, že se mi po měsíci podařilo dostat ho opět pod kontrolu. Obecně co vadí, prací prostředky, roztoči, čistíš matrace? Nešetrná kosmetika a všechno co přichází s pokožkou do kontaktu, jídlo, onemocnění, oslabení organismu atd. Lipobase je určitě na předpis, dceři vůbec nesedí a ekzém zhoršuje, pak je volně prodejná pidi mastička Lipobase repair a ta jí překvapivě sedí více než ta na předpis 😅 pokud ig nemáš, pošlu ti klidně více info 😊

anonymka227
14. led 2022

@agneska7
@cuuza otok není moc běžný, ale může se vyskytovat u ekzému stejně jako svrbění, zánětlivá ložiska (zčervenání, loupání, otok, mokvání, strupy...) S ekzémem mám velké zkušenosti a mám načteno jak doktor 😅🤭

drakenn
14. led 2022

Já bych vsadila na bylinky. Doporučuji směs na slinivku

stastnamatka07
autor
14. led 2022

@prejeta_zaba Když už vím, co pomáhá, tak proč bych to neudělala ? Udělala sem to a je to stokrát lepší než ráno, otok zmizel a fleky také už miznou.
Takže sem nešla na slepo ale na jistotu 🙂

stastnamatka07
autor
14. led 2022

@anonymka227 Mě právě ten na předpis úplně suprově sednul, když sem se před rokem cca ráno vzbudila s ekzémem a otokem, tak sem natirala přes den, samozřejmě před dalším mazáním umyla ledovou vodou a znovu namazala na umytou pokožku a do večera jako bych žádný neměla, jen škoda, že dnes tam moje kožní nebyla ale zkusila sem tu mesickovou vazelínu, kterou dávám i synovi když má opruzeniny a parádní, otok už vůbec nemám a fleky už také nejsou tak červené ale kožní mě nemine v pondělí, raději tam skočím i pro ten Lipobase. 😇 Moc děkuji za podporu a užitečné odpovědi, mrknu na ten instagram 😇

stastnamatka07
autor
14. led 2022

@prejeta_zaba A jen tak mimochodem..k lékaři sem chtěla ale bohužel moje kožní tu dnes nebyla a v nemocnici už mě jednou s tímto poslali do háje, nikde sem nepsala, že k doktorovi nechci 😉

prejeta_zaba
14. led 2022

@stastnamatka07 Já jsem z toho pochopila, že nemáš možnost recept ani sehnat, že chceš mast, ale nechceš k lékaři. 😉

lizzie02
14. led 2022

Určitě bych začala od základu, juknete na skupinku na FB Svět non toxic 🙂 začala jsem řešit, když se udělal ekzém synovi, vyřadila chemii z domácnosti, stále na tom pracuji, je to běh na dlouhou trať, ale už ten základ nám moc pomohl 🙂

levandule_k
14. led 2022

Lopuchová mast od Dr. Popova. Koupíš v běžné lékárně.

stastnamatka07
autor
14. led 2022

@prejeta_zaba Tak to určitě myšlené nebylo, na kožní bych šla hned, kdyby tu dnes byla, i když vím co to je, vždy radši jdu pro jistotu..i kvůli tomu, že sem teď těhotná v 5 měsíci, člověk má větší strach než za běžného stavu.

lennus
14. led 2022

@stastnamatka07 Citlivá kuchyně. Autorka řešila u dětí atopický exem, u muže neléčenou celiakii a díky stravě se jí podařilo vše eliminot. Strava je nesmírně důležitá a ovlivňuje nás více než si myslíme. Můžu případně doporučit naturopatku.

anonymka227
15. led 2022

@stastnamatka07 Bingo 😁 i těhotenství může zhoršovat atopický ekzém 👉 hormonální nerovnováha, oslabení, vyčerpání organismu a ekzém je na světě 😬 my jsme dodržovali všechny zásady i jídlo, ale přišlo podezření na zápal plic a ekzém se rozjel do neskutečných rozměrů 🙄 ne vždy je to způsobeno jídlem.

stastnamatka07
autor
15. led 2022

@anonymka227 No je pravda, že sem teď byla unavená více než normálně, časté brzké vstávání, vyřizovačky půl dne, delší cesty skoro každý den, sem teď nachlazená, na rizikovem, tak je možné, že stačila jedna špatná věc k tomu a spustilo se to. Naštěstí sem mazala tou měsíčkovou a teď už na obličeji skoro nic nemám ale mazat dnes ještě určitě budu.

mishell56
9. únor 2022

Sádlo prý pomáhá a odstranit příčinu a pokud nejste těhotná, tak super na to je liposomální CBD olej 🙂

jpavlu
17. srp 2022

Léta bojuji s ekzémem. prokazatelně ho zhoršuje určité jídlo (lepek, mléko aj.) a stres. Ani laborka nebyla schopná říct, jestli jde o lupénku nebo atopický ekzém. Já si myslím, že je to atopák. Co mi 100% zabírá přímo na kůži, je mořská voda. Ideálně koupat že 🙂 Ale asi nejste všichni u moře každý týden 🙂, takže si nechte od někoho dovézt mořskou vodu v petce a můžete pár týdnů koupat, omývat.

Také se dělají krémy s obsahem mořských minerálů, používám a působí to podobně jako koupel v moři, i když ne tak dobře. Vyhovuje mi krém doplněný o koloidní stříbro.

meganx
17. srp 2022

Obyčejná modra indulona